Din varukorg är för närvarande tom!
Odla ärtskott – en superenkel gröda att odla själv

Att odla ärtskott är enkelt och går fort. Fröna (ärtorna) kan sås året om och är perfekta att så nu när det kanske inte finns så mycket kvar att skörda i odlingen.
Ibland får vi frågan om vilken grönsak som är allra lättast att lyckas med. Det finns såklart många som är ganska lätta om man vattnar och sköter om dem, men ärtskott kommer nog på delad andraplats med smörgåskrasse. Det går fort och man behöver inte plantera om eller ha en särskilt gynnsam odlingsplats. Det räcker med ett fönster, behållare med jord och vatten. Ja, och så ärtor såklart.
Vilka ärtor ska man odla?
Det är kanske lätt att tro att ärtskott är en slags ärtsort som ger extra läckra skott, men så är inte fallet. Man kan odla vilka ärtor man vill. Eftersom det bara är själva skottet, den trinda stjälken man vill åt, finns inga krav på den färdiga baljan eller ärtorna däri.
Allra enklast och billigast är det att köpa torkade ärtor i matvaruaffären. Du vet, sådana som man köper när man ska göra ärtsoppa. Det brukar finnas gula och gröna ärtor och det gör detsamma vilka man använder.

Blötlägg så går det snabbare
Från varje ärta växer det upp en stjälk. Utifrån den vetskapen kan man planera hur många ärtor man vill så. Ibland gör vi misstaget att så ett flertal behållare med ärtor och då kan det bli lite väl mycket att skörda vid samma tid. Bättre är kanske att så i omgångar så man får skörd över en längre tid.
Vill man ha ärtskotten klara rekordsnabbt kan man lägga ärtorna i vatten i upp till ett dygn innan sådd. Då har ärtorna vaknat och kommer snabbt öppna sig för att få fram en blivande rot och en blivande stjälk. I och med att ärtorna legat i blöt har de fått suga åt sig en massa vatten redan från start innan de hamnar i jorden.
Utan blötläggning
Hoppar man över steget med blötläggningen innan, behöver man istället se till att vattna rikligt vid sådden. Ett tips kan vara att förbereda en gäng krukor med ärtor och sedan kicka igång dem med vatten med några dagars mellanrum. Då ska man alltså helt slopa blötläggning.

Sådden
Vi brukar förse krukor eller plastbehållare med planteringsjord, ca 4 centimeter från kanten. Därefter lägger vi ärtorna jämnt över jordytan. De kan ligga tätt, nästan ovanpå varandra. Över ärtorna strör vi ett lager jord, ungefär två centimeter.
Sedan är det dags att vattna så att jorden blir genomblöt, extra mycket om ärtorna inte blivit blötlagda innan sådden.
Ganska så snart efter sådden kan man se hur det börjar röra sig i jorden. När ärtorna öppnar sig och utvecklar rot och stjälk kan jorden tryckas upp. Det gör ingenting. Se till att vattna regelbundet så att inte jorden i behållaren torkar ut helt och så att jorden trycks ned.

Skörda ärtskott
Från att några gröna stänglar kan skymtas ovanför jorden kan man börja skörda. Men väntar man tills de är ungefär 15 centimeter eller mer, får man mer mat. Blir stjälkarna för långa kan de bli lite hårda och inte riktigt lika aptitliga. När vi skördar klipper vi av önskad mängd eller nyper av med naglarna.
Det vi mest gör med våra skördade ärtskott är att äta dem i sallad. Något som är riktigt gott att göra om man har mycket att skörda är ärtskottspesto. Några stjälkar på smörgåsen är fantastiskt gott. Det har hänt att vi glömt att skörda och då växer plantorna vidare, blommar och kanske frambringar ärtskidor. Det är lite roligt om det händer, men någon stor ärtskörd kan man nog inte förvänta sig, i alla fall inte av ärtskott i en inomhusodling.

Spontana ärtskott
Ett år hade vi hört att man kunde använda torkade ärtor i vinterkängor som blivit blöta. Ärtorna skulle mirakulöst suga upp all vätska och liksom på ganska kort tid torka kängorna på insidan. Vi vara bara tvungna att testa. Men vi blev ganska besvikna på resultatet. De verkningslösa ärtorna kastade vi ner i en pallkrage mitt i vintern, vecka 8 . Till en början hände ingenting med dem, så vi tänkte att det inte skulle bli något av dem och så petade ner potatis i kragen på vårkanten. Men döm om vår förvåning, varenda ärta grodde och gav oss mängder med ärtskott som vi inte hann äta upp. Istället blev det ärtskidor som vi smaskade på i början av sommaren. Vi tog dem medan de var platta och söta. När de svällde upp var de inte lika söta längre, de var ju trots allt någon form av spritärt.
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Stekta lila morötter med persilja och jordnötterVi älskar morötter! Något som är otroligt gott och kan ätas som en sidorätt eller mellanmål är stekta morotsskivor, toppade med persilja och jordnötter. Vi odlar ofta morötter, gärna i olika färger. I… Läs mer: Stekta lila morötter med persilja och jordnötter
- Rotselleri – skörda, lagra, lagaNär är det dags att skörda rotselleri och hur ska man lagra och tillaga den? Här kommer våra bästa tips. Under september växer rotsellerin som mest och i oktober är den redo att… Läs mer: Rotselleri – skörda, lagra, laga
- Möt oss på Nordiska Trädgårdar HöstNu är hösten på intåg och snart är det dags för höstens trädgårdsmässa Nordiska Trädgårdar Höst på Stockholmsmässan i Älvsjö. Vi kommer som vanligt hålla föredrag, prata odling i vår monter och sälja… Läs mer: Möt oss på Nordiska Trädgårdar Höst
- Potatisbladmögel – hur man räddar knölarnaPotatisbladmögel eller brunröta som det också kallas är ett gissel som kan drabba både potatis och tomater. Under alla år vi odlat har vi knappt haft några angrepp som verkligen skadat potatisarna –… Läs mer: Potatisbladmögel – hur man räddar knölarna
- Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakesoVi älskar sallad och olika typer av sallader! Ibland har vi dem som sidorätter och ibland som hel maträtt. Här har vi blandat till en sallad med vintersallat, gurka, zucchini och tomater. Till… Läs mer: Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakeso
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Odla ärtskott – en superenkel gröda att odla själv”
Fråga: är det verkligen okej att odla ärtor som är tänkta till mat från affären?
Är de kontrollerade för odling?
Vet att man inte ska ta potatis från affären och sätta då de kan sprida sjukdomar, samma sak med tomater.Ingen aning 🙂
Lämna ett svar