För att få tidigast möjliga skörd av morötter, palsternacka, haverrot och svartrot, kommer vi att hösttå dessa frön. Det är ett mycket smart sätt att peta ner frön redan under senhösten. Då ligger fröna där i jorden och inväntar vårens temperatur och fuktighet i jorden. På det här sättet blir det liksom fröna själva som bestämmer när det är dags att påbörja sina liv. I jämförelse med de frön vi sår på våren, är de höstsådda några steg före. Det betyder att man kan vänta sig skörd tidigare vid höstsådd.
I vårt experimenterande genom åren för att få tidig skörd har vi provat lite olika förfaringssätt. All annan sådd sker till största del i mindre odlingstråg, dvs förkultiveras. När plantorna är i lagom storlek och väderleken tillåter planteras de ut. Därför har vi såklart även provat att för-kultiverat ovannämnda rötter för att verkligen förstå varför man inte ska göra det. Det blev en gång och aldrig mer. Rottrådarna är så ofantligt känsliga och skadas mycket lätt när man ska plantera om dem på slutligt växtplats. Resultatet blir en liten klump eller endast mängd olika rottrådar.
Med direktsådd i ett friland eller i dubbelpallkrage, kan man undvika missbildade rötter. Består jorden av stora hårda bitar eller lerkockor kan rötterna i och för sig också bli formade lite hur som helst, men då är det inte lika lätt att klandra den mänskliga faktorn.
Tiden för sådd varierar i vårt avlånga land. Det gäller att vänta så länge som möjligt så att frön inte börjar gro innan vintern anländer. Om tjäle bildats när man vill så, kan man lägga frön ovanpå jorden och därefter strö över jord. Det förutsätter att man förvarat jord på ett frostfritt ställe. Vi brukar gräva upp en del jord från våra friland som vi kan ha till höstsådderna, men främst till vintersådderna som vi ska skriva om i ett senare inlägg. Men det är alltså bra att gräva upp några hinkar jord redan nu.
Vid sådd brukar vi rensa bort allt ogräs där vi ska så och därefter kratta bort det överta lagret jord, ca en centimeter. Sen gödslar vi lite extra med pelleterat grönsaksgödsel och hönsgödsel. Gödslet grufsar vi ner i jorden så att det blandas ordentligt. Det här momentet går inte om det är tjäle i marken. Då får gödslet ligga bredvid fröna. Fröna sprids ut enligt påsrekomendationerna. Avsluta med att lägga ett fint och jämnt lager jord ovanpå. Tänk att det ungefär ska vara en centimeter tjockt.
Glöm för all del inte att skriva en skylt, med vilka rötter du sått var. Vi brukar också för säkerhetsskull sticka ner pinnar som liksom avgränsar det område nåda vi sått. När våren kommer och annat ska sås, kan det vara svårt att minnas hur stort område som är höstsått.
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Lämna ett svar