Din varukorg är för närvarande tom!
Frysa basilika, går det?
I år har basilikan växt så det knakat. Det blir basilika i de flesta maträtter, men ändå syns det knappt att man skördat. Vad ska man göra med allt? Går det att frysa basilika utan att den tappar smaken?

Vissa säger att det är ett riktigt bra basilikaår i år och det stämmer verkligen om man tittar efter i våra odlingar. På vår takodling har vi en enorm planta som tar upp en fjärdedel av en pallkrage. Jag anar att det är denna sommars otroligt ihållande värme och gassande sol som gynnar basilikas tillväxt så här mycket.
När man pratar om sin odling och vad man kan skörda får man allt som oftast frågan vad man gör med allt. I de fall vi pratar om basilika blir svaret att vi använder basilika i potatissallad, örtsalt och då och då gör egen pesto. Då går det åt en förhållandevis stor mängd blad. Vår son tar gärna en pestoklick till varje måltid. Enligt honom är det godast till pastarätter, i salladsdressing och på varma smörgåsar. Han äter gärna basilika direkt från plantorna också. Faktiskt det enda gröna blad han åt som riktigt liten. Jag minns hur vi kunde göra sallad med små spenatblad och basilika i. Då åt han även spenaten eftersom han trodde det var basilika.

Vi lagrar basilika i frysen
All basilika äts inte upp direkt, särskilt inte i år. Då skulle vi nog bli spyfärdiga. Sån tur att det går att frysa basilika. Smaken behålls väldigt bra i frysen. Har man enorma plantor kan man för enkelhetens skull klippa av stjälkarna ganska långt ner och därefter plocka av bladen. Klipper man av precis ovanför ett bladpar, blir det lättare för plantan att växa upp igen och ge ännu mera skörd.
Har man ganska små plantor kan det kännas bättre att plocka av blad för blad. Bladen brukar sitta två och två på stjälkarna, ibland har det också växt ut två miniblad som sitter på tvären. De stora bladen brukar jag då ta och låta de mindre växa vidare. Topparna tar jag hela, både med små och stora blad.

Det går att packa ihop bladen ganska mycket och därför behövs inte så stora burkar. Jag tycker det är bättre med flera små burkar än en stor, ifall man har stora mängder att skörda. När burken är fylld och locket är på kan den ställas i frysen.
När man sedan vill använda sin frysta basilika, tar man fram den mängd man behöver. Sedan ställer man snabbt in burken i frysen igen. Bladen tinar otroligt fort, fast de ligger i bruken. Även pesto går att frysa. Så vill man göra en stor sats pesto för att lagra länge kan man göra små portionsförpackningar och frysa in.
Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Ta groddar från potatisar och gör nya plantorVill du få dubbelt så mycket potatis att skörda utan att behöva köpa mer utsäde? Eller äta upp kakan och samtidigt behålla den, alltså dina fasta fina knölar som skjuter groddar men ändå… Läs mer: Ta groddar från potatisar och gör nya plantor
- Vi sår alla ettåriga blommor kallt!Vi sår alla ettåriga blommor kallt och slipper springa ut och in för att avhärda våra växter innan utplantering. Det var ett vanligt och smått omständigt scenario när vi sådde dem inomhus. I… Läs mer: Vi sår alla ettåriga blommor kallt!
- Vi odlar sockerrörVi odlar sockerrör : Jag behöver spännande grödor som driver mig framåt. När jag fick tag på frön till sockerrör gnistrade det till i mitt odlarhjärta. Tänk att göra eget socker! Undrar hur… Läs mer: Vi odlar sockerrör
- Gängliga tomatplantor – Halshugg demDärför halshugger jag mina tomatplantor: Om och när jag förodlar och inomhusodlar tomater och när de blir höga och gängliga, klipper eller kapar jag plantorna. Jag kallar det för att jag halshugger tomatplantorna men… Läs mer: Gängliga tomatplantor – Halshugg dem
- Eterneller – evighetsblommorEterneller är fantastiska blommor. De skapar färgklickar i odlingen och kan dessutom sparas och tokas utan att de tappar sin färg eller form. För många pollinatlörer är de viktiga och inte sällan besöks… Läs mer: Eterneller – evighetsblommor
- Farbror Grön i Borås 2 aprilVarmt välkommen till invigningen av Sjuhärads fröbibliotek! Här kan du låna fröer, få inspiration och kunskap om odling och dela odlingsglädjen med andra.Under invigningen kan du ta del av:*Praktiska odlingstips från Farbror grön:… Läs mer: Farbror Grön i Borås 2 april
- Välkommen till oss på Nordiska trädgårdar A 21:34På Nordiska trädgårdar den 27 – 30 mars finns vi i montern A 21:34, mittemot Gjordnära. Välkomna att titta förbi och säga hej och sitta ner och kika i våra böcker bla den… Läs mer: Välkommen till oss på Nordiska trädgårdar A 21:34
- Samplantera broccoli, sallat, shungiku, trumpetblomma och jätteeternellAtt samplantera är roligt och framför allt vackert. Genom att kombinera olika växter på en och samma yta kan det bli otroligt effektfullt och man får mycket att äta. Bästa kombinationen tycker vi,… Läs mer: Samplantera broccoli, sallat, shungiku, trumpetblomma och jätteeternell
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
4 svar till ”Frysa basilika, går det?”
Brukar frysa in kanelbasilika, den är en kraftig sort. Använder zippåsar och yougurthinkar, perfekt! Har ni någon erfarenhet av vinterkyndel? Undrar om man ska frysa in eller torka?
Vi har vinterkyndel i våra odlingar. Den är perenn och håller sig grön hela vintern. Vi använder den i vårt örtsalt och då torkas den. Annars äter vi den färsk, året om.
Fick lite mer basilika än jag hade väntat mig. Samtidigt hamnade jag lämpligt nog på en matlagningsgrej med jobbet och fick lära mig göra infuserade oljor (direktöversatt). Testade att göra på delar av basilikan jag hade. Blev kalas! Som att hälla flytande basilika över salladen och verkar funka bra att frysa.
Vad spännande det låter och gott!
Lämna ett svar