Chipotlesås på egenrökta och egenodlade chili från Takfarmen

Den här såsen blev en sötsyrlig historia med en styrka som kommer direkt och en rökighet som ligger kvar i munnen i bra många sekunder. Den är inte syrad utan kokt. Perfekt som bordskrydda men också som det lilla extra i en marinad. Chilin är är odlad på Takfarmen och röktes i en fiskrök med rödspritsbrännare och med alspån. Alla ingredienser är hemodlade eller hemtillverkade förutom sockret och saltet. De svarta prickarna i såsen är svarta kärnor från chilin Rocoto Largo som vi använde till denna sås. En sort som inte förlorar så mycket av sin smak vid upphettning. Perfekt till sådana här såser.

Ingredienser
2 medelstora gula lökar
1 kg rökta chilis i det här fallet Rocoto Largo och Mini bonnet
200 g färka chilifrukter
300 g fönstermogna tomater
Vatten att späda med
1- 2 dl socker
1-2 dl äppelcidervinäger
Salt efter smak

Gör så här: Hacka lök, chili, tomat i små bitar och lägg dem i en stor kastrull. Häll på ca 2-3 dl vatten och låt det koka upp. Koka sedan alla ingredienser i ca en timme på svag till medelhet värme. Rör i grytan då och då ( det kan lätt bränna fast) och spä med vatten eller äppelcidervinäger eller med båda. Mixa därefter såsen slät och spä ytterligare med vatten och äppelcidervinäger samt tillsätt sockret. Låt småputtra i 10- 15 minuter och smaka av med salt, socker och vinäger. Tappa på väl rengjorda flaskor. Till just den här omgången tillsatte jag inget konserveringsmedel utan stoppade in de välfyllda flaskorna på 150 grader i ugnen och lät dem stå där i ca 20 min innan jag satt på locken.

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *