Dags att skörda vitlök

”Ska vi tävla?!? Vi mot vitlöken??” Sedan sprang vi ut i odlingen redo att plocka upp all vitlök utan att blasten skulle brytas av. Det vinnande tricket är någon form av hjälpmedel. En grep funkar hyfsat bra. Vi lirkade, drog lite, böjde hit och dit och blev såklart överlägsna vinnare.

I december satte vi ner vitlöksklyftor i våra olika odlingar. Under våren tilläggsgödslade vi dem och därefter har de fått växa och frodas. Bäst har det av någon anledning blivit i vår tillsammansodling vid vårt hyreshus. I odlingen vid vår stuga har det knappt blivit någon vitlök alls och andra odlare i trädgårdsforum har vittnat om att året 2016 inte är något vidare vitlöksår. Men nog har vi vitlök allt, så vi klarar oss även detta år.

Det är bra om man drar försiktigt så man får upp både blast och lök.

När man ska skörda vitlök för lagring bör man skörda någon gång i juli eller i början av augusti. Skördar man senare finns risk att klyftorna fallit isär eller att skalet har börjat lossna. Lagringsmöjligheten försämras då märkvärt.

Vissa vitlökar utvecklar sk ormlökar. Dessa är mycket goda.

Vid skörd brukar vi använda en grep till hjälp eftersom blasten lätt går av ifall man drar för hårt. Men med grepen bör man också var lite försiktig. Det kan hända att man skadar vitlöken. Skadade lökar behöver ätas direkt och kan inte lagras något längre tag. Det gör inte så mycket ifall det händer med några stycken. Det är supergott med färsk vitlök.

Vissa sorter av vitlök bildar bulbiner högst upp på blasten, även kallad ormlök. Vi klippte av dessa och friterade dem i rapsolja med lite örtsalt.
Verkligen en delikatess!

När lökarna är upptagna är det dags för torkningen. En ljus och torr plats blir bäst. Vi brukar lägga ut tidningar på ett bord eller golv och låta löken ligga där tills blasten är helt genomtorr. Sedan klipper vi av blasten och spar vitlökarna på torr plats, inomhus. Vissa brukar hänga upp sin vitlök för torkning och en del gör snygga flätor. Det ska vi prova i år för första gången.

Friterad ormlök.

Det är viktig att aldrig förvara vitlök, och inte annan lök heller för den delen, i kylskåp eller liknande. Då tror vitlöken att det är dags att gro. Köper du vitlök i butik och den börjar gro, kan du ge dig sjutton på att den tidigare utsatts för någon typ av kyla.

Vi har en hel del vitlök kvar från förra året och nu när vi har nya på lagring, kan vi lyxa till det med hela ugnsbakade vitlökar framöver…

Theres Lunde´n

https://www.adlibris.com/se/bok/alla-fingrar-grona-9789198044881?gclid=CjwKEAjw_LG8BRDb1JTxm8uP_UwSJADu_8pWw4siLkkeAW6Fr2xB40LXV4fE4Qjiwd2Vt-y_6WHgxxoCR2Pw_wcB

Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

2 svar till ”Dags att skörda vitlök”

  1. Var förvarar ni skörden under vintern? Vilken temperatur är bäst så att de inte torkar?

    1. Har man skalet kvar torkar inte vitlöken. Vi har vitlöken i rumstemperatur krin 20 grader och det fungerar utmärkt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *