Din varukorg är för närvarande tom!
Farbror grön plockar svamp- Karljohan

Jag fann ett gäng karljohan (Boletus edulis) eller stensopp som den också kallas. Det var en hel armé, släkt eller klan av svampar. Det finns en inre girighet när man plockar svamp som ofta drabbar oss, även mig, det vill säga att man liksom inte nöjer sig med att plocka den skatt man precis funnit, utan direkt ser sig runtikring efter fler. Den där girigheten flög in i mig vid det här tillfället.
Härom året var jag på väg hem efter en föreläsning och tog vägen hem genom en park i centrala Västerås. Till höger i blickfånget, på en liten promenad- och cykelväg i skugga, kantad av en mängd odefinierbara lövträd, såg jag något välbekant i mitt blickfång. Ett litet mörkbrunt, glansigt och knubbigt huvud tittade upp – en karljohan! Svampmänniska som jag är reagerar jag med blixtens hastighet när det uppenbarar sig svampar och jag tvärnitade och blev stående, stirrande med min stora resväska. Wow, är ni här, mitt i staden! Alltså Karljohan, jag älskar den svampen!
Recept: Hysteriskt god pasta med karljohansvamp


Lämna skräpet i skogen
När jag medvetet beger mig ut i skogarna för att plocka svamp är jag nästan alltid utrustad med en korg och kniv. Kniven underlättar arbetet med att skära bort den smutsiga rotdelen på svamparna. Det gör att jag inte behöver rensa svampen så mycket när jag kommer hem, och det inte hamnar någon skit i korgen. Korgen ger också en stabilitet och bevarar svamparna intakta, något som en papp- eller plastkasse inte gör. Kassar går ofta att fylla med mer svamp än vad man bör och så trycker och klämmer de på svamparna både ovanifrån och från sidorna.
Vid detta svamptillfälle var jag dock av naturliga skäl, och på grund av våra lagar, inte knivförsedd. Ingen korg hade jag heller. Så jag fick plocka dessa vackra karljohan-exemplar med skräpet och rotdelen kvar, fast att det bar emot. Jag hade precis köpt en ny skjorta och hade turligt nog en liten lagom stabil pappkasse med mig. Skjortan knölade jag in i min stora resväska och sedan försvann jag in i den snåriga lövskogen för att skörda. Herregud, vad många karljohanssvampar det var, och helt underbart perfekta i både i konsistens och storlek. Jag fick ihop 1977 gram orensad svamp som efter rensning bestod av 877 gram svamp i förstklassig kvalitet.
Mitt i svampglädjen i skogen kunde jag samtidigt känna en rädsla av att bli uppfattad som en störd människa som hattar runt i en stadsskog. Det finns ju så många i staden som inte fascineras av svampar på samma sätt som jag men som kanske sysslar med olika mer eller mindre lagliga verksamheter i skogsdungar och bakom träd. Som svampplockare i staden finns alltid risken att uppfattas som suspekt, olaglig eller mer eller mindre sjuk.


Rensa karljohan
Jag började rensa svamparna omgående, det finns ingenting som kan förstöra svamp så pass mycket som när man låter dem ligga, speciellt i rumstemperatur. De flesta svampfötter var maskfria, i synnerhet på de små exemplaren, men på de större hade det redan börjat att kräla besökare. Tack och lov fann jag dem innan maskarna i de stora svamparna hade nått själva hattarna så att de gick att rädda.
Undersidan av karljohanssvampar består av små rör som står på högkant, det är där sporerna sitter. Är dessa rör fasta, som på de små svamparna och svårligen går att pilla bort, kan man låta dem sitta kvar. Men är de lösa och sladdriga och går att putta bort enkelt med ett finger eller två kan du ta bort dem. Det handlar mest om vilken konsistens man vill att ens svamp ska ha, fast eller lite mer åt det slemmiga hållet. Jag föredrar när de är fasta.
När jag finrensar, det mesta av rasslet lämnar jag ju i skogen, gör jag det oftast under ljummet vatten och sköljer bort resterande fasttorkade löv, märkliga smådjur och annat som fastnat på svamparna. Efter det får de ligga och torka innan jag skär upp dem i 2 – 5 mm tunna skivor. Skivorna fungerar lika bra att torka som att steka i en panna med lite olja eller smör.

Lite fakta om karljohan
Det är inte varje år som jag hittat mängder med karljohan. Men när jag gjort det så har det alltid varit augusti eller september då det dessförinnan varit varmt och sedan kommit ett par rejäla regnskurar. Inget slår rekordåret 2008 då vi i Södermanland kunde skörda ett par tre stora pappkassar med svamp (korgarna räckte inte till). Även 2017, i Sala-trakten, bjöd på ett par riktigt stora skördar och vi kunde njuta dessa läckerheter i överflöd. När värmeperioder med efterföljande regn uteblir brukar vi endast kunna finna ett par tre svampar under varje svamppromenad och dessvärre ofta väldigt stora och larvätna.
När temperatur och regn samspelar på rätt sätt, och det nästan poppar upp karljohanssvamp på ett och samma ställe, verkar inte de insekter vars larver krälar i dem inte riktigt hinna med. Att de dessutom växer i stort antal gör även att de är lättare att finna dem och när de är i sitt esse, som små champagnekorkar tills att de är så stora att de inte börjat att flänga ut hattens kant. Då är det få svampar som kan mäta sig med smak och konsistens av svampen karljohan.
Passa på de år du finner dem i stort överflöd att torka några. Det är också gott att marinera dem som färska i rödvin ett par timmar och därefter ugnssteka dem på en plåt rikligt med vitlökssmör.
Är du intresserad av att läsa mer om det vi skrivit om svampar? Här nedanför kommer en lista på redan publicerade inlägg.
Med fukt och mossa och en diffus doft av svamp
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Potatissallad med basilika och parmesanVi älskar potatissallad och tycker att potatissallad passar till så himla mycket. Det är svårt att välja vilken variant vi tycker är godast men potatissalladen med basilika, parmesan och balsamico eller egen vinäger… Läs mer: Potatissallad med basilika och parmesan
- Dags för serieodling – fyll på med fler frön!Nu är det dags för serieodling och att så framtidens skördar. När vi har sått, planterat om och planterat ut allt, då är det faktiskt dags att börja tänka framåt – och på… Läs mer: Dags för serieodling – fyll på med fler frön!
- Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!Nu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!
- Skörda spenat – så här gör viNu växer spenaten snabbt, och det är hög tid att börja skörda hos oss. Här berättar vi hur vi brukar skörda spenat – både vad vi lärt oss genom åren och våra bästa… Läs mer: Skörda spenat – så här gör vi
- Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödselDe senaste åren har det varit lite klurigt att hitta bra och giftfria gödsel i handeln. I ett samarbete med Tergent provar vi nu deras KRAV-märkta gödsel GrönTrädgård Allgödsel – ett gödsel som… Läs mer: Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödsel
- Binda upp tomaterTomater behöver man oftast stödja seller binda upp, vare sig de växer i växthus, inomhus eller i krukor utomhus. Här berättar vi om våra bästa tips kring uppbindning och stöttning. Det som är… Läs mer: Binda upp tomater
- Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigtDet är inte ovanligt att medodlare runt om i hela landet får för sig att så gurkväxter, så som gurka, melon, zucchini och pumpa, lite för tidigt. Gurkväxter växer i en rasande fart.… Läs mer: Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigt
- Den gröna handboken i grönsaksodlingI år släppte vi vår andra bok på eget förlag ”Den gröna handboken i grönsaksodling”. Det är inte vilken bok som helst, utan vår odlingsbibel för 44 grödor från jord till bord. Det… Läs mer: Den gröna handboken i grönsaksodling
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar