Pumpasoppa med kokosgrädde och rostad kokos

Koppar med pumpasoppa och kokosflarn Farbror Grön

På början av 2000-talet så kom jag i kontakt med vegetarisk ayurvedisk mat på resturangen Govindas i Stockholm. Det var en ny värld som öppnades för mina smaklökar och det var kärlek vid första tuggan. Sedan dess lagar jag sådan här mat då och då. Att blanda i lök och vitlök tillsamman med hing är inget man gör i denna matlagningstradition utan det är något jag tillfört själv, för att jag tycker att den här soppan vinner på det. Så ta fram pumpan som legat i din bokhylla hela vintern och laga något riktigt riktigt gott.

Ingredienser
900 g pumpa
0,5 dl raps olja
Ghee ( kan ersättas med neutral eller rapsolja om du vill ha en 100% vegansk soppa)
1 finhackad gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
6,5 dl vatten
1 burk kokosgrädde
2-3 msk grönsaksbuljong
1 tsk malen spiskummin
1-2 tsk hel spiskummin
2 tsk svarta senapsfrön
2 kryddmått hing ( asafoetica)
1 tsk malen gurkmeja
Rostade kokoschips (att garnera med)

Gör så här: Dela pumpan mitt itu och gröpa ur kärnorna ( rosta gärna kärnorna i ugnen och garnera soppan med dem eller ha dem som snacks. Några kan du torka till eget utsäde om du vill odla egen pumpa ). Klyfta därefter pumpan och skala bort skalet med en vass kniv. Skär pumpan i 3-4 cm stora bitar. Hetta upp rapsoljan i en tjockbottnad kastrull och fräs pumpan tills den börjar bli mjuk, häll i vattnet och buljongen. Fräs nu lök och vitlök tills löken blivit genomskinlig i en panna för sig och stjälp i lökblandningen i soppan och låt det koka i 30-60 min tills pumpan är riktigt mjuk. Stavmixa soppan till ”lagom” konsistens och häll i kokosgrädden. Hetta nu upp 2-3 msk ghee i en tjock-bottnad kastrull, se till att ha locket tillgängligt. När det börjar bli varmt så häll i senapsfröna och lägg på locket,låt dem vara där i 10-20 sekunder häll därefter i 1-2 tsk hel spiskummin och lägg på locket igen. Nu kommer kryddorna att poppa och det gäller att så många som möjligt får poppa utan att bli brända, när du tycker att det ser lite för brunt ut som att det håller på att brännas vid så häller du ner ghee och krydd-blandningen i soppan. Häll därefter ner malen spiskummin, gurkmeja och hing. Låt koka i 10-20 min och smaka av med salt och ev buljong. Är soppan för tjock så spä soppan till en ”lagom” konsistens. Som alla soppor så blir också den här ännu godare efter en eller ett par dagar i kylen.

Inlägget är skapat genom ett samarbete med Kung Markatta, ett företag med ekologiska livsmedel.

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *