När ska man starta sina vintersådder?

Intresset vintersådder har verkligen ökat de senaste åren och det är kul att se att det är så många som finner vägen till att odla kallt. 95 % av alla våra växter startar nu för tiden i kyla och det har förenklat odlandet otroligt del för oss, ja om man inte råkar så dem för tidigt dvs, då kan det bli lite stökigt och bökigt.

Klåfingriga fingrar

Att så frön för lite tidigt har även hänt mig, du är inte ensam. Mina klåfingriga fingrar har flera gånger smusslat ner frön i askar med planteringsjord redan innan nyår och ställt ut dem i kallväxthuset. Det fungerar klockrent med alla slags perenner men vill man verkligen lyckas med ettåriga sommarblommor och grönsaker, gäller det att ta det lite lugnare och vänta. Med perenner går det utmärkt, de ska ut nu! Är kliet i fingrarna alldeles för starkt innan vi kommit in i februari så kan man givetvis kompromissa.

Bästa stället är då att ställa askarna utomhus exempelvis i en pallkrage eller på ett gynnsamt läge vid en husvägg i söderläge. På det sättet följer dessa sådderna den mest naturliga temperaturkurvan utomhus och lockas inte lika lätt att gro som i växthusets mer tillrättalagda miljö. Min rekommendation är att man har askarna öppna ( alltså inga lock på dem) och vattnar eller slänger på snö lite då och då så att sådden inte torkar och dör.

Tittar dina grönsaksfrön upp i slutet av februari eller mars är det oftast i sin ordning och små plantor klarar ofta att bli stela av köld om de startat så här. Men ser det ut så här i januari får du be till vädergudarna att inte kylan dräper dem. Skulle det hända., låt byttorna stå, alla frön gror inte samtidigt. Det kan finnas överlevare!

Tillbakablick februari 2019?

Februari 2019 var otroligt varm och många som gjorde sina vintersådder för första gången kunde med skräckblandad förtjusning, upptäcka att fröna började att gro redan innan vi var inne i mars. Vad händer nu tänkte flera. Kommer de frön som grott kunna klara sig om vädret blir mer kyligt med flera minusgrader eller kommer de att dö? Oftast hamnar man i denna oro första gångerna man vintersår / odlar kallt. Det är ju ett helt nytt sätt att så växter på, lång bort frön fröfirmornas rekommendationer, så det är naturligt att man blir lite skrajsen.

Men har man kommit så långt in i vårvintern som februari så brukar det faktiskt inte vara några problem. Det är då ljuset och därmed livet kommer tillbaka till våra nordliga breddgrader och värmen stiger i växthuset på dagarna. På nätterna är det ofta fortfarande riktigt kallt, ibland flera minusgrader. Växter som har startat på det här sättet är rustade för att klara dessa påfrestningar. Jag har vid ett flertal tillfällen kunnat gå ut mitt i nattens och känt på de stelfrusna små liven och trott att de skulle dö. 10 h senare står de vackert gröna i 25 grader plus och mår toppen.

Det startade för länge sedan

Min historia med att odla kallt sträcker sig långt tillbaka in på 1990-talet då jag sådde mina första frön kallt. Sedan dess har jag testat att så mängder med växter och lyckats och misslyckats. I början var jag försiktig och backade mig långsamt upp i vintermånaderna från april och bakåt. Vartefter åren gick blev jag modigare och mer vild. Vissa år sådde jag allt redan innan jul och det fungerade för en del växter, men många hamnade i den stora planthimlen. Det som var avgörande, som gjorde att jag hela tiden fortsatte att så kallt, var att jag fick så otroligt fina plantor. Växterna som startade inomhus kunde inte mäta sig med växterna i kallväxthuset, de var av en helt annan klass. Det naturliga solljuset och den långsamma tillväxten skapar fantastiska växter.

Finns det snö så vattnar vi med snö och finns det inte snö så vattnar vi med vatten. Man tager det man haver och det som är enklast.

Att pröva sig fram

Från att jag, Johannes, började att odla kallt till för ett par år sedan, var det jag höll på med en ganska ensam företeelse. Jag experimenterade mig fram i min enslighet och drog lärdomar ur vad jag upplevde och var med om. Min favoritplats för kallsådder var och är fortfarande i kallväxthuset och jag vattnar sådderna med snö ( om det finns). Jag ställer även en del sådder utomhus på gynnsamma lägen utomhus med eller utan fiberduk eller pallkrageväxthus. Varje år prövar jag nya metoder och växter för att jag tycker att det är kul och vill utvecklas. Så bli inte förvånad om du läser något eller tittar på en video i framtiden som verkar lite märklig, det är så jag arbetar med odlandet, prövar mig fram.

Hela vår kalla historia i en bok

I början av 2023 kom vår bok ”Odla kallt ” ut och i den boken berättar vi allt om hur vi odlar kallt, vintersår och skördar kallt. Odla kallt utsåg till Årets köksträdgårdslitteratur av måltidsakademin i november 2023. Helt fantastiskt kul att en bok som bygger på ens egna experiment och nyfikenhet blev prisad på det här sättet. I februari kommer boken Serieodla ut och tillsammans med Odla kallt bildar de en större helhet.

Tiden och platsen – testa dig fram

Kokar man det till det mest basala så handlar odla kallt om endast två faktorer; Vilken tid du sår dina frön och på vilken plats du ställer dina sådder. Dessa två faktorer går att experimentera med och det rekommenderar jag dig verkligen att göra. Är du ny på att odla kallt och känner dig lite villrådig skulle jag vilja råda dig att testa det här; Fyll en 7 cm kruka med jord, tryck inte till jorden för hårt. Gör som ett kors, avdelare i jorden med tex glasspinnar, så att du får fyra fack. Så sedan 4 olika slags frön, en sort i varje fack tex gräslök, grönkål, spenat och sallat och strössla några mm jord ovanpå fröna.

Gör i ordning en sådan kruka varje vecka under vintern och ställ ut dem på platser utomhus som du vet kommer bada i sol under våren, variera gärna så att du ställer krukor på olika ställen. Glöm inte att märka upp sådden med datum och se till att vattna den med snö eller vatten innan du lämnar den ute i kylan.

Senare i vår kan du förhoppningsvis dra en hel del slutsatser både om vilken tid och plats som fungerade bäst just det här året och så har du lärt dig mer om din odlingsplats.

Kylan och värmen i kombination

Du som har varit uppmärksam har antagligen redan nu dragit en viktig slutsats. Det är inte allena kylan som är ett hot mot de små plantornas överlevnad utan kombinationen av värmen som lockar fröna till att gro för att sedan dö i kyla och solbrist. Det är därför vi i odlingszon 2 och 3 startar våra vintersådder av grönsaker från mitten av februari till ända fram in i maj, lite olika beroende på vad det är för växter. Skulle du bo i de södra delarnae där det är blaskigare och inte lika kallt kanske du kan starta lika tidigt eller välja att vänta så att inte fröna ruttnar bort ( vilktet några av våra följare berättat om). Bor du i högre zoner kan du behöva vänta till i mars – april innan du sår dina frön.

Det är svårt att ge exakta råd då det handlar om hur väl man som odlare känner odlandet och hur väl man känner sig plats. Även hur man är lagd spelar en avsevärd roll.

Fördelar med vintersådd

Att så kallt vintertid ger oss odlare ett försprång på många sätt. Det som är den allra störta anledningen till att vi sår så mycket på vintern är främst att det är skönt att få ner så många frön i jorden vid en tidpunkt då vi har det relativt lugnt, rent odlingsmässigt. En annan stor fördel är att många växter blir extra kraftiga, kompakta och tåliga av att påbörja sitt liv i ett ganska bistert klimat. De får vänja sig med kyla och det starka solljuset redan från start. De växer också upp innan ohyra hunnit vakna och de små plantorna kan få leva ostört. En viss del av våra vintersådder ger oss en mycket tidig skörd och det är ju också något som gör att just vintersådder blivit en viktig del i vårt självhushåll..

Att våga att inte veta

Som alltid när det handlar om att leva, förlåt odla, kan man aldrig med säkerhet veta på förhand hur resultatet kommer att bli. Det finns så många olika faktorer som styr och påverkar hela processen från det lilla fröet till skördeklar grönsak. När vi vintersår låter vi helt enkelt fröna att ligga i jorden och liksom invänta en gynnsam tidpunkt då värme och fukt är optimala. Det är fröerna som själva bestämmer när det är dags…men vi människor kan påverka och styra att detta inte sker vid helt ”fel” tidpunkt. 

Tips om vintersådderna gror för tidigt

  • Ha is i magen, många plantor som startar sitt liv utomhus eller i kallväxthus tål mer än man tror. Har man tur klarar plantorna kommande köldknäppar och utvecklas till härdiga plantor.
  • Gör dig beredd på att så en omgång till, för du har väl frön kvar? Märker du att småplantor dör av kyla kan du så en omgång till.

Vill du läsa mer om hur man kan så på vintern har vi ett flertal inlägg om detta:

Theres Lundén & Johannes Wätterbäck

Lagra torra frön : Den allra bästa temperaturen att förvara frön på, om man vill att de ska hålla länge, är – 18 grader och att fröna är torra.

Tips: Är du experimentellt lagd och inte bryr dig om några plantor dör ? Då ska du så klart testa att så när du känner för det! Det är ju så man lär sig, det är så vi lärt oss. Jag gör det då och då bara för att lära mig mer och för att jag kanske har tur vissa år. Minns att vi människor är erfarenhetsbaserade och själv är oftast bästa dräng!

Vi inväntar rätt tidpunkt

I vårt avlånga land kan den ”rätta” tidpunkten för vintersådda frön skilja sig något åt. För oss i Västerås (zon 2) har vi bestämt oss för att vi inte vill att fröna i kallväxthuset ska gro förrän någon gång i mars, inte tidigare än så. Då ligger vi i fas med både omplantering under mars och utplantering under april – maj.

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *