Din varukorg är för närvarande tom!
Signerade exemplar av Skörda lagra laga!

I samarbete med bokus ger vi möjligheten att köpa signerade exemplar av vår senaste bok Skörda lagra laga. Vi hoppas att Skörda lagra laga blir den där gröna julklappen som dominerar under granarna och som används tills den blir sliten. Finns det något vackrare än böcker som används?
Skörda, Lagra, Laga” är en trädgårdsbok som fokuserar på skörden och som är baserad på åratals odlande och matlagande och kom till genom en av våra följare. En vacker dag när vi höll på att utforma vår tredje bok fick vi ett mail på en bok som fattades en medodlare. Det sa klick och vi styrde in vår kreativitet på arbetsnamnet ”Skörda lagra laga”. I denna bok finner du våra bästa recept och självhushållartips utifrån odlarens vardag.
Här beställer du signerade exemplar: Skörda lagra laga
Vi tycker att vi skapat en oslagbar kombination för alla som odlar ätbart och som då och då hamnar i idétorka. Vi hoppas att den kommer till nytta för dig under flera år framöver och att du finner några nya favoritrecept baserade på dina egenodlade grönsaker och nya och enkla skörda och lagringstips. Även för dig som inte odlar passar boken om du vill träda in i självhushållarlivet och inspireras av en mängd gröna recept.

Hur boken är uppbyggd
Vå senaste bok Skörda lagra laga innehåller som våra två tidigare böcker Alla fingrar gröna och Flera fingrar gröna, målningar av Tatiana Shrividova. Grödorna delas in i åtta olika grödgrupper där du kan läsa om hur vi skördar, lagrar samt lagar dem. Emellanåt har vi strösslat texten med enkla odlingstips där man ibland kan gå bet om man inte vet vad som är viktigt att inte missa, man vill ju lyckas med skörden! Kika gärna in på inlägget om Formen för att se hut Tatiana arbetar med måleriet i våra böcker. Fascinerande!
Skörda lagra laga

Skörda
Att kunna skörda smart är inte självklart. För oss innebär smart skördande att man lär känna växten, både växtsätt och vad den pallar med. Går den att lämna kvar när det blir minusgrader eller har man bara en vecka på sig? Kan man genom att skörda den även förlänga skörden eller förkortar man den? När är det bäst att skörda och hur? Lite i taget eller kapa/ gräva upp allting på samma gång? Hur sprider man ut skörden så långt över året som möjligt?

Lagra
Att finna bra lagringsplatser är lite av ett äventyr i sig. De enskilda grönsakerna har sina specifika krav. Någon vill ha varmt för att inte börja gro, en annan kräver kyla för att hålla länge. En del grödor måste ha en jämn fuktighet för att inte bli sladdriga och några kan stå kvar ute i odlingen och förvaras på sin växtplats. Vi har valt att inte fokusera på jordkällare för att många som odlar saknar denna möjlighet och för att vi bara haft den möjligheten under några få år.

Laga
Varje grödgrupp avslutas med ett par sidor av våra recept. Recepten är främst olika smårätter eller delrätter, inga färdiga menyer och vi har samlat våra främsta rätter. De vi verkligen älskar! Kombinerar du dem kan du skapa otroligt goda och smakrika rätter utifrån dina egenodlade skatter. Du hittar även en hel del förädlingsrecept som tex olika salt av dina örter och grönsaker, hur man gör tomatpuré på tomatskalen, syrar sin egen paprika och chilisås och några efterrätter bla vår hysterisk goda rabarberkaka med choklad.
Så länge vi lever kan vi lära
Ingenting i livet kommer gratis. Det krävs mängder av misstag, feltänkt, ahaupplevelser och funderingar när vi vandrar våra vägar genom livet. Beroende på vilka vi är, vilket temperament vi har, hur nyfikna vi är och vilken vilja vi besitter ter sig våra liv så olika. Men en sak har vi alla gemensamt, det tar tid att bli utveckla kunskap och skills. Den här boken har tagit oss mängder av år att skriva, ja själva nerplitandet av bokstäverna gick ju förhållandes snabbt, men det som orden beskriver tog otroligt lång tid att utveckla och skedde av den vardagliga nyfikenheten av att tänja på gränserna och njuta av egenodlade delikatesser.
Vad du än gör under höst och vinter! Städa skonsamt så att du kan skörda länge och väl. Under hela november finns det möjlighet att beställa signerade exemplar.
Johannes Wätterbäck och Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
- Skörda basilika hela sommarenBasilika är en av våra mest älskade örter – doftande, smakrik och oumbärlig i allt från pesto till pasta. Med rätt knep kan du skörda basilika i mängder hela sommaren. Här får du… Läs mer: Skörda basilika hela sommaren
- Gör din egen fläderchampagneNär fläderbuskarna blommar för fullt är det dags att plocka blomklasarna. De är perfekta att göra saft av – men om du vill göra drycken lite mer vuxen kan du testa att göra… Läs mer: Gör din egen fläderchampagne
- Hjälp, jag har glömt att gödsla!Glömt att gödsla? Ingen fara – det är inte för sent att rädda skörden! Här får du tips på hur du kan tillföra näring i efterhand och ge dina växter ny kraft att… Läs mer: Hjälp, jag har glömt att gödsla!
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar