Din varukorg är för närvarande tom!
Syra chili
Ingredienser:
Ta så många mogna chilis du kan skörda, jag använde ca 30 av varje sort
Havsalt utan jod
Vatten
Plasthandskar
Skyddsglasögon ( om du hanterar superstarka sorter som Jolokia eller liknande)
Äppelcidervinäger för smaksättning av slutprocessad produkt
Gör så här: Leta på ett par glasburkar och klyfta upp chilifrukterna på längden. Fyll glasburkarna med chilifrukterna. Vispa ut 2 msk havssalt i 1 liter vatten tills det löst sig och häll i det i burkarna. Stoppa i något som kan tynga ner chilifrukterna så att de hålls under vattnet och fyll på med saltvatten till kanten ( detta kan behövas göras lite då och då under syrningstiden) Låt stå i 10 dagar i rumstemperatur och separera därefter saltvatten och chilifrukter. Mixa chilifrukterna med en stavmixer och tillsätt saltvatten (från lagen) vart eftersom du mixar och en skvätt äppelcidervinäger tills du får önskad konsistens och smak. Du kan säkert förvara dem hela i burken i lagen också men vi har aldrig testat det. Förvara sedan chilisåsen i kylen. Vi vet inte hur hållbar den är men Tistelvind gör liknande såser och de håller i ett år. Vissa chilisfrukters skal är svårare att mixa till en slät sås och kräver en hel del mixande.
Tips: När man mixar starka chilifrukter kan man drabbas av stark rethosta vilket är helt normalt.
Våra senaste inlägg
- Tack för att ni gör vårt arbete möjligtVi är så otroligt glada över alla er som hittar till oss, Farbror Grön. Till dig som är premium-läsare på farbrorgron.se vill vi ge ett extra stort tack, du får verkligen vårt arbete… Läs mer: Tack för att ni gör vårt arbete möjligt
- Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberreceptHos oss är rabarberbladen frodiga och fina och det är snart dags att börja skörda på allvar. Men vad ska man göra när man tröttnat på rabarberpaj? Här följer ett gäng rabarberrecept inklusive… Läs mer: Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberrecept
- Gör gratisplantor av dina gurkorGör gratisplantor av dina gurkor: Det fina med gurksticklingar är att man slipper så nya frön och att man med hjälp av en sax och ett glas vatten kan skapa en exakt plantkopia… Läs mer: Gör gratisplantor av dina gurkor
- Langos – maten man inte kan sluta att ätaVi älskar langos. Dessa friterade knapriga bröd som efter att de svalnat toppas med olika delikata ingredienser är hysteriskt goda. Det här är en maträtt där det är svårt att sluta äta, man… Läs mer: Langos – maten man inte kan sluta att äta
- Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 majLördagen den 3 maj 2025 är det dags för Odlingskurs på Björnögården i Västerås med mig Johannes / Farbror Grön. Det kommer bli en en intensiv och samtidigt upplyftande dag där odlandet ligger… Läs mer: Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 maj
- Fleråriga lökarLök är en ovärderlig ingrediens i matlagning. I våra odlingar odlar vi en massa olika lökväxter, vissa odlar vi endast en säsong och andra är perenna och lever år efter år på samma… Läs mer: Fleråriga lökar
- Odla egen svampAtt odla egen svamp sätter guldkant på odlar- och självhushållartillvaron. Det är ett intressant komplement till grönsaker både när det gäller skörd och smak, och framförallt när det gäller spänning. Man kan odla… Läs mer: Odla egen svamp
- Fixa en grönsaksodling på din balkongMan behöver inte ha en stor trädgård för att odla egna grönsaker. Har du en balkong kan du odla massvis med ätbart. Här berättar vi mer. Vad kul att du vill börja odla… Läs mer: Fixa en grönsaksodling på din balkong
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
13 svar till ”Syra chili”
Oj vilka härliga färger!
Vad brukar du använda de syrade chilisarna till för mat?Till gräddfilsåser och tomatsåser och som krydda i enchiladas, tacowraps och allt möjligt. Fördelen med jolokian som är så extremt, extremt stark är att det bara behövs några droppar:).
Hur länge håller syrad chili?
Jag vet inte men Tistelvinds syrade chilisåser håller i drygt ett år, så jag tänker mig något liknande. Men jag ska hålla er underrättade om ev smakförändringar och lagringsproblem.
Nu har jag gjort sås på Ungersk vax, den blev god, inte för starkt.
Tack för recept.Tack för ett bra inlägg och tips! Hur kommer det sig att du väljer och använda salt utan jod och inte med? Mvh Kim
Tack. För att salt med jod kan ge en metallsmak till den färdiga produkten.
..samt att det hämmar bakterierna man är ute efter då man syrar.
Ok
Min burk har fått ett mögellager högst upp, vitt. Jag tror det är mögel. Det har gått sju dagar sen jag lade ner chili i saltvattnet.
Hjälp! Är den förstörd? Vad ska jag göra?
Tacksam för svar!
Vänliga hälsningar
CeciliaDet vita är toppjäst. Den är inte farlig. Den kan du försiktigt lyfta bort.
Anledningen till att man använder jodfritt salt är att jod är bakteriedödande och det vill man ju inte i en syrningskultur. Här är det ”goda”bakterier som arbetar.
Har sås som gjordes för 3 år sen. Smakar utmärkt!
Lämna ett svar