Malabarspenat – sticklingar, övervintring och egna frön

Har du odlat den vackra slingrande malabarspenaten i sommar? Vill du även kunna njuta av denna växt nästa år, då finns det två sätt. Dels kan man ta egna frön, men också övervintra den.

Malabarspenat är en spenatliknande slingerväxt. Den är ätbar, men inte alls släkt med spenat som man kan tro. Det fina med malabarspenaten är att man kan odla den både inomhus i ett fönster och utomhus. Efter blomningen utvecklas mörka, nästan svarta bärliknande frön.

Ta egna frön

Efter att Malabarspenatens blommor blommat över kan man ana att små knubbiga frön bildas. Det verkar som att den sköter det där med pollineringen på egen hand. Trots att vissa av våra malabarplantor har vuxit inomhus har de utvecklat frön utan att vi behövt hjälpa till med pollinering.

När fröna blivit näst intill svarta kan man skörda dem. Fröna kan färga av sig. Får man det på händerna kan det vara lite svårt att få bort, men om det kommer på något underlag av tex plast eller trä så går det bra att torka bort det.

För att torka fröna brukar vi lägga dem på ett fat. Efter några veckor i rumstemperatur är fröna torra och kan förvaras torrt i en papperspåse. Man kan spara Malabarspenatfrön i flera år. Grobarheten håller sig bra i minst 3-5 år.

När man ska så fröna kan man först blötlägga dem, då kommer de sedan att gro lite snabbare. Läs mer om odling av malabarspenat.

Övervintring och sticklingar

När höstens kyla och mörker gör sig påmint kommer en utomusodlad malabarspenat att vissna ner och dö. Har du planterat den på ett sådant sätt att du lätt kan ta in plantan kan den överleva vintern inomhus. Det går utmärkt att klippa ner plantan hårt under höst vinter eller efter att man skördat den på alla blad. Se till att lämna kvar ca 5-10 cm av stammen så att några bladveck blir kvar och växten kan skjuta fram en eller ett par nya skott.

Avklippta stänglar, sk sticklingar, kan bli nya plantor om man önska det. En stickling behöver först och främst utveckla rötter. Vi brukar sätta sticklingarna i ett glas med vatten. Då kan vi lätt se när rötterna växer fram. Vattenglaset kan ställas i ett soligt fönster eller under växtbelysning. När rötter växt fram planterar vi sticklingarna i planteringsjord. När nästkommande vår nalkas planterar vi om malabarplantorna i ny gödselpeppad planteringsjord. 

Övervintrad planta vs så från egna frön

Det blir en viss skillnad på plantorna om man har sått dem från frö i jämförelse med en övervintrad. En nysådd planta verkar ha mer kraft att frambringa stora frodiga blad, medan en övervintrad, främst verkar koncentrera sig på att blomma och utveckla frön. Bladen blir således ganska små. Men även små blad är väldigt goda.

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

13 svar till ”Malabarspenat – sticklingar, övervintring och egna frön”

  1. Profilbild för Birer Stenemo
    Birer Stenemo

    Jag har sått Malabarspenat (10 köpta frön (Impecta) som gav 7 plantor). Dessa plantor har fått enormt långa och storbladiga rankor som sedan blommat på långa utskott täcka av små knoppar med en rosa blomma/prick. Dessa blommor omvandlas sedan till mörkt blåröda frukter som liknar ett litet björnbär bestående av fyra lober.
    Vad jag inte vet är när dessa bär är så utvecklade att de innehåller frön, alltså när är bäret färdigutvecklat och moget.

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      När de är svartlila och suttit ett tag. Ta loss dem och lägg dem enskilt på ett fat att torka, måste pillas isär.

      1. TACK (nyss hittat växten) & GladFärgRikVälSmakandeHöst fr.Helena i StenStan

  2. Profilbild för Birer Stenemo
    Birer Stenemo

    Jag har drivit upp flera plantor Malabarspenat som get mängder av stora köttiga blad som är mycket välsmakande och fina i matlagningen. På samtliga plantor har det bildats ånga revor med små gröna bär med en rosa topp (blommor?).
    Efter hand blir dessa bär svartare och svartare och har består av fyra därdelar liknande björnbär eller hallon.
    Jag antar att detta är de framtida frön som ger nya plantor, emn jag vet inte hur länge det dröjer innan det går att skörda frön.

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Vi brukar ta dem när de är svartlila och lägga på ett fat så att de torkar.

  3. Vad är det för häftiga lådor ni odlar i?

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Earthboxes heter de men de går inte att få tag på i sverige längre, men kolla Engelska sidor.

  4. Profilbild för Carina Douah
    Carina Douah

    Är Malabarspena o Rankspenat samma sak?

    1. Svaret är nej, men det verkar som att det blandas ihop då och då. Här kan du läsa mer: https://www.odla.nu/inspiration/tva-klattrande-spenater

      1. Profilbild för Carina Douah
        Carina Douah

        Tack! Fick fröer av er under en helgkurs, på Färna, eller på en dagskurs på hälsans hus. De låg i ett kuvert i flera år. Lät dem ligga i vatten ett par dagar och satte dem. Måste erkänna att jag var skeptisk. Det hade ju gått flera år. Det tog lång tid för dem att gro, men så kom de upp :-). Nu tar jag fröer och ger bort. Brukar inte blötlägg dem längre. Vattnar man bara regelbundet o låter det vara ganska blött i början kommer de upp. Ibland kommer det fler allt eftersom, trots att man sått flera samtidigt. Älskar min Malabarspenat! Tack än en gång!

  5. Hej! Fattar jag det rätt att det fyrloberade fröet behöver delas innan det torkas? Mvh

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Det stämmer, plockas bort från växten liksom.

  6. Profilbild för Maria Wernersson
    Maria Wernersson

    Ja!!! Älskar malabarspenat! Och det fina är att barnen också gör det! Min 5-åring kallar bladen ”barn-spenat” för att de är så goda att barn gillar dem. 😁 Ska försöka ta sticklingar och ta frön! Vill ju ha massa malabarspenat i vinter! 😍

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *