Aubergine var till en början inte helt lätt för mig att använda i matlagningen. Den kändes mest som en bukfylla utan smak och som dessutom sög den åt sig otroligt mycket olja eller smör. Då och då stod jag med de stora svarta frukterna från grönsaksdisken och försökte mig på att göra en moussaka som var god men mer än så var det inte. Det var inte förrän vi odlade sorten på bilden, den långsmala och purpurfärgade sorten ”Farmers long” som aubergin blev en självklar ingrediens i vår kosthållning. Vi köper aldrig aubergin nuförtiden utan njuter dem bara som en säsongsgröda under augusti till oktober. Oftast delad på längden stekt i rapsolja men då och då hamnar de i en baba ganoush.
Vi odlar aubergin i odlingslådor eller i 10-20 literskrukor på skyddade lägen som uppe på takterassen, utmed söderväggen i tillsammansodlingen eller i våra växthus. Vi har testat att odla dem på friland men de verkar må bäst om de inte står för kallt om fötterna.
Nedan följer ett smakprov från boken Alla fingrar Gröna om hur du frösår aubergine. I boken beskriver vi alla steg i odlandet detaljerat från det lilla fröet och tills grödan hamnar i din mun.
6. Vattna försiktigt ovan- eller underifrån så att jorden blir genomfuktad. Vattnar du ovanifrån häller du försiktigt vatten över sådden tills det rinner ut i odlingstråget/miniväxthuset. Du kan också vattna direkt i odlingstråget/miniväxthuset så att vattnet sugs upp i jorden underifrån. När jorden är mättad och ytan känns fuktig häller du bort överflödigt vatten ur tråget. Det gäller även om du vattnat ovanifrån.
7. Sätt lock på miniväxthuset eller täck behållaren med plastfilm med hjälp av en gummisnodd.
8. Fröna behöver värme för att gro. Placera därför tråget på en värmematta eller fönsterbräda med element under, i ett soligt fönster eller under växtbelysning (s 287)med ljus 14–16 timmar per dygn. Du ska hålla din frösådd fuktig. Ser den torr ut kan du lyfta på miniväxthusets lock eller plastfilmen och vattna försiktigt med ljummet vatten, gärna med en blomspruta.
9. När plantorna tittar upp tar du bort locket eller plastfilmen och stänger av värmemattan. Nu vill plantorna ha massor av ljus och inte fullt så varmt som tidigare. Alla frön kommer inte att gro samtidigt men har några börjat är de andra också på gång.
Vår vanligaste lunch i augusti september är en lyxig äggröra med nyskördad aubergine och zucchini. Grödorna steks så att de får en bränd yta innan äggen och osten träffar stekpannan. Sedan kryddar vi det hela med vårt örtsalt. Den här rätten går vi och längtar efter under hela våren och sommaren. Vilket favoritrecept på aubergine har du och vilken sort har du lyckats bäst med?
Lämna ett svar