Grönsaker att så utomhus i februari

I början av februari brukar vi vanligtvis inte så några grönsaksfrön alls utomhus. Möjligen sådant som vi missade att så i januari. Men i slutet av februari, då åker en hejdlöst massa frön ner i jorden.

Nu är det dags för årets vintersådder av ätbara växter. Fröpåsarna ligger bara och väntar på att öppnas och växthuset känns tomt och ödsligt. Men om någon dag eller två kommer odlingsbrickorna i vårt kallväxthus bli fulla av med lådor och krukor. Och i april kommer förhoppningsvis varenda liten behållare krylla av små gröna blad. När vi har gjort våra vintersådder, då vet vi att våren inte är så långt bort. Det är en härlig känsla.

Så under vintern

Går det verkligen att så under vintern? Det är en vanlig fråga som vi får, och svaret är JA! Meningen är inte att driva upp småplantor utomhus i februari, utan att förbereda krukor, smålådor eller byttor med jord och frön. När tiden, temperaturen och ljuset är rätt, då väcks fröna till liv om de har fått någon typ av vatten vill säga. Det är just vattnet som liksom kickar igång processen.

När vi vintersår i slutet av februari lägger vi frön i plastaskar som är fyllda med planteringsjord. Till utomhussådder behöver inte jorden vara steriliserad. Har vi snö lägger vi på ett tjockt lager snö ovanpå sådderna och har vi det inte vattnar vi istället. Lådorna med sådder har vi i vårt kallväxthus. Har man inget växthus kan en inglasad uteplats, vanlig balkong eller en vindskyddad plats i trädgården också fungera. Man kan också ställa såbehållarna i en pallkrage och täcka över sådderna med en fiberduk. Stora plastlådor med lock kan också fungera som en plats att ställa sådderna i. Man behöver dock tänka på att ha dräneringshål i lådorna och hålla lite extra koll så att det inte blir alldeles för varmt under locket.

Om man inte har möjlighet att så i februari, går det lika bra att så senare. De grödor som tål vintersådd utomhus, kan lika gärna sås på samma sätt i mars, april och maj. Att så tidigare än i slutet av februari tycker inte vi har fungerat så bra hos oss. Ibland har det helt plötsligt blivit en mildperiod och då har vissa frön fått för sig att gro och när det åter blev kyligt vinterväder var det några plantor som inte stod pall för det. Därför vill vi vara på den säkra sidan och invänta februaris senare del.

Mer nyttig information om vintersådd:

Några fördelar med att så under vintern

Den störtsa fördelen med att fixa sådderna nu, är att man vid ett och samma tillfälle kan så nästintill hela årets grönsaker. För när väl sådderna är iordningställda så kan man luta sig tillbaka tills de börjar gro och behöver mer vatten. De olika växterna väljer sedan själva när de vill sätta igång med sitt växande. I många fall gror de vintersådda frön snabbare än om de skulle sås på våren. Det beror inte på att behandlingen att ligga utomhus i kall jord skulle påverka tiden för groning, nej det beror på att frön ofta gror tidigare än vad man själv tror är möjligt. Överlåter man åt dem att bestämma kan det bli riktigt bra.

Alla de växter som startar utomhus på detta vis blir vana vid solens ljus från början och kommer alltså inte behöva någon avhärdning ( tillvänjning av solens starka strålar). Bara det är ju så otroligt skönt att slippa.

Grönsaker att så i februari utomhus

Listan över alla grönsaker som kan sås på detta vis med gott resultat är otroligt lång. Varje år testar vi fler och fler grönsaker. Det är nästan enklare att punkta upp de grödor som verkligen inte ska vintersås, dvs gurka, melon, zucchini, brytbönor, vaxbönor, aubergine, majs, rotselleri, chili, paprika, kronärtskocka. Nämnda grödor ska sås inomhus. Sedan finns det några grödor som man kan behöva vänta till i slutet av mars eller början av april innan man sår dem utomhus och det är bondbönor, betor, purjolök och basilika. Men nu är det ju vintersådder vi ska fokusera på och nedan kan du läsa om det som man kan vinterså utomhus i slutet av februari.

