Vi täckodlar potatisen

Johannes Wätterbäck och ensliage Farbror Grön
Den skadade ensilagebalen använder vi till många saker i vår odling.

Att kupa sin potatis när man odlar i pallkragar är lite svårt. Men vi har ett annat sätt att dels undvika att gröna potatisar bildas och för att fler potatisar ska utvecklas från stammen.

Jag har aldrig kupat min potatis! Ja, det är helt sant och jag vet att det kanske låter konstigt. Men det har helt enkelt inte gått att få till det där med kupning eftersom jag odlar min potatis i pallkragar. I ett ordinärt potatisland brukar man vanligtvis sätta sin potatis i raka rader och på så sätt är det enkelt att kupa. Annat är det i en pallkrage som är kantad av brädor. Som odlare är jag dessutom en sådan som sätter mina knölar och plantor alldeles för tätt och gärna huller om buller, vilket i sin tur gör att kupning blir mycket svårt att få till. Men jag har hittat andra fungerande sätt som kan ersätta kupningen och ge mig rikliga skördar utan gröna potatisar.

Att man kupar potatis beror på att man vill täcka de översta knölarna med jord så att de inte blir gröna och oätliga och att man vill att potatisplantan ska producera fler potatisar. Man kupar (lägger) helt enkelt upp jord mot stammen så att det kan produceras fler knölar ovanför den egentliga markytan, då utverkar plantorna fler potäter längs stammen. Personligen har jag inte varit en stor potatisodlare under mina första 20 odlingsår då jag många gånger tyckt att det är en basvara som jag kan köpa i affären istället för att odla själv. Men när jag började odla de där franska delikatesssorterna och den härliga sorten Minerva, som vi använder till bakpotatis, blev jag helt såld på de smakar egenodlade potatis uppvisar. Det går inte att ens jämföra smaken med köpepotatis i de vanliga livsmedelsbutikerna vare sig det är ekopotatis eller inte. I år odlar vi inte bara tidiga potatisar som de franska delikatesssorterna och Minerva utan också  Orla, Burgundhi, Pink fir apple mm.

Alternativ till kupning
Hade jag kunnat kupa mina potatisar på traditionellt sätt hade jag gjort det. Men som med så mycket annat i mitt odlande har jag fått klura ut alternativa metoder som ger samma resultat som ursprungsmetoden. Grunden i kupning är ju att täcka potatisen och det behövs ju inte så mycket fantasi egentligen för att förstå att det går att göra på flera olika sätt. Nedan ska jag berätta om två olika tillvägagångssätt som jag kallar metod 1 och metod 2.  Fokus ligger på metod 1 som är den jag huvudsakligen praktiserar, metod 2 nämner jag bara så att ni som inte har tillgång till något täckmaterial ändå ska ha en chans att nå samma resultat.

Metod 1 – Täckodling med organiskt material.
Här kan man ta det man har. Om det är ogräsrens, halm, hö, ensilage, gamla eller nya löv eller massa barr spelar ingen roll, huvudsaken att det täcker jorden. Ofta blandar jag olika slags organiska material vilket du kommer se i det här inlägget och jag gör lite som passar för tillfället vilket alltid mer eller mindre styrs av tillgång och efterfrågan.

På höstarna räfsar vi ihop alla löv som faller ner i och ikring vår pallkrage-odling. Vi har rejält med lindar som ger ypperligt täckmaterial (det fungerar med andra löv också) och vi räfsar ihop löven till stora högar som får ligga ute under vinter och vår, i komposten gör de inte samma nytta. När ett halvår har gått och löven legat där orörda har nedbrytningen redan hunnit påbörjats när man vill använda materialet. Verkligen underbart!

Denna lövskatt har kommit att bli väldigt värdefull för oss både till anläggning av nya odlingsytor och som täckodlingsmaterial. Nu under sommaren fungerar de som täckmaterial till bl a potatisen.

Jag börjar med att trycka ner löven varsamt mellan potatisplantorna. Men eftersom vi inte har så mycket löv som jag önskar använder jag också ensilage för att täcka.

Jag ser till att ensilaget täcker hela ytan med löv så att det ska bli så mörkt som möjligt vid jordytan.  Vill jag undvika gröna knölar behöver hela jordytan vara täckt. Det är annars lätt hänt att någon potatis blottar sig och kniper åt sig lite sol och blir grön. Det är också viktigt att trycka försiktigt när man ska täcka potatisen, så att blasten inte tar skada.

Vattning av täckodlad potatis Farbror Grön
Torra somrar behöver potatis vattnas, särskilt när de växer i pallkragar.

När potatispallkragen är rejält täckt är det dags att vattna. När det är så här torrt som det är i år i östra Södermanland behöver man vattna potatisarna då och då. På 15 dagar har vi fått 3 mm regn vilket inte ens skulle kunna rinna genom täckmaterialet. Så ha det i bakhuvudet om du täckodlar sådana här somrar, du behöver ofta hjälpa till med vattningen när inte naturen själv sköter om det.

Metod 2  – Fylla på med mer jord
Istället för att göra fina fåror eller kullar med jord runt potatisplantorna, kan man också bara fylla på med mer jord, ovanpå den ursprungliga jorden. Man kan då använda vilken jord man än har, frilandsjord, såjord, kompostjord planteringsjord mm. Fyll på med ca 10 cm jord i varje pallkrage så att knölarna verkligen blir täckta.

Om man ändå får grön potatis?
Visst händer det att vi får några grönaktiga potatisar varje år. Livsmedelsverket rekommenderar att man alltid skär bort gröna delar, med god marginal, innan tillagning och är det mycket grönt ska man inte äta dem alls. Vi äter aldrig grönaktiga potatisar för säkerhets skull, däremot sparar vi dem gärna för kommande odlingar. Gröna potatisar fungerar utmärkt som sättpotatis.

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

2 svar till ”Vi täckodlar potatisen”

 1. Profilbild för Sigrid Neumann
  Sigrid Neumann

  Hej
  Tack för en intressant artikel. Prövade också med potatis i pallkrage men använde istället ull som jag fått av en fårbonde. Det var en del ganska smutsig ull från undersidan av fåret. Jag täckte ganska tjockt och vattnade ullen några gånger ( ull kan suga upp mycket vatten) under sommaren. Till hösten fick jag upp en hel del potatisar utan gröna fläckar som var rena och fina. Och bonden var glad över att bli av med sin skräpull. Nu har jag tagit upp ullen och låtit den torka i växthuset och packat ner den i papperssäckar för förvaring och återanvändning till nästa år.

 2. Profilbild för Therese Viklund
  Therese Viklund

  Tittade på Strömsö häromdagen och de hade testat 4 olika metoder att odla potatis. I jord som vanligt, No-dig metoden, sand och biokol, och täckodling med halm. No-dig var överlägset alla andra i mängd när potatisen togs upp. Intressant 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *