Potatissallad- så himla gott! Här har vi samlat våra godaste potatissallader.
Det viktigaste när man gör en potatissallad är att potatisen inte är överkokt. Det är också viktigt att salladen få stå i kylen någon timme innan servering så att potatisen får dra till sig alla smaker. Om salladen händelsevis inte skulle ätas upp vid ett tillfälle går det alldeles utmärkt att spara den i kylen i några dagar. Bli inte förvånad om salladen är ännu godare dagen efter.
Potatissallad med morot och vitkål
Ingredienser 4 portioner
Vinägrett:
½ dl äppelcidervinäger
1½ dl rapsolja
1-2 msk dijonsenap
1 pressad vitlöksklyfta
Örtsalt
Salladen:
1 kg fast potatis, gärna Cerie
1 litet färskt kålhuvud eller ½ vitkålshuvud
2-3 morötter
1 liten röd lök
Tamarikryddade mandlar
Gör så här: Koka potatisen och låten den svalna. Bland ingredienserna till vinägretten. Skär kålen i bitar och separera varje blad. Finhacka löken. Skär tunna slantar av morötterna. Det blir särskilt fint om de skärs på snedden. Blanda salladen och ös över vinägretten. Det ska var a mycket vinägrett för då bli kålen mjuk och god. Låt salladen stå någon timmer och suga åt sig vinägretten. Blanda runt då och då.
Enkel och god potatissallad
Denna sallad passar perfekt på buffén till jul, påsk och midsommar eller som ett tillbehör till något grillat. Är man fler än fyra vuxna personer behöver receptet kanske dubblas.
Ingredienser till en liten karott
- 500 g kokt kall potatis (fast)
- 250 g creme fraiche
- 2 msk majonnäs
- 1 tsk senap
- 1 liten rödlök
- 2 msk hackad dill
- 3 msk kapris
- 2 msk finhackat äpple
- 2 msk hackad ättiksgurka
- örtsalt
- någon nypa svartpeppar
Gör så här: Koka potatisen med skalet på. Se för all del till att potatisen inte blir överkokt. Låt potatisen svalna. Finhacka den röda löken, gurkan och äpplet. Blanda crème fraîche, majonnäs, senap, dill, salt och peppar i en skål. Blanda sedan ner två tredjedelar av löken, all gurka och äpple, 2 msk kapris i crème fraîche blandningen. Skär den svalna potatisen i tärningar och lägg ner i skålen och blanda väl. Garnera med resten av rödlöken och kaprisen och strö gärna över lite dill.
Somrig potatissallad
Tänk att kunna gå till grönsakslandet, hämta sina råvaror och kunna skapa en härlig sommarlunch.
Ingredienser 3-4 personer
800g färsk potatis
ett knippe dill
ett knippe persilja
silverlök efter eget tycke
några stora sallatsblad
3-4 msk ljus vinäger (äppelcidervinäger)
1,5 dl oliv- eller rapsolja
2 msk dijonsenap
örtsalt
Gör så här: Borsta potatisen och koka den. När den svalnat, kan man dela potatisen i mindre bitar i en skål. Tillsätt finhackad lök, dill och persilja. Riv ner salladen i mindre bitar. Blanda vinäger, olja och senap i en skål med salt och häll över potatissalladen. Blanda runt försiktigt, gärna med en slickepott. Smaka av med mer salt om det behövs. Garnera gärna med den ätbara kryddtagetes-blomman.
Potatissallad med örter
Varje sommar brukar vi göra minst en omgång av denna potatissallad. Salladen blir som allra bäst om man gör den några timmar innan den ska ätas eller helst dagen innan.
Ingredienser 4 portioner
1,5 kg kokt färsk potatis
2-4 msk kapris
1 dl inlagd gurka
1 st purjolök eller rödlök
1 knippe färsk dill
1 knippe färsk persilja
Vinägrett:
3-4 msk dijonsenap
1 dl äppelcidervinäger
2 dl rapsolja
salt och vitpeppar
Gör så här: Koka färskpotatsien välborstad. Hacka gurkan, löken och örterna. Skär potatisen i halvor och blada den med hacket. Blanda ingredienserna till vinägretten i en skål. Smaksätt med salt och vitpeppar. Häll vinägretten över potatisen och rör ihop försiktigt. Förslagsvis med en slickepott, så är risken mindre att potatisen går sönder. Låt stå kallt i några timmar. Servera gärna som en rätt till midsommarlunchen. Den är god att äta dagen efter också, så har smakerna blandat sig på ett härligt sätt.
Potatissallad med basilika och parmesan
I denna sallad har vi blandat ingredienser man mest förknippar med Italien, tex olivolja, parmesan och basilika. På bilden kan man se rostade pinjenötter, men man kan lika gärna rosta solroskärnor eller pumpakärnor.
Potatissalladen passar utmärkt till grillbuffen eller till picknicken – lika god nygjord som kylskåpskall!
Ingredienser till 4 personer
- 1 kg små färskpotatisar
- ½ dl solroskärnor eller pinjenötter
- ½-1 dl riven parmesan
- basilikablad
Vinägrett
- 1 dl finhackad färsk basilika
- 1 dl olivolja
- ½ dl vinäger
- 2 pressade vitlöksklyftor
- ½ tsk salt
- 2 krm peppar
Gör så här: Borsta potatisen väl och koka med skalen på. Blanda ingredienserna till vinägretten. Häll den över den varma väl avrunna potatisen och låt kallna. Rosta pinjenötterna/solroskärnorna i het torr panna och blanda försiktigt i dem, osten och grovt strimlade basilikablad i salladen. Rör om med en slickepott för att inte ha sönder potatisen. Njut!
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Lämna ett svar