Aubergine – Dags att så den nu

Aubergine är en fantastisk gröda på många sätt men det var inte fören vi odlade sorten farmers long som kärlek verkligen uppstod.

Aubergine var till en början inte helt lätt för mig att använda i matlagningen. Den kändes mest som en bukfylla utan smak och som dessutom sög den åt sig otroligt mycket olja eller smör. Då och då stod jag med de stora svarta frukterna från grönsaksdisken och försökte mig på att göra en moussaka som var god men mer än så var det inte.  Det var inte förrän vi odlade sorten på bilden, den långsmala och purpurfärgade sorten  ”Farmers long” som aubergin blev en självklar ingrediens i vår kosthållning. Vi köper aldrig aubergin nuförtiden utan njuter dem bara som en säsongsgröda under augusti till oktober. Oftast delad på längden stekt i rapsolja men då och då hamnar de i en baba ganoush.

Vi odlar aubergin i odlingslådor eller i 10-20 literskrukor på skyddade lägen som uppe på takterassen, utmed söderväggen i tillsammansodlingen eller i våra växthus. Vi har testat att odla dem på friland men de verkar må bäst om de inte står för kallt om fötterna.

Nedan följer ett smakprov från boken Alla fingrar Gröna om hur du frösår aubergine. I boken beskriver vi alla steg i odlandet detaljerat från det lilla fröet och tills grödan hamnar i din mun.

Förkultivering                    
Aubergine vårsås inomhus februari–mars i soligt fönster eller under växtbelysning.
1. Fyll odlingsbehållaren med såjord, upp till 1 cm från behållarens kant.
2. Fördela frön jämnt med ett mellanrum på 5–10 mm.
3. Strö 1–2 mm såjord över fröna. Platta inte till jorden.
4. Märk sådden med sort och datum, t ex på en glasspinne som du sticker ner i jorden.
5. Ställ krukan i ett odlingstråg.

6. Vattna försiktigt ovan- eller underifrån så att jorden blir genomfuktad. Vattnar du ovanifrån häller du försiktigt vatten över sådden tills det rinner ut i odlingstråget/miniväxthuset. Du kan också vattna direkt i odlingstråget/miniväxthuset så att vattnet sugs upp i jorden underifrån. När jorden är mättad och ytan känns fuktig häller du bort överflödigt vatten ur tråget. Det gäller även om du vattnat ovanifrån.

7. Sätt lock på miniväxthuset eller täck behållaren med plastfilm med hjälp av en gummisnodd.

8. Fröna behöver värme för att gro. Placera därför tråget på en värmematta eller fönsterbräda med element under, i ett soligt fönster eller under växtbelysning (s 287)med ljus 14–16 timmar per dygn.  Du ska hålla din frösådd fuktig. Ser den torr ut kan du lyfta på miniväxthusets lock eller plastfilmen och vattna försiktigt med ljummet vatten, gärna med en blomspruta.

9. När plantorna tittar upp tar du bort locket eller plastfilmen och stänger av värmemattan. Nu vill plantorna ha massor av ljus och inte fullt så varmt som tidigare. Alla frön kommer inte att gro samtidigt men har några börjat är de andra också på gång.

____________________

 

Vår vanligaste lunch i augusti september är en lyxig äggröra med nyskördad aubergine och zucchini.  Grödorna steks så att de får en bränd yta innan äggen och osten träffar stekpannan. Sedan kryddar vi det hela med vårt örtsalt. Den här rätten går vi och längtar efter under hela våren och sommaren. Vilket favoritrecept på aubergine har du och vilken sort har du lyckats bäst med?

https://shop.luxpublica.com/

Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *