Din varukorg är för närvarande tom!
Frönyheter Impecta fröhandel 2025

Nu har Impecta Fröhandel släppt 2025 års nyheter och vi har kikat på de nya sorterna. Här presenterar vi några vi blev nyfikna på att odla nästa år och varför. 2025 fyller ovan nämnda fröföretag även år, närmare bestämt 50 år. Jag har sparat några kataloger och fröpåsar från tiden innan internet som ligger längst ner i denna artikel, minns du hur de såg ut och hur vi frö nördar bar oss åt för att beställa fröna?
Det här inlägget gör vi tillsammans med Impecta Fröhandel. Kika på deras frönyheter här: Frönyheter
Tips: Om du anväder koden FarbrorGrönKalunga när du handlar på Impecta Fröhandel får du kalungagurkan som gåva, gäller till den 15/12 2025.
Frönyheter är underbart kul och samtidigt besvärligt. Det beror på att vi odlare är ganska gränslösa när det kommer till hur många sorters växter vi egentligen har plats för att odla. Märkligt nog löser det sig oftast till slut, jag vet inte riktigt hur det går till, bara att det gör det. Här nedanför listar jag några av nyheterna som vi ska odla i år.









Så mycket frön och så lite tid ochj plats! Det är bara så det är och några nya och några gamla favoriter behöver man odla, det bara är så. Här nedanför kan ni läsa om några av Impecta Fröhandels Frönyheter vi ska odla 2025 och lite kort om varför.
- Gurkan F1 Kalunga Om du anväder koden FarbrorGrönKalunga när du handlar på Impecta Fröhandel får du kalungagurkan som gåva, gäller till den 15/12 2025. F1 gurkor brukar vara grymt bra för växthus och fönsterodling, då de inte behöver pollineras.
- Sommarmoroten Oxheart, den vill vi testa att odla i backar och stora krukor!
- Petunian F1 shake Strawberry. Jag har saknat petunior i balkonglådorna de sista åren, jag gillar denna färg, det sommriga men ändå dova!
- Cantaloupemelon ’Petit Gris de Rennes’. Vi hade redan bestämt oss för melon och pumpa tema 2025, den här kom lite som en gåva, att det är en arvesort gör det inte sämre.
- Aubergine Slim Jim. Långsmala auberginefrukter tycker vi är mer användbara i köket än stora bumlingar. Bara att skära på längden och stela i olivolja.
- Vaxböna ’De Rocquencourt Vi gillar störbönor eftersom vi kan bygga odlingen på höjden och därmed få plats med fler grödor på samma yta. Kul att testa en ny gul böna.
- Eukalyptus har vi odlat ett par år som kryddor i större krukor. En växt med en fantastik arom där ett par blad i en tekanna verkligen kan få teet att lyfta.
- Squash F1 ’Ola Gabriella. Vanligtvis odlar vi squash som vi kan ta egna frön av. men att kombinera flera olika sorter och även F1 hybrider, kan innebära en längre skördeperiod då F1 hybriderna ofta ger frukter tidigt under året.
- Plommontomat F1 ’Odat. En sommar utan tomater är inte en sommar och en snabb och rikgivande F1 hybrid känns som ett bra val när vi fått in en till familj i Tillsammansodlingen som också äter vegetariskt.


En fröbibel i min hand
Jag tror det var 1994 eller 1995 som jag kom i kontakt med de fullmatade frökatalogens från Impecta, alltså 30 år sedan! Det var min odlarvän Hubert som gav mig en katalog från året innan och det var verkligen som att få en guldgruva i min hand! Det var som en fröbibel jämfört med de färgglada påsarna i trädgårdsbutikerna. Här hittade man ju allt! Från asiatiska träd till gamla svenska medicinalväxter och en mängd perenna blommor och ett mycket större utbud av ettåriga blommor och grönsaker.
Läs mer om hur det började: Mitt trädgårdsliv del 3 – odlandet startar


Beställa utan bilder
I början av Impecta Fröhandels tidigare liv, när bara katalogen fanns, fanns det ett gäng bilder både i färg och i svartvitt. De var belägna i början och i slutet av katalogen, blommor och krukväxter först och grönsaker längst bak. Resterande växter, merparten, fick man söka upp vid namn i olika trädgårdstidningar eller böcker för att ta reda på hur de såg ut, eller helt enkelt fantisera ihop efter beskrivningarna som stod i katalogen.
Man kanske kan tycka att det är enklare idag, då man kan se både filmer och bilder, men det var egentligen inte så hemskt mycket svårare innan internet fanns. Idag när vi är vana vid att det mesta går att se och titta på verkar många istället blivit så lata så att de inte orkar leta efter info.
Hur som haver, bilder eller inte. Det viktigaste är att man inte ger upp och att man har kul. Här kommer mina bästa råd: Farbror Gröns 10 bästa odlingsråd




Det är en hisnade känsla när man hittar en av fröpåsarna som revolutionerade vårt odlande när vi började att Odla kallt. Utan Primula denticulata hade vi inte varit där vi är idag
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar