Månad: september 2017
Det här med växelbruk
Många odlare säger att grödor och jord inte mår bra av att odlas på samma plats år ut och år in. Man hävdar att växtsjukdomar lättare får fäste i jorden om en växt alltid växer på samma ställe. Värst är klumprotssjuka, har vi hört. Den angriper kålens rötter och skapar missbildningar. Om ens jord får…
Farbror Grön i Umeå
Nu är det strax dags för mig att bege mig till Umeå för att prata odling. Här nedan kan ni se vart jag kommer befinna mig. Klicka in på länkarna om ni vill veta mer och anmäla er. Hjärtligt välkomna / Johannes 1 oktober Lövånger Umeå ”Kvinnorna i mitt odlarliv och alla fantastiska blommor” Plats: Lövånger…
Hur gör man för att kunna börja odla i stadsnära miljö?
Foto: Linda Eliasson Det finns många gräsplättar i städer som inte verkar användas till någonting. Går man runt med ”stadsodlarglasögon” på sig, kan man känna sig ganska uppgiven när man ser all den yta som skulle kunna odlas upp och producera mat till stadsborna i stället för att bara stå där. På flera platser runt…
Blommorna ska dö nu
Den blygråa zinnian var inte blygrå, den var rosa. Det blommar fortfarande i våra odlingar och kanske är de blommande ettåriga blommorna som vackrast just nu. Trots att regnet och de mulna dagarna dominerat september, spricker molntäcket upp då och då. Då kommer den brandgula höstsolen åt att smeka våra odlingar och den visar upp…
Poddavsnitt om frösamlande och svårigheten med att uttala rätt
I veckans avsnitt av Saras och min podcast pratar vi en hel del om frön och vad vi själva brukar samla in under säsongen. Intressant diskussion uppstår kring uttal på sortnamn.
Min svamphistoria
Varje sensommar och höst plockar jag fler svampkorgar fulla med delikatesser från skogen. Min svamphistora börjar redan innan jag föddes. Här berättar jag om den.
Vad skördar vi nu
Melonerna cantaloupe och Jenny Lind Melonerna vi odlade på takfarmen i år blev varken speciellt söta eller stora men vackra så att de förslår. När jag var liten brukade min pappa strö socker ovanpå meloner som inte var så söta men idag när vi är medvetna om sockrets ohälsosamma inverkan känns det inte som ett…
Farbror Grön i Finland – Mathantverkskurs
Bor du i Finland och vill drabbas av mig rent personligt och dessutom spendera några timmar i mathantverkets konst och bli förgrönskad av en föreläsning senare under kvällen? Varmt välkommen att höra av dig till Helena på helena@mathantverk.fi Eller tel050-5910049 / Johannes
Spetskålen Kalibos
Jag fick med beröm godkänt när jag igår slängde ihop en pizzasallad på den mjälla och vackra spetskålen Kalibos. Så otroligt perfekt i smak och konsistens och lagom färgad. Jag minns vintern som var när jag köpte ett rödkålshuvud och slängde ihop en liknande sallad. Barnen spottade ut första tuggan och klagade över att…
Luftlök
Vi har kommit att älska luftlöken särdeles mycket. Den är ganska märklig för det är både en salladslök, gräslök och en vanlig lök och det går att skörda av den från tidig vår till sen höst. Luftlöken ser ut som en gigantisk gräslök men där strået slutar bildar den lökar som är ca 2…
Poddavsnitt om tomater och stadsodling
Sara och Johannes spenderade en hel lördag i Vallastaden i Linköping. Just det här avsnittet spelades in mitt i denna nya gröna oas. Klicka på bilden så kommer ni direkt till Vallastadens hemsida och kan inspiereras av en otroligt spännande stadsdel.
Vi gör egen spagetti
Tillslut har pastamaskinen äntligen kommit till användning. Att göra egen spagetti är både enkelt och lyxigt gott. Så pinsamt att det skulle ta 45 år innan jag stod där och vevade färsk pasta med ett löjligt flin i mitt ansikte. Det är ju så otroligt enkelt men smakar så ”komplicerat” gott! Har ni tänkt på…