Din varukorg är för närvarande tom!
Vi gör hummus på egenodlade bönor

Hummus på egna störbönor är som en dröm som gått i uppfyllelse, jag älskar att sluta cirklar och bli självförsörjande i flera led. Det här är en krämig och vacker humus som passar till det mesta.
Vi har odlat störbönan bönan blauhilde i över 14 år och den har aldrig svikit oss. Genom torra, våta, kalla och superheta somrar har den levererat sina blålila baljor. Oftast njuter vi dem lätt kokta med en vinägrett bestående av en neutral olja, vår egna äppelcidervinäger och något av våra örtsalt. Vi gillar att skörda baljorna relativt outvecklade. När vi njuter dem på det sättet så att de är så pass mjälla att man nästan kan bita av dem med sina läppar. I det här receptet använder vi dess utvecklade bönor och inte baljorna.
Bönor till humus
Hummus brukar man vanligtvis göra på kikärtor. Men kikärtor ger verkligen inte så stor skörd när vi odlar dem i våra odlingar. I år fick vi ihop 20 ärtor. Bättre är då att välja en baljväxt som fungerar i vårt klimat. För oss är blauhilde överlägsen. Förutom att ge bra med avkastning under olika väderförhållanden är denna böna otroligt vacker. Både baljorna och dess höga växtsätt på våra gamla gråa krakstörar är en prydnad i sig.
Mera bönor
De senaste 4 åren har vi varit självförsörjande på eget utsäde. Men i år har vi fått ihop mer bönor än vad vi kunnat drömma om, 620 gram på endast fem störar. Ofta klarar vi oss på 100 g till utsäde, så det blev en hel del bönor som hamnade i skafferiet för matlagning. Först ut skapade vi denna underbara hummus men vi ska framöver testa flera recept med dem, bla bönor i tomatsås.
Ingredienser hummus
- 1, 5 dl torra bönor
- 2 – 4 msk flytande tahini helst av märket Alwadi för bäst smak, den är överlägsen. Tahini är sesampasta som ger en viktig smak till humusen.
- Några nypor havssalt
- 0,5 – 1 dl vatten
- 1 vitlöksklyfta pressad
- Saften från en halv citron.
Gör så här: Lägg bönorna i blöt i ca 8 – 12 h. Byt vatten och koka dem i ca 20 – 30 min och låt svalna. Blanda alla ingredienser utom tahini och vatten och stavmixa till en slät pasta. Häll i vatten till lagom konsistens och därefter tahini och späd ev med lite till vatten. Tahini är en krämig pasta gjord av sesamfrön. Förutom dess goda smak fungerar tahini även som konsistensgivare och kan, om man råkar överdosera vatten, göra hummusen fastare.

För att få bönor till hummus behöver man lämna kvar baljorna tills bönorna i baljorna är utvecklade. Vi skördar de fullmatade baljorna under oktober eller november, innan frosten kommer. Efter skörden torkar vi dem noga och det är jätteviktigt, de kan mögla ganska lätt. Baljorna placeras på stora brickor tills de är knastertorra innan vi tröskar dem. Både bönor till nästa års utsäde och till matlagning förvaras torrt i rumstemperatur. Vill du vara helt säker på att ha utsäde intakt och inte angripet av bönvivel rekommenderas frysförvaring.
Läs mer om bönvivel här: Hur utrotar man bönviveln
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakesoVi älskar sallad och olika typer av sallader! Ibland har vi dem som sidorätter och ibland som hel maträtt. Här har vi blandat till en sallad med vintersallat, gurka, zucchini och tomater. Till… Läs mer: Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakeso
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
- Paprika – skörda, lagra, lagaFå ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen. Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen… Läs mer: Paprika – skörda, lagra, laga
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Vi gör hummus på egenodlade bönor”
[…] Skörda trädgårdsbönor – om tidpunkt, storlek och olika typer av trädgårdsbönor, Vi gör hummus på egenodlade bönor, Bönsoppa med brytbönor, zucchini och […]
Lämna ett svar