Din varukorg är för närvarande tom!
Enkel tomatsoppa på färska tomater

Vi har fastnat för en enkel tomatsoppa på färska tomater. Vi har underbart nog fortfarande ett gäng färska tomater som ligger på fat och brickor inomhus. Skörden sker ca 5 m från spisen.
Den här tomatsoppan görs i ugnen till en början och mixas sedan slät ihop med buljong. Inspirationen har vi fått från Tina Nordström som gjorde en liknande soppa för ett tag sedan. Genom att ugnsbaka ingredienserna blir soppan mustig och god. Ett perfekt recept att följa när man har många färska tomater hemma.
Ingredienser till 3-4 portioner tomatsoppa
- 4 stora bifftomater ( det går bra att köpa tomater om du inte odlar själv)
- två vitlöksklyftor
- 1 rödlök
- 2-3 msk olivolja
- 2 msk tomatpuré eller tomatkrydda
- salt
- svartpeppar
- torkade örtkryddor, tex oregano
- 3-5 dl vatten
- 1,5 st buljongtärningar
- 1-2 dl grädde
- ljust bröd att göra krutonger av
- olivolja till stekning
- pumpakärnorna
- några basilikablad
Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader. Dela tomaten i mindre delar och skär bort skruttet. Lägg tomatbitarna i en ugnsform. Grovhacka vitlöken och löken och fördela jämnt mellan tomatbitarna. Klicka ut tomatpurén, salta, peppra och smula över lite torkade örtkryddor. Avsluta med att ringla över olivoljan. Låt allt ugnsbaka i ca 20 minuter tills tomaterna är genommjuka. Koka upp vatten med buljongtärning i.

Brödkrutonger
Rosta pumpakärnorna i en torr stekpanna tills de fått lite färg. Häll över kärnorna i en skål och låt de svalna. Skär brödet i mindre bitar/tärningar. Häll en skvätt olivolja i stekpannan. Man kan ta samma som man rostade kärnorna i. Fräs brödet tills det är knaprigt. Häll eventuellt på mer olja om det verkar allt för torrt. Låt brödkrutongerna svalna.

Mixa soppan
Ös ner tomatröran i en mixer och mixa till en slät konsistens eller häll ner allt i en kastrull och mixa soppan med en stavmixer. Späd med buljongen och grädden till önskad tjocklek. Salta och peppra och smula ner oreganon. Blanda väl och servera soppan het med brödkrutonger, pumpakärnor och några basilikablad.
Tips!
Byt ut en deciliter buljong mot en deciliter vitt torrt vin.
Fler goda sopprecept: Farbror Gröns bästa sopprecept
Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Så tar du sommarsticklingar av vindruvaVindruva kan förökas med sticklingar vid två tillfällen – vintertid från de vedartade grenarna, och sommartid från färska årsskott. Sommaren är en utmärkt tid att ta sticklingar, särskilt när plantorna breder ut sig… Läs mer: Så tar du sommarsticklingar av vindruva
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
4 svar till ”Enkel tomatsoppa på färska tomater”
Fantastiskt recept! Tack 😃🙏🏻
Så roligt att höra! / Theres
Go och krämig tomatsoppa. Använde inte så mycket buljong.
Perfekt med en klick Creme Farice
När jag gjorde soppan i fjol följde jag slaviskt måtten, soppan blev god och mustig, men konsistensen mer som en dryck, försökte göra den tjockare med maizena innan gästerna kom – utan framgång! I dag gjorde jag soppan igen, 1,5 dl buljong och 1 dl grädde var alldeles tillräckligt! Förstår inte att 7 dl buljong uppges!?
Lämna ett svar