Din varukorg är för närvarande tom!
Egen röd- och vit kebabsås till vegokebab

För att göra en egen god röd och vit kebabsås till exempelvis vegokebab, pizza eller kanske någon grillmiddag, behöver man krossade tomater. Den röda såsen är gjord på upptinade krossade tomater som frystes in som färska. Men det går såklart lika bra med någon burkvariant från butiken också.
Ingredienser till 3-4 personer
Röd kebabsås
- 400 gr krossade tomater
- 1 liten vitlöksklyfta / pressad
- 1 msk rapsolja
- Salt (ofta mer än man tror)
- Några varv nymalen svartpeppar
- Malen spiskummin
- Malen koriander.
- Ev lite torkad chili eller några droppar syrad chilisås ( ett måste enligt Johannes).
- Ev lite honung eller egna torkade och malda steviablad.
- Saknar såsen av någon anledning mustighet går det alldeles utmärkt att strö i en eller två teskedar pulveriserad grönsaksbuljong eller lika mycket egen misopasta.
Gör så här: Häll ner alla ingredienser utom salt i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och rör om och låt såsen småputtra i 10 – 20 minuter på svag värme. Rör då och då så att det inte bränner vid. Sker detta kan man försiktigt hälla över den obrända såsen i en annan kastrull och fortsätta att småkoka den. Man kan behöva späda med lite vatten då och då men späd inte med förryckte. Ju tjockare såsen är desto härligare blir den både till smak och till konsistens.

Vit kebabsås/ Vitlökssås
- 1,5 dl gräddfil
- 1 msk majonnäs
- 1 pressed vitlöksklyfta
- 1/2 tsk Örtsalt eller Italiensk salladskrydda.
- 1/2 tsk paprikapulver (eller chilipulver för lite mer sting).
- För den som finner det angenämt kan man röra ner ett par teskedar bostongurka.
Gör så här: Blanda alla ingredienser och bland väl. Låt stå i kylskåpet, gärna 30 minuter, innan servering. Dessa såser passar även till strips, friterade blomkålsbollar, friterade potatisskal och till allt som du känner att du vill ha dem till. Perfekt att ha dem i kylen till dagen efter och doppa din kylskåpskalla pizza i dem.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Koka kronärtskocka och ät med citronsmörDet mest klassiska att göra med sina nyskördade kronärtskockor är att koka dem med citronjuice och äta med citronsmör. Här berättar vi hur vi gör. Ingredienser: Till citronsmöret: Gör såhär: Klipp bort stjälkarna… Läs mer: Koka kronärtskocka och ät med citronsmör
- Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvaraNu är den största skördetiden här. Vissa grödor behöver skördas så fort de nått sin skördestorlek, för att inte bli övermogna, medan andra mår bättre av att stå kvar i landet eller på… Läs mer: Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvara
- 7 spännande morotsreceptHar du börjat skörda morötter än? Eller har du ett gäng i kylen som du vill använda till något gott? Här kommer våra bästa morotsrecept. Vi älskar morötter och har nästan alltid några… Läs mer: 7 spännande morotsrecept
- Vad gör du med dina tomater?Vet du inte vad du ska göra med dina tomater? Här kommer en artikel med recept på tomatprodukter för dig som gillar att leka länge och väl med dina grödor i köket. Sätt… Läs mer: Vad gör du med dina tomater?
- Vinterns kurser med Farbror GrönNu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Vinterns kurser med Farbror Grön
- Smart skördetips för morötter som växer tättVäxer dina morötter väldigt tätt? Här berättar vi om ett smart tips för tätväxande morötter som både ger mer plats och fin skörd. Morotsfrön är otroligt små, och alla som har sått egna… Läs mer: Smart skördetips för morötter som växer tätt
- Frys in persilja – enkelt och gottVi odlar gärna mycket persilja så att vi kan frysa in och ha tillgång till under resten av året. Det är både roligt och gott att odla sina egna kryddväxter, och persilja är… Läs mer: Frys in persilja – enkelt och gott
- Läcker smörgåstårta med medelhavssmakerGillar du medelhavssmaker och smörgåstårta? Då kan kanske denna matiga tårta passa? I vår enkla smörgåstårta har vi feta, soltorkade tomater, oliver, gurka och kapris. Fyll i din mailadress och få en mailnotis… Läs mer: Läcker smörgåstårta med medelhavssmaker
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Egen röd- och vit kebabsås till vegokebab”
Smaskens alltså… gjorde den vita till grillad kyckling i dag, det blev som Pentti Warg sa…smaskens. Dock tog jag het rökt paprikapulver, ger en lite annorlunda nyans, sas en smaksak 🙂
Den röda får komma senare, måste ju kokas. Jag har lite tomater på mogning, de kan nog passa.
Lämna ett svar