Bladgrönsaker

Många växter som ska ge blad att skörda, går att vinterså. Exempel på det är dill, persilja, sallat, spenat, rucola, grönkål, svartkål, sibirisk bladraps och pak choi. Flera av dessa läckra bladgrönsaker är ganska snabba på att växa sig skördeklara. Så därför brukar vi så på två sätt. Dels sår vi som vanligt i en mindre bytta. De plantor som växer upp däri ska bli stora och praktfulla plantor att plantera om eller ut sedan. Vill vi att växterna vi odlar ska växa i grupper sår vi dem i grupper om 5 – 20 frön i varje grupp och ska de planteras om enskilt bredsår vi över hela ytan, dvs strösslar fröna jämnt.

Vårt andra sätt är att så i plastbackar så att vi sedan kan skörda direkt därifrån. Denna teknik har verkligen blivit viktig för oss då vi redan under tidig maj kan bege oss ut i växthuset för att hämta en mängd olika slags bladgrönsaker. Tekniken är mycket enkel och snabb. Först lägger man en tidning eller en bit plast från en jordsäck i botten på backen, den behöver inte täcka hela ytan, den är till för att jorden inte ska ramla genom backens springor i botten. Sedan häller man på planteringsjord i backen upp till kanten. När det är klart är det dags att välja vilken växt man vill odla och på vilket sätt, bredsådd ( strössla fröna över hela ytan) eller i tuvor ( flera frön i grupper).

Pak choi, sibirisk bladraps, sallat och spenat tycker vi passar väldigt bra att bredså och dill, rucola, persilja och mangold blir allra bäst i små grupper om 10 – 20 frön i vardera grupp. Det är hur vi vill skörda växterna som bestämmer på vilket sätt vi sår dem. De vi odlar i grupper bli så enkla att skörda av utan att störa de andra plantorna som ska vara kvar. Man klipper bara av en tuva när man behagar.

Om man planterar om plantorna en gång innan de planteras ut blir plantorna kraftigare

Lite större kålväxter

Lite större kålväxter som vitkål, rödkål, spetskål och broccoli brukar bli otroligt fina om man sår dem på vintern. Plantorna blir med ens knubbiga och kompakta, vilket beror på mycket ljus direkt från start. Temperaturen gör också att plantorna inte ränner iväg för att det är för varmt. Det växelvisa kalla på natten och varma på dagen gör även att de inte växer för fort.

Andra växter som är idéaliska att vinterså är rädisor, ärtor, sallat, japansk sodaört, shiso, vallmo, savoykål, gräslök, strandkål, piplök, vitlöksbulbiller och även tomat (om det inte blir för kallt när de tittat upp).

Fleråriga ätbara växter

Bland våra vintersådder hittar man också en del perenna ätbara växter såsom rabarber, smultron, gräslök, piplök, timjan, strandkål och vinterkyndel. Perenna växter behöver något till några år på sig att växa till sig. Därför kan man inte förvänta sig särskilt stor skörd av dem under den första säsongen. Men lyckas man väl med plantorna, kan man och andra sidan skörda under flera år framöver. Det är lätt hänt ifall man är en ivrig odlare att man tycker att det tar för lång tid med perenna växter och kanske hoppar över dessa. Tänkt då på att det där med odlingsintresse brukar inte gå över utan snarare växa med tiden. Perenna växter är mat och fägring för framtiden och ett underbart och vackert komplement till ettåringar och tvååringar.

Lycka till med utomhussådderna i februari!

Theres Lundén & Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

5 svar till ”Grönsaker att så utomhus i februari”

  1. Profilbild för Marie Stein
    Marie Stein

    Ni är så tydliga i era beskrivningar, både i era böcker, i poddar och i skrift. Tack till er båda!
    Mvh // Marie

  2. […] Lästips: Grönsaker att så utomhus i februari […]

  3. Profilbild för Kathleen Persson
    Kathleen Persson

    Hur kommer det sig att man inte behöver sterilisera jorden när man kallsår?

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Det beror på att det är nästan uteslutande i tillrättalagda miljöer som inomhus som de blir ett problem och förökar sig lavinartat. De verkar dö dör ute i växthus mm.

  4. […] Lästips: Grönsaker att så utomhus i februari […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *