Fleråriga ätbara lökväxter att odla själv

Lök är en ovärderlig ingrediens i matlagning. I våra odlingar odlar vi en massa olika lökväxter, vissa odlar vi endast en säsong och andra är perenna och lever år efter år på samma plats. Här berättar vi mer om våra fleråriga lökväxter.

En perenn växt är en växt som lever, om man har tur, i många år. Under vintern brukar den gå in i ett viloläge. Lökväxter brukar samla sina energi i löken i jorden och då vissnar blasten ner. De lökar som inte är perenna så som tex shalottenlök, gullök, rödlök, silverlök är skördeklara då de vissnar ner. Egentligen kan de leva vidare till året därpå, men så satsar de nästan alltid på att blomma och utveckla frön i stället för att ge en stor lök. Purjolöken vissnar inte ner på samma sätt trots att den också blommar sitt andra år. Den står ofta fin i odlingen över hela vintern, däremot kan den bli lite träig med en hård kärna kring midsommar andra året.

De perenna lökväxterna odlar man vanligen inte för att få lök, utan det är blasten man vill åt. Dock kan luftlöken ge både blastskörd och minillök-skörd. De perenna lökväxter som vi har i våra odlingar är gräslök, piplök, luftlök, ramslök och troligen kantlök eller kajplök.

Lästips: Luftlök, Vintersådd piplök och gräslök, Så njuter vi av piplökens blommor!, Så egen ramslök, Odla purjolök – från sådd till skörd.

Gräslök

Den vanligaste av alla fleråriga lökväxter är nog gräslöken. Nästan i varenda köksträdgård finns åtminstone en gräslökstuva. Hos oss finns ett flertal tuvor lite här och där. Torots att de kan leva i många år sår vi återkommande nya exemplar. Det beror mest på att jordmånen i skogsträdgården är så näringsfattig att plantorna för varje år minskar i omfång. I tillsammansodlingen är jorden mycket mer näringsrik och där sprider sig istället gräslöksplantorna och blir större för varje år.

När vi sår gräslök gör vi det i kallväxthuset under mars, sk vintersådd. Att så varje gräslöksfrö för sig är ingen bra idé. det ska ju bli en redig tuva och då behöver man så en grupp med frön i en liten hög. När vi vintersår sår vi i en odlingsbehållare av något slag. När plantorna kommit upp en bit planterar vi om tuvan i en enskild kruka. Man skulle säkert kunna så ett gäng frön direkt på jordytan också, där man vill ha gräslökstuvan, men vi vill fjäska extra mycket med plantorna i början. Genom att förkultivera och plantera om en gång blir plantorna kraftiga och fina tack vare näringen i planteringsjorden vi använder.

Gräslök använder vi gärna i kalla gräddfilssåser, kryddsmör och som garnering och topping. Ett skördetips, är att klippa ner plantan efter den första skördetiden i början av sommaren. Då kommer hela plantan komma igen och ge en ytterligare skörd senare under sommaren, i synnerhet om man ger dem lite näring i form av gödselvatten lite då och då.

Lästips: Odla egna kryddor – gräslök

Piplök

I vårt odlar liv finns ett före och efter. Före vi hade piplök i odlingen var det ganska torftigt och efter vi planterade våra första plantor har vi haft så mycket nytta av piplöken. Piplök är som salladslök. Det är som en blandning av purjolök och gräslök. I håliga stårn som gräslöken men mer i storlek som purjolök. Det mest fantastiskta med piplöken är att den kan ge skörd från mycket tidig vår ända till sena hösten. När vi skördar klipper vi bara av de strån vi behöver, vi drar inte upp lökväxten med rötterna.

Piplök är otroligt gott i sallad, i sushi, i soppor mm. Den är också huvudindrediens i vårt örtsalt. Om våren kan man se hur knoppar bildas högst upp i vissa strån. Dessa kan man klippa av och steka i lite olja – otroligt goda.

Lästips: Så njuter vi av piplökens blommor!

Sådden av piplök sker, liksom gräslöken, gruppvis under vintern. I en plastbytta i kallväxthuset får sådden sedan stå tills gröna gror och plantorna växt sig så pass stora att de klarar en omplantering.

Lästips: Vintersådd piplök och gräslök

Luftlök

Luftlöken ser till en början ut exakt som piplöken, med tjocka ihåliga strån. Dessa kan också börja skördas tidigt. Det som skiljer piplöken från luftlöken är att det bildas minilökar i topparna på stråna under sommaren. Ibland händer det att minilökarna skickar ut blast som i sin tur också utvecklar minilökar. Det kan se ganska roligt ut.

Piplöken kan man skörda på flera sätt. Vill man äta av blasten klipper man av den. Vill man hellre använda minilökarna tar man dessa. De går att använda både färska eller lagrade.

För att odla luftlök behöver man ha en sådan där topplök. Det är nämligen den som man sätter i jord. Det kan vara lite svårt att få tag i en sådan lök, oftast är det från en odlare som man kan få eller köpa en lök. I handelsträgårdar brukar de inte finnas. Vi brukar säga att luftlöken kommer till en när man är redo, det är så den kom till oss genom en tidigare arbetskollega som skickade ett kuvert med lökar.

OBS: Luftlök ska under inga omständigheter förvaras inomhus. Den trivs och överlever bäst om den förvaras ute i odlingarna, tål ner till – 20 grader. Det är den enda löken vi odlar som gillar att lagras kyla. Alla andra lagras bäst i rumstemperatur.

Ramslök

Det är lite extra lyxigt på något vis att ha egen ramslök, särskilt om man bor och odlar på ett ställe där ramslök inte förekommer i vilt tillstånd. Det bästa är att köpa sig färdiga plantor som man planterar, då köpefrön av ramslök oftast är gamla och döda. Efter blomning kan man ta hand om fröna som bildas. Dessa sätter man genast ner i jord. Det är nämligen så att ramslök ska sås med färska frön. Torkade frön är supersvåra att få igång, vi har aldrig lyckats. Men med färska frön har det fungerat varje gång.

Ramslök trivs i halvskugga och i kalkig jord, så vi brukar berika jorden med kalk efter att skördetiden är över i juni. I juni brukar de delikata bladen bli gulktiga och vissna ner.

När det sär skördetid för ramslöken gör vi helst ramslökssmör eller blandar ner finhackad ramslök i någon kall sås. Vad vi märkt, så förlorar ramslöken i smak om den hettas upp.

Lästips: Så egen ramslök

Skogslök eller kantlök

En av våra lökväxter i vår trädgård är lite av ett mysterim. En rejäl tuva odefinierad lök med blast fick vi från en vän. Hon trodde att det var vitlök som liksom blivit kvar och skjutit nya skott. Vi smakade på blasten och tittade på plantan. Jovars, det smakade lök, ja kanske lite vitlök. Men lökarna i jorden påminde inte om vitlöksklyftor. Vi tog plantan och tänkte att det förmodligen var kajplök, trots att vännen hävdade att hon aldrig hade planterat några sådana plantor i sin pallkrage.

Någon vitlök blev det aldrig. Och eftersom blomning uteblev eller så missade vi den, vet vi fortfarande inte riktigt vad det kan vara. Bladen är platta och påminner alltså om skogslök (kajplök) som brukar blomma med lilaröda blommor. Kantlök kan det också vara. Dels är bladen väldigt lika kantlök och så var en kantlökssläkting utsedd till årets perenn för något år sedan och vår vän brukar ha bra koll på just årets perenn.

Om just vår lök överlever vet vi att den är perenn och om den kommer blomma i år vet vi närmare vad det är för lök.

Bubblare: Vårvitlök

I vanliga fall tillhör inte vitlöken gruppen fleråriga lökväxter. Men det finns trick som gör att man kan skörda vitlök, ja i alla fall vitlöksblast, år efter år. När man odlar vitlök för att kunna skörda en klyftad lök att lagra, sätter man vitlöksklyftorna på senhösten. Gödslar man rikligt vid fler tillfällen fram till nästkommande juli, augusti kan man dra upp präktiga vitlökar med fina klyftor. Skulle man då ”råka” glömma kvar någon lök i jorden så får ligga där under vintern, kommer vitlöksblast växa upp från klyftorna under våren. Vi kallar dessa vitlökar för vårvitlök. Att dra upp blasten ur de gamla vitlöksklyftorna och helsteka dem i lite olja är så otroligt gott att vi varje år ”glömmer kvar” flera vitlökar. Om ens vitlökar bildat bulbiller kan man stoppa ner dem i jorden och av dem också få vitlökssmakande blast att skörda.

Lästips: Sätta vitlök, mest för vårvitlökens skull, Dags att skörda vitlök.

Theres Lundén & Johannes Wätterbäck


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

5 svar till ”Fleråriga ätbara lökväxter att odla själv”

  1. Jag funderar på om er ”okända” lök kan vara kinesisk gräslök? Den är i storlek som gräslök men med platta strån och små, smala lökar.
    Jag satte frön för många år sedan, men efter några år kom den inte tillbaka och jag halvt om halvt glömde bort den.
    Så plötsligt förra sommaren, när gräset ca 3 meter bort hade växt sig långt gick jag syn på några kraftigare, platta grässtrå på en plätt. Jag smakade och jo minsann, det var klar vitlökssmak på dem. Grävde och visst var det lökar under. Jag hittade säkert 20-25 lökar i gräsmattan som jag återbördade till dess ursprungsplats. I år kom de snällt upp på samma ställe där jag satte dem, men det är mig en gåta hur de vandrat söderut flera meter. Har aldrig sett dem blomma heller.
    En annan intressant lökväxt är den som på engelska kallas ”Society garlic”. Jag lyckades få tag på några lökar för två år sedan. De överlevde knappt förra vintern, och i år syns inte ett spår av dem. Kanske kan de fungera i allra sydligaste Sverige. Eller skulle man möjligen kunna sätta dem i en lökkorg som man tar in under vintern som med gladiolus. Vad tror ni?

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      ÅÅÅ tack för spännande info denna societylök måste vi skaffa. Det kanske kan vara en kinesik gräslök, denna okända lök.

      / Johannes

  2. Jag undrar om inte din okända lök kan vara kinesisk gräslök. Den är i storlek som gräslök, men med platta blad. Har aldrig sett den blomma heller.
    Jag fick några av min mamma för många år sedan och satte dem ihop med persiljan. De verkade bli färre och färre och tillslut var de helt borta.
    Döm om min förvåning när jag efter många år i den oklippta gräsmattan 3 meter längre bort (nästan rakt söderut) fick se något som liknade den. Smakade på ett blad och visst smakade den vitlök. Det fanns massor med plantor som jag grävde upp och återplanterade. De har tagit sig, men jag håller noga koll på om de vill börjar kliva omkring igen.
    Det påminner mig om något som på engelska kallas ”society garlic”, det är en lite vitlök som flyttar och sprider sig. Jag såg den i ett inslag från Australien på Youtube. Skaffade genast några lökar, men de trivdes inte hos mig, kom upp lite året efter, men sedan dukade de nog under för vintern.

    1. Vi har odlat kinesisk gräslök flera gånger och vet hur blad och blommar ser ut och smakar. Den okända som vi skriver om är mycket grövre än kinesisk gräslök. Tack för tips om Society garlic, låter spännande!

  3. Profilbild för Annika Karlsson
    Annika Karlsson

    Vi har mängder med kajp i trädgården här på Gotland. Den vrider sig på väg upp och bladen är lite skruvade och det gör att den är ganska lätt att artbestämma.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *