Din varukorg är för närvarande tom!
Aubergine – Dags att så den nu

Aubergine var till en början inte helt lätt för mig att använda i matlagningen. Den kändes mest som en bukfylla utan smak och som dessutom sög den åt sig otroligt mycket olja eller smör. Då och då stod jag med de stora svarta frukterna från grönsaksdisken och försökte mig på att göra en moussaka som var god men mer än så var det inte. Det var inte förrän vi odlade sorten på bilden, den långsmala och purpurfärgade sorten ”Farmers long” som aubergin blev en självklar ingrediens i vår kosthållning. Vi köper aldrig aubergin nuförtiden utan njuter dem bara som en säsongsgröda under augusti till oktober. Oftast delad på längden stekt i rapsolja men då och då hamnar de i en baba ganoush.
Vi odlar aubergin i odlingslådor eller i 10-20 literskrukor på skyddade lägen som uppe på takterassen, utmed söderväggen i tillsammansodlingen eller i våra växthus. Vi har testat att odla dem på friland men de verkar må bäst om de inte står för kallt om fötterna.
Nedan följer ett smakprov från boken Alla fingrar Gröna om hur du frösår aubergine. I boken beskriver vi alla steg i odlandet detaljerat från det lilla fröet och tills grödan hamnar i din mun.
6. Vattna försiktigt ovan- eller underifrån så att jorden blir genomfuktad. Vattnar du ovanifrån häller du försiktigt vatten över sådden tills det rinner ut i odlingstråget/miniväxthuset. Du kan också vattna direkt i odlingstråget/miniväxthuset så att vattnet sugs upp i jorden underifrån. När jorden är mättad och ytan känns fuktig häller du bort överflödigt vatten ur tråget. Det gäller även om du vattnat ovanifrån.
7. Sätt lock på miniväxthuset eller täck behållaren med plastfilm med hjälp av en gummisnodd.
8. Fröna behöver värme för att gro. Placera därför tråget på en värmematta eller fönsterbräda med element under, i ett soligt fönster eller under växtbelysning (s 287)med ljus 14–16 timmar per dygn. Du ska hålla din frösådd fuktig. Ser den torr ut kan du lyfta på miniväxthusets lock eller plastfilmen och vattna försiktigt med ljummet vatten, gärna med en blomspruta.
9. När plantorna tittar upp tar du bort locket eller plastfilmen och stänger av värmemattan. Nu vill plantorna ha massor av ljus och inte fullt så varmt som tidigare. Alla frön kommer inte att gro samtidigt men har några börjat är de andra också på gång.
Vår vanligaste lunch i augusti september är en lyxig äggröra med nyskördad aubergine och zucchini. Grödorna steks så att de får en bränd yta innan äggen och osten träffar stekpannan. Sedan kryddar vi det hela med vårt örtsalt. Den här rätten går vi och längtar efter under hela våren och sommaren. Vilket favoritrecept på aubergine har du och vilken sort har du lyckats bäst med?


Våra senaste inlägg
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar