Vi älskar kolakakor och kryddar dem på olika sätt från gång till gång. Just nu rev vi ner skalet från två ekologiska citroner och toppade det med råsocker. På 5h var kakfatet tömt. Se också våra kolakakor med apelsin och våra kolakakor med lakrits.
Ingredienser
200 g smör
2 dl socker
2 ekologiska citroner
2 msk vaniljsocker
2-3 rågade matskedar med sirap
5 dl vetemjöl. Vi använder alltid Stora Hällstas vetemjöl till kakor. Finns inget bättre tycker vi!
En eller ett par nypor salt
2 tsk Bakpulver
Gör så här: Sätt på ugnen på 175grader och blanda smöret och sockret så att det blir så poröst som möjligt. Riv skalet från citronerna och blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver. Tillsätt därefter alla ingredienser och arbeta ihop till en deg. Rulla därefter ut degen i 4 längder och placera dem på längden på en bakplåt. Platta till dem en aning och skjuts in i ugnen. Grädda i 10-14 minuter. Ta ut plåten och Skär upp längderna i lagom stora bitar, gärna på diagonalen och sockra dem medans de är varma. Kakorna vinner på att inte bli för brungräddade, de är godast om de är ganska ljusa.
Johannes Wätterbäck
Lämna ett svar