Din varukorg är för närvarande tom!
Gulbetor – omplantera eller inte?

Man kan odla växter på många olika sätt. Det ligger öppet för oss odlare att finna våra egna individuella odlingsstigar. Visst kan vi läsa oss till en hel del och det behövs då och då, men att leka med odlandet och pröva sig fram, det ger så mycket!
Plantorna på bilden ovan är gulbetor. De ska med tiden få stora rotknölar som vi ska äta av från mitten av sommaren fram till sen höst. Vi förkultiverar alltid våra betor innan de hamnar i ett friland eller i en pallkrage. Fröna bredsår vi i plastbyttor med hål i botten. Häften av plantorna har vi planterat om en gång. Då har varje planta fått en egen liten kruka med planteringsjord. Det är inget måste att plantera om, men det finns flera fördelar. När plantornas rötter får mer plats och ny jord växer de snabbare och blir kraftiga och fina. Stora plantor ger skörd tidigare än små och stora plantor har oftast lättare att överleva än små.
Det finns också en poäng med att inte plantera om plantorna ifall man av någon anledning skulle vilja segdra dem, hämma deras tillväxt. Genom att plantera om några plantor lite då och då får man plantor i varierade storlekar och kan strecha ut skördeperioden.
Detta gäller för i princip alla växter vi odlar, ja förutom tomater och rotselleri, de drar ju iväg ändå. De växter vi på det här sättet oftast segdrar är kål, betor, sallat, olika bladlökar, chili och kryddor. Ibland gör vi det medvetet och ibland för att vi glömmer bort plantorna. Ofta är det ju missar i ens tänkta odlande som får en att förstå växternas processer. Det är där vi oftast finner de stora aha-upplevelserna.
Spara små plantor
Sparar man en halv eller trekvartsask med plantor, puttar i lite ny planteringsjord där det saknas och gödselvattnar dem lite då och då, har man en backupp till långt in i sommaren. Färdiga plantor är guld värda efter hagelstormar, kattattacker, snigelanfall och krafsande fåglar eller andra oplanerade missöden. Ta inte så allvarligt på rekommandationerna på fröpåsarna. Ofta är det standardtexter, komponerade av någon som inte har hälften så mycket experimentlusta som du. Våga testa och lek med ditt odlande! Bara döda fiskar flyter med strömmen.

Betornas frön
Visste ni att betornas frön egentligen är en frökapsel med många frön i? Det är därför jag tycker så mycket om att förså dem, så att jag slipper krypa ner och gallra. Det besparar ganska många knäböj.
Alla typer av betor passar bra att så från tidig vår, ja även vårvinter, och fram till mitten av sommaren. Har du sått några betor ännu? Om inte, gör det! Det finns massor med goda recept man kan göra av betor.
Läs även: Mysteriet med betornas frön , Risotto med svartkål och citronmarinerade rödbetor, Gulbetssoppa med pepparrotscrème och Gulbetor från sådd till skörd.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Gulbetor – omplantera eller inte?”
Du skriver så fina texter, Johannes! De är positiva och lågmälda i sitt tilltal samtidigt som man får lära sig så otroligt mycket om odling. Så får man sig också ett gott skratt lite då och då. Humor är aldrig fel!
Lämna ett svar