De bästa och godaste brytbönorna tycker jag är de som inte riktigt börjat utveckla bönor. Alltså när det endast är baljor. Men ibland hinner man inte med att skörda och så är bönskidorna plötsligt fulla med små bönor. Då kan man göra en god bönsoppa med bönor som huvudingrediens. Mums!
Ingredienser 3 personer
- 7-8 dl skurna brytbönor ( Vi odlar oftast Blauhilde)
- 2 bifftomater eller 20 körsbärstomater
- 2 dl zucchini skuren i bitar
- 2 stora vitlöksklyftor
- 3 tsk grönsaksbuljongspulver
- 7 dl vatten
- 2-3 dl grädde
- Örtsalt
- Peppar
Topping
Örtsalt, svartpeppar, lättstekta brytbönor och zucchiniskivor, färska körsbärstomater, bladpersilja och timjan.
Gör så här: Avlägsna alla eventuella trådar längs brytbönornas baljkanter. Skär baljorna i mindre bitar. Dela tomaterna, skär zucchini i mindre bitar, grovhacka vitlöksklyftorna. Fräs grönsakerna i lite olja. Tillsätt sedan vatten och buljongpulver. Låt allt koka tills alla grönsaker är genommjuka. Mixa till en slät puré. Blanda i grädde och låt koka upp. Salta och peppra. Verkar soppan för tjock kan mer vatten tillsättas.
Fräs några brytbönor och skivor av zucchini som ska användas till topping. Servera denna bönsoppa med topping och ett gott bröd.
Tips!
Häll i en skvätt vitt vin tillsammans med buljongen.
Fler goda sopprecept: spenatsoppa, mustig zucchinisoppa och pumpasoppa med kokosmjölk.
Theres Lundén
Lämna ett svar