Genom alla mina odlingsår har jag velat få in fler och fler solhattar (rudbeckior) i våra odlingar, speciellt Echinacea purpurea. Få perenna blommor är så ståtliga och blommar så länge och få blommor har gäckat mig i så många år som dessa! Välkommen in i mitt misslyckande och i min envishet.
Jag är ingen prästkrageälskare, jag ser dem mest som ogräs men låter några få plantor vara kvar i våra odlingar, mest för att de är sinnebilden för svensk sommar och hur blommor rent formmässigt ofta ser ut, i alla fall när vi ritar dem. Ibland hamnar prästkragarna i somriga buketter och där är det svårt att inte njuta av dem. Däremot är jag en stor älskare av prästkrageliknande blommor som zinnia, gerbera, rudbeckia och echinacea mm. De håller ju en helt annan klass i både färger, former och växtsätt. Rikblommande om det vill sig väl och många gånger i betydligt starkare och intressantare färger än prästkragarna.
De rudbeckior vi odlar just nu i våra trädgårdar är tre till antalet. Alla kallas för rudbeckior men tittar man på de latinska namnen har de ganska olika namn; Echinacea. purpurera vars olika varianter ofta kallas för solhatt, Rudbeckia. hirta som går under benämningen sommarrudbeckia, tex sorten Sahara som vi skrivit om tidigare, Rudbeckia. fulgida en av de vanliga gula sorterna. Det finns ytterligare några sorter tex R.speciosa, praktrudbeckia och R,laciniata, höstrudbeckia som kan bli flera meter höga. Det här inlägget är tänkt att handla mest om Echinacea. purpurea men som ni kommer se är det på ett eller annat vis ofrånkomligt att halka in lite även på de andra sorterna.
Echinacea purpurea
- Sägs vara flerårig och vissa år är det de även hos oss
- I utseende ser det ut som en blandning av en riktigt cool prästkrage som korsat sig med en dahlia
- Echinacea purpurea sägs trivas i fullsol och i väldränerad jord
- Blir ofta någonstans mellan 50 – 90 cm höga
- Förkultiveras vinter eller vår helst utomhus sk vintersådd eller höstsådd
- Finns i många vackra färger från bleka vita varianter till färgsprakande och dova roströda färger. Den ljust rosa är den vanligaste och jag ser den som originalet.
Den klassiska rosa
1998 blev sorten Magnus ( en rosa variant) utsedd till årets perenn och den och de flesta andra sorter sägs övervintra i dränerat läge. På flera odlingshänvisningar står det ofta ”trivs på en solig plats i väldränerad jord”. Det finns flera olika rosa varianter som tex Blek solhatt, Feeling Pink, Indianer och den på bilden ovanför som rätt och slätt heter Röd solhatt.
Första gången jag kom i kontakt med just detta original, den rosa, var genom förkylningsdroppar i flaska ”Echinacea purpurea”. Jag vet inte om dessa droppar var så väldigt effektiva mot förkylningssymptom, många gånger tyckte jag att det bara sköt förkylningen framför mig i ett par dagar, men det var en väldigt vacker blomma på flaskan och den väckte habegär. Förutom dess skönhet var en av mina önskningar med att odla den att jag skulle göra en egen tinktur av Echinacea purpurea. Det hände ett år att jag gjorde det, jag la de vackra blommorna i sprit och glömde bort dem i flera månader. Jag vågade inte använda min egen lösning, tänkte att den kanske blivit för stark, så jag hällde ut den i komposten.
Lästips: Tidigare har vi skrivit ett inlägg om sorten ”Sahara” Rudbeckia Sahara – en färgklick i rabatten.
_________________________________________
Fortsättningen på denna artikel kan läsas av dig som är Premium-läsare.
Logga in Mer om prenumerationer
Hälsningar Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
__________________ _________________
Lämna ett svar