När man ändå ska koka kola så är det egentligen inget extra arbete att hålla igång två kastruller. Perfekt när man har två barn och den ena vill ha vanilj och den andra chokladkola eller för att det är kul och gott att ha två olika smaker. Äppelcidervinägern i receptet gör att kolan blir lenare.
Ingredienser chokladkola
1.5 dl kokossocker
1,5 dl råsocker
2,5 dl vispgrädde
1,2 dl ljus sirap
50 g smör
1 msk kakao
1-2 kryddmått salt
1 tsk äppelcidervinäger
En form som tål värme
Bakplåtspapper
Ingredienser vaniljkola
2,5 dl rårörsocker
2,5 dl grädde
1,2 dl sirap
50 g smör
2 tsk vaniljpulver
1-2 kryddmått salt
1 tsk äppelcidervinäger
En form som tål värme
Bakplåtspapper
Gör så här: Blanda alla ingredienserna till respektive kola i varsin tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt småputtra på svag värme i 25 – 40 min, rör då och då i kolan. Man märker att kolan börjar bli klar när den släpper från botten när man rör i den och att den mer har karaktären av en massa än en sås. När du anser att den är klar klär du in en för dig lämplig form med bakplåtspapper och häller i kolasmeten. Ställ formen på balkongen, i kylskåp eller frys för avkylning. När kolan känns fast skär du den i lämpliga bitar. Förvara den i burk med tättslutande i rumstemperatur eller i frysen. Varva varje lager kola med bakplåtspapper så kladdar de inte ihop med varandra.
Tips: Gillar man en saltigare kola kan man strö lite gormet havsalt på kolan innan avkylning.
Inlägget är skapat genom ett samarbete med Kung Markatta, ett företag med ekologiska livsmedel.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Lämna ett svar