Din varukorg är för närvarande tom!
Vi sår zinnia kallt och lyckas så bra!

Nu för tiden sår vi zinnia kallt! Adjö till halvdöde gängliga plantor som ska avhärdas och grejas med. Enklare än så här kan det knappats bli. När man väl slår in på den enkla vägen med att kallså alla möjliga grönsaker, perenner och blommor har man valt den enkla vägen. Det här inlägget gör vi tillsammans med Impecta Fröhandel.
OBS: Detta var ett erbjudande för april 2021. Till den 18 april har Impecta Fröhandel en kampanj på zinnia, köp 3 för 2: Sinnliga Zinnia
Över 70 % av alla växter vi odlar sår vi kallt. Det har förenklat vårt odlande enormt och har dessutom givit fina kompakta plantor som är redo för utplantering utan avhärdning när det våras. Kallt, hur ska det gå kanske man tänker?
När man förvarar frön under lång tid och vill behålla grobarheten gör man det i minusgrader. Att frön ligger kallt är således inga problem. Är de bara torra kan de ligga kallt och sova jättelänge, i årtionden. Att så frön varmt är en god idé för växter som har en lång utvecklingstid eller som är känsliga för kyla, som tex chili, aubergine, gurkväxter och bönor. Men fler växter än vad man tror kan sås kallt. I princip alla ettåriga sommarblommor sås kallt hos oss och att kallså zinnia, som är en av mina absoluta favoritblommor, har blivit en tradition. Från januari fram till i början, mitten av maj, kan man så dem i ouppvärmda växthus. Jag har inte sått zinnia inomhus på över 10 år, alla sorter startar i kallväxthuset hos oss.
OBS: Detta var ett erbjudande för april 2021.Det här är ett samarbete med fröföretaget Impecta Fröhandel som vi under det framtida odlingsåret kommer att återkomma till ett flertal gånger. Impecta Fröhandel var ett av de fröföretag jag upptäckte tidigt i livet. Då var deras fröpåsar rödvita och deras katalog innehöll sparsamt med bilder, en del svartvita. Det var innan internet fanns! För att inspirera till zinniasommar har Impecta Fröhandel satt ihop ett färgstarkt erbjudande gällande Zinnia. köp 3 men betala bara för 2 . De bjuder på den billigaste påsen. Erbjudandet gäller t.o.m. den 18 april, 2021. OBS: Detta var ett erbjudande för april 2021.
Läs gärna: Där allt en gång började och Mitt trädgårdsliv del 3 – Odlandet startar.

Så zinnia i grupper
När jag sår sommarblommor och kryddor sår jag fröna i grupper, 5 – 25 frön tillsammans, så att grupperna bildar tuvor. Jag vill nämligen att de ska växa i grupper på platserna där de senare ska bo, vare sig det är i en pallkrage, friland, blomsterlåda eller i en kruka. En ensam basilikastjälk, anisisop, ett gräslöksstrå eller zinnia gör ingen glad. Bättre är att de har sällskap av ett gäng kompisar och bildar en kompakt tuva. Då stödjer de sig mot varandra och man får en bra färg- och formeffekt i odlingen.
Jag brukar tänka som så att om växten ska växa själv så som broccoli, vitkål, majrova mm bredsår jag dem i en kruka eller odlingsbehållare för att senare planteras en och en i enskilda krukor. Kryddor, ettåriga eller perenna blommor sår jag i grupper och plantera även om dem som grupper. Givetvis finns det några undantag, det gör det ju alltid. Zinnia tjänar alltid att växa med några kompisar, både odlingsmässigt och estetiskt.

