Din varukorg är för närvarande tom!
Frysa basilika, går det?
I år har basilikan växt så det knakat. Det blir basilika i de flesta maträtter, men ändå syns det knappt att man skördat. Vad ska man göra med allt? Går det att frysa basilika utan att den tappar smaken?

Vissa säger att det är ett riktigt bra basilikaår i år och det stämmer verkligen om man tittar efter i våra odlingar. På vår takodling har vi en enorm planta som tar upp en fjärdedel av en pallkrage. Jag anar att det är denna sommars otroligt ihållande värme och gassande sol som gynnar basilikas tillväxt så här mycket.
När man pratar om sin odling och vad man kan skörda får man allt som oftast frågan vad man gör med allt. I de fall vi pratar om basilika blir svaret att vi använder basilika i potatissallad, örtsalt och då och då gör egen pesto. Då går det åt en förhållandevis stor mängd blad. Vår son tar gärna en pestoklick till varje måltid. Enligt honom är det godast till pastarätter, i salladsdressing och på varma smörgåsar. Han äter gärna basilika direkt från plantorna också. Faktiskt det enda gröna blad han åt som riktigt liten. Jag minns hur vi kunde göra sallad med små spenatblad och basilika i. Då åt han även spenaten eftersom han trodde det var basilika.

Vi lagrar basilika i frysen
All basilika äts inte upp direkt, särskilt inte i år. Då skulle vi nog bli spyfärdiga. Sån tur att det går att frysa basilika. Smaken behålls väldigt bra i frysen. Har man enorma plantor kan man för enkelhetens skull klippa av stjälkarna ganska långt ner och därefter plocka av bladen. Klipper man av precis ovanför ett bladpar, blir det lättare för plantan att växa upp igen och ge ännu mera skörd.
Har man ganska små plantor kan det kännas bättre att plocka av blad för blad. Bladen brukar sitta två och två på stjälkarna, ibland har det också växt ut två miniblad som sitter på tvären. De stora bladen brukar jag då ta och låta de mindre växa vidare. Topparna tar jag hela, både med små och stora blad.

Det går att packa ihop bladen ganska mycket och därför behövs inte så stora burkar. Jag tycker det är bättre med flera små burkar än en stor, ifall man har stora mängder att skörda. När burken är fylld och locket är på kan den ställas i frysen.
När man sedan vill använda sin frysta basilika, tar man fram den mängd man behöver. Sedan ställer man snabbt in burken i frysen igen. Bladen tinar otroligt fort, fast de ligger i bruken. Även pesto går att frysa. Så vill man göra en stor sats pesto för att lagra länge kan man göra små portionsförpackningar och frysa in.
Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Farbror Grön – NorrbottenturnéUnder V 45 gör jag Johannes en Norrbottenturné och föreläser på 4 olika ställen i de riktigt höga zonerna. Den 3 november besöker jag biblioteket i Gällivare, den 4 november Folkets hus i… Läs mer: Farbror Grön – Norrbottenturné
- Vi dukar upp för höstens fåglarVid den här tiden på året brukar vi börja tänka på våra flygande vänner, fåglarna. I ett samarbete med pippifoder.se berättar vi mer om årets fågelmat hos oss. Dessutom får du som läsare… Läs mer: Vi dukar upp för höstens fåglar
- Stekta lila morötter med persilja och jordnötterVi älskar morötter! Något som är otroligt gott och kan ätas som en sidorätt eller mellanmål är stekta morotsskivor, toppade med persilja och jordnötter. Vi odlar ofta morötter, gärna i olika färger. I… Läs mer: Stekta lila morötter med persilja och jordnötter
- Rotselleri – skörda, lagra, lagaNär är det dags att skörda rotselleri och hur ska man lagra och tillaga den? Här kommer våra bästa tips. Under september växer rotsellerin som mest och i oktober är den redo att… Läs mer: Rotselleri – skörda, lagra, laga
- Möt oss på Nordiska Trädgårdar HöstNu är hösten på intåg och snart är det dags för höstens trädgårdsmässa Nordiska Trädgårdar Höst på Stockholmsmässan i Älvsjö. Vi kommer som vanligt hålla föredrag, prata odling i vår monter och sälja… Läs mer: Möt oss på Nordiska Trädgårdar Höst
- Potatisbladmögel – hur man räddar knölarnaPotatisbladmögel eller brunröta som det också kallas är ett gissel som kan drabba både potatis och tomater. Under alla år vi odlat har vi knappt haft några angrepp som verkligen skadat potatisarna –… Läs mer: Potatisbladmögel – hur man räddar knölarna
- Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakesoVi älskar sallad och olika typer av sallader! Ibland har vi dem som sidorätter och ibland som hel maträtt. Här har vi blandat till en sallad med vintersallat, gurka, zucchini och tomater. Till… Läs mer: Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakeso
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
4 svar till ”Frysa basilika, går det?”
Brukar frysa in kanelbasilika, den är en kraftig sort. Använder zippåsar och yougurthinkar, perfekt! Har ni någon erfarenhet av vinterkyndel? Undrar om man ska frysa in eller torka?
Vi har vinterkyndel i våra odlingar. Den är perenn och håller sig grön hela vintern. Vi använder den i vårt örtsalt och då torkas den. Annars äter vi den färsk, året om.
Fick lite mer basilika än jag hade väntat mig. Samtidigt hamnade jag lämpligt nog på en matlagningsgrej med jobbet och fick lära mig göra infuserade oljor (direktöversatt). Testade att göra på delar av basilikan jag hade. Blev kalas! Som att hälla flytande basilika över salladen och verkar funka bra att frysa.
Vad spännande det låter och gott!
Lämna ett svar