Din varukorg är för närvarande tom!
När koriandern blommar – ta frö till utsäde eller krydda

När koriandern blommar tror många att odlingssäsongen är över, men det är snarare då det roliga börjar. Vi brukar ta tillvara både blommor och frön till krydda eller till nästa års sådd. Här får du tips på hur du gör.
Det är vanligt att egenodlad koriander blommar. Det kan kännas lite trist att plantan ganska snabbt, särskilt om man inte skördat flitigt, övergår till ett dilliknande utseende och börjar blomma. Men tänk på att de flikiga bladen är precis lika goda som de unga, och dessutom är blommorna ätliga. Om man har lite tålamod kan blommorna ge både färska och torkade frön – en riktig bonus!


Koriander som i affären?
När man odlar eller köper en kruka koriander består den oftast av massor av stjälkar med smakrika blad. Bladen liknar bladpersilja, men är oftast något ljusare i färgen. Det är så vi är vana att se koriander. Men när man odlar den själv märker man snabbt att perioden med persiljeliknande blad är ganska kort. Snart utvecklas bladen och blir mer flikiga – med ett helt annat utseende. Detta påverkar dock inte smaken negativt.

Blommorna är ätbara
Under sommaren blommar koriandern, och blommorna är fullt ätbara. De har ofta en mildare smak än bladen. Ett tips är att använda dem som garnering på en asiatisk maträtt – både vackert och gott!

De gröna fröna
Om man låter blommorna vara kvar bildas snart gröna frön. Dessa har en utsökt smak, som en blandning av korianderblad och malda, torkade korianderfrön. Prova gärna att strö gröna korianderfrön över en sallad eller ät som trädgårdssnacks när du grejar i trädgården.


Torkade frön – för utsäde eller krydda
Om man varken plockar blommorna eller de gröna fröna, kommer fröna så småningom att torka på plantan och bli bruna. När frökapslarna är bruna och lätt lossnar från stjälken är det dags att skörda dem. Lägg dem att eftertorka på ett fat eller i en papperspåse i några dagar.
När fröna är helt torra (hårda och spröda) kan du använda dem som krydda (mortla gärna) eller spara dem till nästa års sådd.För förvaring: Lägg fröna i en papperspåse eller en tät burk, gärna märkt med sort och år. Förvaras bäst torrt, mörkt och svalt. Man brukar säga att korianderfrön behåller sin grobarhet i ungefär 2–4 år. Vi vet inte med säkerhet om det stämmer. Bäst är att testa sig fram.
Om korspollinering
Koriander är självpollinerande, men kan också korspollineras om man odlar flera sorter nära varandra. Vill du ta frö till en specifik sort (fröäkta), se till att bara odla den sorten eller håll avstånd mellan olika.
Lycka till!
Hur vi odlar koriander: Odla egna kryddor – koriander och hur vi odlar för frö Fröodling – en introduktion till att samla egna grönsaksfrön
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- När koriandern blommar – ta frö till utsäde eller kryddaNär koriandern blommar tror många att odlingssäsongen är över, men det är snarare då det roliga börjar. Vi brukar ta tillvara både blommor och frön till krydda eller till nästa års sådd. Här… Läs mer: När koriandern blommar – ta frö till utsäde eller krydda
- Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igångNu blommar vallmon – och med det drar vår årliga ”vallmoteater” igång. Nya blommor gör entré varje dag, medan tidigare favoriter lämnar efter sig sina dekorativa fröställningar. Att njuta av vallmo som snittblommor… Läs mer: Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igång
- Så tar du sommarsticklingar av vindruvaVindruva kan förökas med sticklingar vid två tillfällen – vintertid från de vedartade grenarna, och sommartid från färska årsskott. Sommaren är en utmärkt tid att ta sticklingar, särskilt när plantorna breder ut sig… Läs mer: Så tar du sommarsticklingar av vindruva
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar