Din varukorg är för närvarande tom!
Pumpasoppa med kokosgrädde och rostad kokos
På början av 2000-talet så kom jag i kontakt med vegetarisk ayurvedisk mat på resturangen Govindas i Stockholm. Det var en ny värld som öppnades för mina smaklökar och det var kärlek vid första tuggan. Sedan dess lagar jag sådan här mat då och då. Att blanda i lök och vitlök tillsamman med hing är inget man gör i denna matlagningstradition utan det är något jag tillfört själv, för att jag tycker att den här soppan vinner på det. Så ta fram pumpan som legat i din bokhylla hela vintern och laga något riktigt riktigt gott.
Ingredienser
900 g pumpa
0,5 dl raps olja
Ghee ( kan ersättas med neutral eller rapsolja om du vill ha en 100% vegansk soppa)
1 finhackad gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
6,5 dl vatten
1 burk kokosgrädde
2-3 msk grönsaksbuljong
1 tsk malen spiskummin
1-2 tsk hel spiskummin
2 tsk svarta senapsfrön
2 kryddmått hing ( asafoetica)
1 tsk malen gurkmeja
Rostade kokoschips (att garnera med)
Gör så här: Dela pumpan mitt itu och gröpa ur kärnorna ( rosta gärna kärnorna i ugnen och garnera soppan med dem eller ha dem som snacks. Några kan du torka till eget utsäde om du vill odla egen pumpa ). Klyfta därefter pumpan och skala bort skalet med en vass kniv. Skär pumpan i 3-4 cm stora bitar. Hetta upp rapsoljan i en tjockbottnad kastrull och fräs pumpan tills den börjar bli mjuk, häll i vattnet och buljongen. Fräs nu lök och vitlök tills löken blivit genomskinlig i en panna för sig och stjälp i lökblandningen i soppan och låt det koka i 30-60 min tills pumpan är riktigt mjuk. Stavmixa soppan till ”lagom” konsistens och häll i kokosgrädden. Hetta nu upp 2-3 msk ghee i en tjock-bottnad kastrull, se till att ha locket tillgängligt. När det börjar bli varmt så häll i senapsfröna och lägg på locket,låt dem vara där i 10-20 sekunder häll därefter i 1-2 tsk hel spiskummin och lägg på locket igen. Nu kommer kryddorna att poppa och det gäller att så många som möjligt får poppa utan att bli brända, när du tycker att det ser lite för brunt ut som att det håller på att brännas vid så häller du ner ghee och krydd-blandningen i soppan. Häll därefter ner malen spiskummin, gurkmeja och hing. Låt koka i 10-20 min och smaka av med salt och ev buljong. Är soppan för tjock så spä soppan till en ”lagom” konsistens. Som alla soppor så blir också den här ännu godare efter en eller ett par dagar i kylen.
Inlägget är skapat genom ett samarbete med Kung Markatta, ett företag med ekologiska livsmedel.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Vårblommande lökar – dags att beställaJösses, är det redan dags att beställa vårblommande lökar till vårens blomsterfägring? Absolut, nu är tiden inne! Är man ute i god tid hinner man få ner lökarna i tid, så att de… Läs mer: Vårblommande lökar – dags att beställa
- Är ni helt självhushållande grönsaker?”Är ni självhushållande på det mesta året om?” är en fråga vi ofta får, speciellt när någon tidning ska göra ett reportage om oss. Svaret blir både ja och nej. Man behöver inte… Läs mer: Är ni helt självhushållande grönsaker?
- Kålrabbisallad med vitlök, salladslök och chiliDet är så roligt att odla kålrabbi, men ibland är det lite svårt att veta hur man ska använda grönsaken. Här kommer ett fantastiskt recept på en kålrabbisallad med asiatisk touch som Johannes… Läs mer: Kålrabbisallad med vitlök, salladslök och chili
- Gratis föreläsning med Farbror Grön 10/9 i Smedjebacken och den 12/9 i Nora.Gratis föreläsning i Bergslagen! Snart har, jag Johannes, besökt samtliga kommuner i bergslagen (10 st) och pratat odling och inspirerat till självhushåll. Fantastiskt härligt att träffa er alla som har dykt upp. Tisdagen… Läs mer: Gratis föreläsning med Farbror Grön 10/9 i Smedjebacken och den 12/9 i Nora.
- Gör som vi om du gillar detGör som vi om du gillar det! Så här ser tomatsorten Sart roloise ut efter 2-3 veckor på fat i köket i rumstemperatur och normalt ljus. Bild 2, så här såg de ut… Läs mer: Gör som vi om du gillar det
- Stenhammar slottI slutet av augusti dök vi upp på Stenhammar slott utanför Flen och var med på evenemanget Världens musik och mat. Väl där dök både Hans majestät Konungen och Drottning Silvia upp. Det… Läs mer: Stenhammar slott
- Eget örtsaltAtt göra eget örtsalt är kanske det självhushållartips vi rekommenderar de flesta odlare att verkligen testa om man ännu inte gjort det. Att göra eget örtsalt är som att fånga odlingssäsongens smaker och… Läs mer: Eget örtsalt
- Bli av med dina fruktflugor!Under sensommaren och hösten dyker det upp bananflugor, fruktflugor i stort antal hos oss. Bekämpar man dem inte systematiskt förökar de sig lavinartat och du får leva ditt liv bland mängder av flygande och… Läs mer: Bli av med dina fruktflugor!
Våra kommande evenemang 24/25
Augusti
- 24 Åmål (Glupsk på Dalsland)– föreläsning
- 25 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs
- 26 Rättvik (Stiftsgården) -föreläsning under en fortbildning
- 27 Ludvika (Cassels Grängesberg) – föreläsning
- 29 Surahammar (Folketshus) – föreläsning
September
- 3 Norberg (Teaterbiografen) – föreläsning
- 10 Smedjebacken (Folkets Hus) – föreläsning
- 12 Nora (Hagbyängars samlingssal) – föreläsning
- 26 Tumba (Bruksmuseet) – föreläsning
Oktober
- 1 Ryd (Biblioteket) – föreläsning
- 15 Kungsbacka -föreläsning
November
- 14 Jönköping – föreläsning (info kommer framöver)
- 17 Enköping (Blomsterlandet) – föreläsning
December
Våren 2025 (uppdateras löpande)
- 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
- 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.
Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:
Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck
Lämna ett svar