När koriandern blommar – ta frö till utsäde eller krydda

När koriandern blommar tror många att odlingssäsongen är över, men det är snarare då det roliga börjar. Vi brukar ta tillvara både blommor och frön till krydda eller till nästa års sådd. Här får du tips på hur du gör.

Det är vanligt att egenodlad koriander blommar. Det kan kännas lite trist att plantan ganska snabbt, särskilt om man inte skördat flitigt, övergår till ett dilliknande utseende och börjar blomma. Men tänk på att de flikiga bladen är precis lika goda som de unga, och dessutom är blommorna ätliga. Om man har lite tålamod kan blommorna ge både färska och torkade frön – en riktig bonus!

Koriander som i affären?

När man odlar eller köper en kruka koriander består den oftast av massor av stjälkar med smakrika blad. Bladen liknar bladpersilja, men är oftast något ljusare i färgen. Det är så vi är vana att se koriander. Men när man odlar den själv märker man snabbt att perioden med persiljeliknande blad är ganska kort. Snart utvecklas bladen och blir mer flikiga – med ett helt annat utseende. Detta påverkar dock inte smaken negativt.

Blommorna är ätbara

Under sommaren blommar koriandern, och blommorna är fullt ätbara. De har ofta en mildare smak än bladen. Ett tips är att använda dem som garnering på en asiatisk maträtt – både vackert och gott!

De gröna fröna

Om man låter blommorna vara kvar bildas snart gröna frön. Dessa har en utsökt smak, som en blandning av korianderblad och malda, torkade korianderfrön. Prova gärna att strö gröna korianderfrön över en sallad eller ät som trädgårdssnacks när du grejar i trädgården.

Torkade frön – för utsäde eller krydda

Om man varken plockar blommorna eller de gröna fröna, kommer fröna så småningom att torka på plantan och bli bruna. När frökapslarna är bruna och lätt lossnar från stjälken är det dags att skörda dem. Lägg dem att eftertorka på ett fat eller i en papperspåse i några dagar.

När fröna är helt torra (hårda och spröda) kan du använda dem som krydda (mortla gärna) eller spara dem till nästa års sådd.För förvaring: Lägg fröna i en papperspåse eller en tät burk, gärna märkt med sort och år. Förvaras bäst torrt, mörkt och svalt. Man brukar säga att korianderfrön behåller sin grobarhet i ungefär 2–4 år. Vi vet inte med säkerhet om det stämmer. Bäst är att testa sig fram.

Om korspollinering

Koriander är självpollinerande, men kan också korspollineras om man odlar flera sorter nära varandra. Vill du ta frö till en specifik sort (fröäkta), se till att bara odla den sorten eller håll avstånd mellan olika.

Lycka till!

Hur vi odlar koriander: Odla egna kryddor – koriander och hur vi odlar för frö Fröodling – en introduktion till att samla egna grönsaksfrön

Theres Lundén & Johannes Wätterbäck


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 2025

Januari

Februari

Mars

  • 4 Årjäng – föreläsning
  • 8 Finland Korsholm – föreläsning
  • 15 Hillared
  • 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
  • 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.

April

  • 2 Borås

Maj

  • 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
  • 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
  • 28/6 Jönköping – föreläsning

Juni

  • 28/6 Jönköping – föreläsning

Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.

Hoppas vi ses!


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *