Din varukorg är för närvarande tom!
Zucchinisoppa med kokosmjölk och chili

För flera år sedan fick vi i uppdrag att välja ut några recept till Ica buffé i samband med att de gjorde ett reportage med oss. En av rätterna var en soppa med zucchini som bas. Här kommer vårt soppreceptet igen. Vi har modifierat denna zucchinisoppa lite och bland annat lagt till en skvätt chilisås som gör soppan lite extra kryddig.
Ingredienser till 4 portioner
- 1 gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 2 potatisar
- 1 morot
- 1 zucchini (300-400 g)
- Olivolja till stekning och pensling, av brödkrutonger
- 1 dl torrt vitt vin
- 2 grönsaksbuljongtärningar
- 4-5 dl vatten
- 1 burk kokosmjölk (à 400 ml)
- 1/2 dl finhackad persilja eller 1 msk torkade methilöv (bockhornsklöver), för 4 portioner
- 1 1/2 tsk salt
- 2 krm peppar
- en skvätt chilisås
- eventuellt några färska timjanrevor eller torkad timjan
- några skivor surdegsbröd till krutonger
Gör så här: Sätt på ugnen på 175 grader. Skär lök, vitlök, potatis och zucchini i bitar. Skiva moroten tunt. Fräs grönsakerna i oljan några minuter. Tillsätt vinet, buljongtärningarna och vattnet och låt allt koka på medelvärme tills potatisen är mosig, ca 15 minuter. Pensla brödskivorna på båda sidorna med olivolja. Strö över lite salt. Skär brödskivorna i kuber och lägg dessa på en plåt med bakplåtspapper. Torka krutongerna i ugnen tills de är krispiga. Låt dem sedan svalna.
När potatisen i soppan är mjuk är det dags att mixa soppan slät och tillsätta kokosmjölken och persiljan/methilöven. Låt koka upp. Salta och peppra och smaksätt med lite chilisås.
Servera zucchinisoppa med brödkrutonger och lite extra chilisås. Lägg gärna några timjanrevor eller smula lite torkad timjan över soppan och ringla över lite olivolja.
Fler tips på soppor: Rotfruktssoppa på blandade rostade rotfrukter, Gulbetssoppa med pepparrotscreme, Enkel tomatsoppa på färska tomater


Våra senaste inlägg
- Frys in persilja – enkelt och gottVi odlar gärna mycket persilja så att vi kan frysa in och ha tillgång till under resten av året. Det är både roligt och gott att odla sina egna kryddväxter, och persilja är… Läs mer: Frys in persilja – enkelt och gott
- Läcker smörgåstårta med medelhavssmakerGillar du medelhavssmaker och smörgåstårta? Då kan kanske denna matiga tårta passa? I vår enkla smörgåstårta har vi feta, soltorkade tomater, oliver, gurka och kapris. Fyll i din mailadress och få en mailnotis… Läs mer: Läcker smörgåstårta med medelhavssmaker
- Lagringstips – frys in bondbönorHar du skördeklara bondbönor och funderar på ett bra sätt att lagra dem? Vi brukar både torka och frysa in bondbönor – här berättar vi hur! Att odla egna bondbönor känns som en… Läs mer: Lagringstips – frys in bondbönor
- När koriandern blommar – ta frö till utsäde eller kryddaNär koriandern blommar tror många att odlingssäsongen är över, men det är snarare då det roliga börjar. Vi brukar ta tillvara både blommor och frön till krydda eller till nästa års sådd. Här… Läs mer: När koriandern blommar – ta frö till utsäde eller krydda
- Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igångNu blommar vallmon – och med det drar vår årliga ”vallmoteater” igång. Nya blommor gör entré varje dag, medan tidigare favoriter lämnar efter sig sina dekorativa fröställningar. Att njuta av vallmo som snittblommor… Läs mer: Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igång
- Så tar du sommarsticklingar av vindruvaVindruva kan förökas med sticklingar vid två tillfällen – vintertid från de vedartade grenarna, och sommartid från färska årsskott. Sommaren är en utmärkt tid att ta sticklingar, särskilt när plantorna breder ut sig… Läs mer: Så tar du sommarsticklingar av vindruva
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar