7 spännande morotsrecept

Har du börjat skörda morötter än? Eller har du ett gäng i kylen som du vill använda till något gott? Här kommer våra bästa morotsrecept.

Vi älskar morötter och har nästan alltid några i kylskåpet. Så här års skördar vi dessutom egna från odlingen – en riktig lyx! Moroten är en fantastisk grönsak som passar i allt från sallader och grytor till kakor, sushi och krämiga röror.

Här nedan hittar du sju av våra favoritrecept med morot i huvudrollen.

1. Färgglad sallad med vitkål och morot

Det är alltid gott med en härlig sallad. Här har vi blandat sallat, färsk vitkål, morot och gurka. Genom att hyvla gurka och morot blir salladen både vacker och mer spännande att äta. Att använda morötter i olika färger gör det ännu trevligare.

Ingredienser (till en skål sallad)

  • 2–4 ytterblad från en färsk grön vitkål
  • 5–8 blad plocksallat, eller motsvarande mängd annan sallat
  • 2 morötter, gärna i olika färger
  • 1/2 slangurka eller 1 liten gurka

Vinägrett:

  • 1/2 msk olivolja, gärna med citronsmak
  • 1 msk ljus vinäger
  • Salt och nymalen svartpeppar

Gör såhär: Skär sallat och vitkålsblad i bitar och lägg i en stor skål. Hyvla morötterna tunt med en potatisskalare. Hyvla gurkan med en osthyvel eller skär den i tunna skivor. Lägg morot och gurka i skålen tillsammans med sallaten. Vispa ihop vinägretten i en liten skål eller skaka den i en burk med lock. Ringla vinägretten över salladen och blanda ordentligt så att alla bitar blir glansiga. Vill du ha mer dressing kan du göra dubbel sats. Servera salladen direkt som tillbehör eller en fräsch förrätt.

2. Asiatisk morots- och gurksallad med soja och vinäger

Den här fräscha salladen serveras som förrätt på vår favoritrestaurang med asiatisk mat – och blev snabbt barnens favorit. Efter att ha frågat om ingredienserna har vi med tiden tagit fram en egen variant, så att vi kan njuta av den även hemma. Extra lyxig blir den förstås med hemodlade grönsaker och egen äppelcidervinäger.

Ingredienser

  • 2 morötter
  • 1/4 gurka
  • 1 dl äppelcidervinäger
  • 1/2 dl japansk soja
  • 1/4–1/2 tsk torkad ingefära, eller ca 1 tsk färskriven
  • 1 vitlöksklyfta, pressad
  • Chiliflakes för den som gillar hetta

Gör såhär: Skala morötterna och strimla dem fint, gärna med en julienneskalare eller osthyvel. Dela gurkan på längden, kärna ur den om den är stor, och strimla även den tunt. Lägg grönsakerna i en skål. Blanda ihop vinäger, soja, vitlök och ingefära i en separat skål. Häll dressingen över grönsakerna och rör om ordentligt. Låt gärna stå i 10–15 minuter innan servering, så hinner smakerna sätta sig. Servera som förrätt eller som ett friskt tillbehör till ris- eller nudelrätter.

3. Kryddig nordafrikansk rotfruktsgryta med harissasmör

Denna smakrika gryta är inspirerad av en rätt som en tunisisk vän ofta lagade och bjöd på. Den innehåller generöst med rotfrukter och smaksätts med tomat, harissa, citron och varma kryddor. Ett värmande och mättande vegetariskt mål som passar både vardag och helg.

Ingredienser

  • 1/2 rotselleri
  • 3 morötter
  • 5 potatisar
  • 2 palsternackor
  • 1–2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • 1 burk kikärtor (ca 400 g)
  • Smör och olivolja till stekning
  • 1 msk socker
  • 1–2 msk spiskummin
  • 1–2 msk malen koriander
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 500 g passerade tomater
  • 500 g krossade tomater
  • 1 dl tomatpuré
  • 0,5–1 liter vatten
  • Saften från 1 citron

Harissasmör

  • 50 g smör, rumsvarmt
  • 1–3 vitlöksklyftor, pressade
  • 1 tsk harissa (gärna den på konservburk – mängd efter smak)

Till servering

  • Couscous
  • Olivolja, citron och salt till couscousen (valfritt)

Så här gör du: Skala och skär rotfrukterna i mindre bitar, gärna i tärningar. Hacka även lök och pressa vitlök. Hetta upp smör och olivolja i en stor gryta (eller stekpanna i omgångar om det behövs). Fräs rotfrukterna försiktigt utan att de tar färg. Tillsätt den gula löken och fräs ytterligare någon minut. Lägg alla frästa grönsaker i en stor gryta om de inte redan är där. Tillsätt passerade tomater, krossade tomater, tomatpuré, vatten, buljongtärningar, socker, pressad vitlök samt spiskummin och koriander. Låt grytan koka upp och sedan småputtra under lock i cirka 60 minuter, tills rotfrukterna är helt mjuka. Rör om då och då. Smaka av under tiden och justera kryddningen vid beh

Rör ihop smör, pressad vitlök och harissa i en liten skål. Ställ kallt fram till servering. Harissasmöret är gott att klicka på grytan vid servering eller att breda på bröd. Är det för starkt – bred först vanligt smör och sedan ett tunt lager harissasmör ovanpå.

När rotfrukterna är mjuka, tillsätt avrunna kikärtor och pressad citron. Låt allt bli varmt. Koka couscous enligt anvisningarna på förpackningen. Smaksätt gärna med olivolja, citron och lite salt.

4. Morotstzatziki

Zucchiniplättar med morotstzatziki

Ingredienser

  • 2 medelstora morötter
  • 1 liten vitlöksklyfta
  • 2 dl mild naturell yoghurt
  • Salt och svartpeppar

Gör så här: Riv morötterna grovt. Lägg dem i en skål och blanda med yoghurten. Pressa ner vitlöken och smaka av med salt och peppar. Låt stå i kylskåpet till servering.

5. Saftig och kryddig morotskaka

Det här receptet är inspirerat från Leilas receptsamling – och det är verkligen något extra! Om du gillar kryddiga, saftiga kakor så kommer du att älska den här. Den är så god att det är svårt att sluta ta en bit till.

Ingredienser

Kaka

  • 3 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 tsk bakpulver
  • 1 ½ tsk malen kanel
  • 1 tsk malen kardemumma
  • ½ tsk malen ingefära
  • 1 nypa salt
  • 1 ½ dl solrosolja eller rapsolja
  • 4 ½ dl fint rivna morötter

Frosting

  • 60 g mjukt smör
  • 4 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Rivet skal av 1 lime
  • 100 g färskost (t.ex. Philadelphia)

Så här gör du: Sätt ugnen på 150 °C. Smörj en rund form (gärna med löstagbar kant) och ”bröa” den med lite socker. Vispa ägg och strösocker tills blandningen är ljus och fluffig. Rör ihop vetemjöl, vaniljsocker, bakpulver, kryddor och salt i en separat skål. Tillsätt de torra ingredienserna i äggsmeten och rör försiktigt ihop till en jämn smet – använd inte elvisp, då kan kakan sjunka i mitten. Vänd ner de rivna morötterna och oljan i smeten. Rör till allt är väl bland.

Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 55 minuter, eller tills en provsticka kommer ut torr. Låt kakan svalna helt i formen.

Frosting: Ta fram smöret i god tid så att det blir rumsvarmt. Vispa ihop smör, florsocker, vaniljsocker och rivet limeskal till en jämn smet. Tillsätt färskosten och vispa försiktigt till en fluffig och slät frosting. Bred frostingen över den helt avsvalnade kakan.

6. Krämig kokosgryta med grönsaker och quorn

Kokosmjölksbryta med quorn och grönsaker

Nästan varje vecka lagar vi någon form av kokosmjölksgryta – den är snabb, smakrik och går att variera i det oändliga beroende på vilka grönsaker man har hemma. Kryddningen kan göras med färdig kryddblandning, currypasta eller helt enkelt gul curry från kryddhyllan.

Ingredienser (ca 4 portioner)

  • ½–1 påse quornbitar (frysta eller kylda)
  • ½ blomkålshuvud
  • 2–3 morötter
  • 1 zucchini
  • 1 gul lök
  • 1 röd eller grön paprika
  • 1–2 vitlöksklyftor
  • 2 burkar kokosmjölk (à ca 400 ml)
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • Curry eller currypasta (efter smak)
  • Salt
  • Olja till stekning

Serveras med ris, gärna basmati eller jasmin

Gör såhär: Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Skär blomkålen i små buketter, skala morötterna och skär i stavar, tärna zucchinin, skär löken i klyftor, strimla paprikan, hacka vitlöken fint. Hetta upp lite olja i en stor panna eller wok. Fräs grönsakerna i omgångar tillsammans med rikligt med curry (eller currypasta) tills de mjuknar något men fortfarande har tuggmotstånd. Lägg åt sidan.

Fräs quornbitarna i samma panna med lite olja och den hackade vitlöken. Krydda med mer curry om du vill ha extra smak. Lägg tillbaka grönsakerna i pannan med quornbitarna. Häll över kokosmjölken och smula ner buljongtärningen. Låt allt småkoka i ca 5–10 minuter tills grönsakerna är lagom mjuka och smakerna har gått ihop. Justera kryddningen med salt och eventuellt mer curry eller lite chili för hetta. Servera grytan varm tillsammans med ris. Toppa gärna med färsk koriander, limeklyftor eller rostade cashewnötter för extra lyx.

7. Marinerade morötter till sushi

Ett oväntat men fantastiskt gott alternativ till marinerad rättika! De här söt-salta morötterna har blivit ett givet inslag när vi gör hemmagjord sushi. Konsistensen och smaken påminner om picklad daikon, men med morotens egen karaktär.

Ingredienser

(Räcker till 4–6 personer som sushitillbehör)

  • 4–6 normalstora morötter
  • 0,5–1 dl japansk soja (beroende på hur salt du vill ha det)
  • 0,5 dl risvinäger
  • 1–3 msk strösocker (justera efter smak)
  • En nypa salt

Gör såhär: Dela morötterna på längden så du får halvor. Skär sedan varje halva i tunna, långa stavar. De behöver inte bli perfekta – både smala och ojämna bitar fungerar fint. Lägg morotsstavarna i en vid kastrull eller stekpanna. Häll över soja, risvinäger, socker och salt. Rör om så att alla stavar blir täckta – vätskan ska nå upp till eller nästan täcka morötterna. Koka upp och sänk värmen. Låt morötterna sjuda på medelvärme tills de är mjuka med lite tuggmotstånd kvar – ca 5–10 minuter beroende på tjocklek. Undvik att överkoka. Häll av vätskan och spara den i en skål – den blir en jättegod dippsås till sushin, som ett sötare komplement till vanlig soja.

Tips!

  • Gott som topping i makirullar eller på nigiri.
  • Funkar även utmärkt i risbowl eller poke bowl.
  • Vill du ha hetta? Tillsätt lite färsk riven ingefära eller några droppar sesamolja i marinaden.

Vårt recept på egen sushi: Sushi ”vegetarisk” göra själv


Lycka till med morötterna!

Theres Lundén & Johannes Wätterbäck


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 2025

Januari

Februari

Mars

  • 4 Årjäng – föreläsning
  • 8 Finland Korsholm – föreläsning
  • 15 Hillared
  • 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
  • 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.

April

  • 2 Borås

Maj

  • 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
  • 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
  • 28/6 Jönköping – föreläsning

Juni

  • 28/6 Jönköping – föreläsning

Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.

Hoppas vi ses!


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *