Semitorkade tomater i ugn

Semitorkade tomater eller soltorkade tomater som de oftast saluförs i handeln, är oftast inte torkade i solen utan med hjälp av värme i någon slags ugn.

När man gör egna semitorkade tomater på körsbärstomater blir de inte lika köttiga och tjocka som de man köper i de vanliga affärerna, men jag tycker faktiskt att det blir bättre och att de egna är långt mycket godare och framförallt fräschare än de man köper. Man vet ju dessutom både var och hur de har växt och vad man inte sprutat på dem.

Tänk på att det här receptet utgår från att man torkar dem i ugn. Tänker du använda en torkapparat blir det inte alls samma sak, dessa tomater blir ofta knastertorra som chips. I sig även det en läckerhet men det kan vi prata om en annan gång.

Ingredienser semitorkade tomater

500 – 1000 g tomater, så mycket du får plats på en vanlig ugnsplåt.

Gör så här: Sortera ut de allra finaste tomaterna och skölj av dem. Skär tomaterna på hälften och placera dem med snittytan uppåt på en bakplåtsbeklädd ugnsplåt. Ugnsbaka dem på 100 grader i mellan 6 – 12 h och ta ut och låt svalna. Vissa tomater torkar inte så bra och dessa blir till självhuushållningssnacks när man sorterar de som blivit perfekta. På en hel plåt är det vanligt att 5 – 10 blir lite för blöta. När merparten av tomaterna är torra är det bra om de ligger och eftertorkar ett par dagar tex öppet på ett fat. För långtidsförvaring utan mögelangrepp fungerar en papperspåse allra bäst.

Man kan också lägga de semitorkade tomaterna i olja, häll då i olja i väl rengjorda glasburkar tills det täcker tomaterna och tryck ner dem lite till med en ren gaffel så att de verkligen hamnar under ytan. Förslut burken och förvara i kylskåpet i ca 2 v – till 12 månader. Äldre burkar än 2 v hettas upp till 100 grader i några minuter innan användning för att slå ut boutulismtoxin. För er som praktiserar hemkonservering kan ni kika på inlägget om Weckjars och hur man gör säkra glaskonserver.

(Det går alldeles utmärkt att laga det här receptet med köpekörsbärstomater om du inte har några egna)


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

2 svar till ”Semitorkade tomater i ugn”

 1. Det går bra att semitorka tomater i svamptork oxå, bara att hålla lite koll o stänga av så snart man tycker de är färdiga……..
  O tack för receptet, ska testas meddetsamma 🙂

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Jag har aldrig riktigt fått till den optimala kvalitet på det sättet.

   Mvh Johannes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *