Brunröta är verkligen ett stort gissel för oss som vill odla tomater utomhus. En till synes frodig tomatodling med mängder av frukter kan rätt som det är förvandlas till något helt annat.
Den orsakas av potatisbladmögel som blivit vanligare i norden på senare år. Idag finns det 3 stammar potatisbladmögel i Sverige Vad som händer med tomaterna är att själva tomaterna får bruna fläckar som sprider sig och frukterna ruttnar och blir oätliga. De både ruttnar på växten men även tillsynes friska tomater kan visa sig sjuka efter ett par dagar på fönsterbrädan för eftermognad. Hela växten blir angripen. Det sägs att det går att undvika genom att under hela växtsäsongen spruta med åkerfräkente. Vilket vi kommer att prova och utvärdera nästa år. Andra rekomendationer är att inte samodla potatis och tomat, se till att det är luftigt kring växterna och att gödsla försiktigt. Lyckligtvis så har inte alla frukter blivit dåliga, men vi har nog slängt ett par tre, fyra, fem kg tomater och många har vi blivit tvingade att plocka av i förtid.
Operation sanering!
Så här trist blir det när potatisbladmöglet angriper ens tomater. Angreppet började synas ca 3-5 dagar efter att jag plockade av de första 10kg tomaterna i slutet av augusti. Plantorna och tomaterna såg så fina ut i augusti och äntligen började det växa efter den här blöta och kalla sommaren. Det var tomater överallt. Att få en skörd på över 20kg verkade inte vara något problem.
Idag gapar Earthbox ”muren” tom och alla sjuka tomater och allt blast är slängda i antingen soporna eller i kompostsäckar som går till biogasanläggningen.
Titta här om du vill se tomatodlingen i sina glansdagar.
Lästips!
Läs mer om brunröta och potatisbladmögel här och här .
Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.
Dags för kurs? Vinterns kurser närmar sig och nu är det rätt tid att ladda för nästa säsong! Den 8 /12 är det dags för Göteborg och den 15/12 i Stockholm Även Färnahelgen… Läs mer: Kurs i Göteborg, Stockholm och Skinnskatteberg
Visst kan man göra tacosås utan att koka såsen först, och där man odlat alla ingredienser själv, både på egen tomatsås och krossade tomater på burk eller tetra. Den här såsen förvånade alla… Läs mer: Tacosås du inte behöver koka
Varför har vi så många tomater på hösten? Är det inte på sommaren man skördar de solmogna frukterna? Ja, det beror dels på vilken drömbild man har och på var man bor när… Läs mer: Varför har vi så många tomater på hösten?
Oavsett vilken årstid det är vill vi ha kläder som sitter skönt och som sitter bra. Den här artikeln gör vi tillsammans med Operose vars kläder vi använt de senaste 10 åren och som är… Läs mer: Höst i trädgården med Operose arbetskläder
Just nu är det en fantastisk tid att skörda jordärtskockor. När man tröttnat på jordärtskockssoppa kan man testa att syra jordärtskockor. Det är fantastiskt gott! Smaken av syrade jordärtskockor är mild, syrlig och… Läs mer: Syra jordärtskockor – enkelt och gott
Under vår mörka vinter i Skandinavien är det inte helt fel att skaffa sig färska bladgrönsaker på egen hand genom att odla inomhus. Vi brukar göra på två sätt, antingen odlar vi i… Läs mer: Odla bladgrönsaker inomhus
Jag har samma problem med röta på tomaterna. Har odlat vildtomater (kallas tydligen för vinbärstomat oxå) De är små små, jag ska prova iår igen. Hälsn Barbro
Lämna ett svar