Att vara gränslös
Att vara en odlare innebär ofta även att man är gränslös gällande hur många sorter och växter man odlar. Det är som att man låter karaktärssvagheterna blomma ut lite extra och det kan man mycket väl unna sig. Det är himla svårt att begränsa sig genom att odla bara några enstaka sorters grönsaker och blommor och så mycket roligare att ta i så att man nästan spricker. Är du som jag, har svårt med detta, tänk inte mer på det! Vi är många där ute som lider av denna karaktärsbrist och förvånade få av oss mår dåligt av det. I år odlar jag alla sorters zinnior jag kommer över! Det får bära eller brista.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde! Tänk om man kan vårplantera vitlök utan att ens behöva köpa utsäde? På så sätt kan man skippa höstplanteringen och göra det mycket enklare och billigare? Det… Läs mer: Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!
- Vad kan man odla i pallkrage?Pallkragar har visat sig vara fantastiska för grönsaksodling, ja odling överlag. Här berättar vi om sådant du kan odla i pallkrage. En gång i tiden var det inte särskilt vanligt med pallkrageodling. Första… Läs mer: Vad kan man odla i pallkrage?
- Köpa plantor på nätetDå och då köper vi plantor på nätet, på Klostra.se. Det är smidigt när man vill utöka sitt bestånd av växter utan att behöva göra hela resan från frö till slutplantering. Använder du koden… Läs mer: Köpa plantor på nätet
- Odla kallt – vårså mangoldMangold passar ypperligt för kall vårsådd. För att förhindra blomning är det bra att invänta våren innan sätter igång med att vårså mangold. Här berättar vi mer och varför. När vi odlar mangold köper… Läs mer: Odla kallt – vårså mangold
- Ta groddar från potatisar och gör nya plantorVill du få dubbelt så mycket potatis att skörda utan att behöva köpa mer utsäde? Eller äta upp kakan och samtidigt behålla den, alltså dina fasta fina knölar som skjuter groddar men ändå… Läs mer: Ta groddar från potatisar och gör nya plantor
- Vi sår alla ettåriga blommor kallt!Vi sår alla ettåriga blommor kallt och slipper springa ut och in för att avhärda våra växter innan utplantering. Det var ett vanligt och smått omständigt scenario när vi sådde dem inomhus. I… Läs mer: Vi sår alla ettåriga blommor kallt!
- Vi odlar sockerrörVi odlar sockerrör : Jag behöver spännande grödor som driver mig framåt. När jag fick tag på frön till sockerrör gnistrade det till i mitt odlarhjärta. Tänk att göra eget socker! Undrar hur… Läs mer: Vi odlar sockerrör
- Gängliga tomatplantor – Halshugg demDärför halshugger jag mina tomatplantor: Om och när jag förodlar och inomhusodlar tomater och när de blir höga och gängliga, klipper eller kapar jag plantorna. Jag kallar det för att jag halshugger tomatplantorna men… Läs mer: Gängliga tomatplantor – Halshugg dem
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
14 svar till ”Vi sår zinnia kallt och lyckas så bra!”
Hej,
Det kan bli 30 grader varm i kallväxthus när solen gassar. Och sen kan det bli nästan minus .. ska sådderna täckas med väv eller hur gör du då.
/LottaJa det gör ju så. Under – 8 när saker kommit upp brukar kräva en fläktkamin. De mesta klarar ett par minus på natten.
Har inte växthus, kan man så blommor ute direkt nu?
Ingenting förutom rotfrukter , dill, persilja är ju kul att så direkt. Det brukar vara en bra metod om man vill bli av med lite frön. Så i krukor på gynnsamma lägen.
Vilken bra idé, den måste jag prova nästa år när jag förhoppningsvis blivit med växthus.
/ ÅsaVad roligt. Lycka till 🙂
Brukar du toppa Zinnia?
Bara av misstag, men jag ska odla många i år så det är nog läge att göra detta kontrollerat. Det sägs fungera bra.
Hej. Sår du zinnia från olika frösorter i grupp eller är det från samma påse så det är samma sort? Och kan man även så aster på detta vis? Och är det försent att så dessa nu? Jag älskar snittblommor och håller på att lär mig hur var och när man ska börja så men började sent så har till min sorg insett att man måste börja i april eller tidigare med de flesta snittblommor.
Finns det några snittblommor du kan rekommendera åt mig då jag har fullt solsken hela dagen på alla mina rabatter..Alltid i grupper, tuvor. Brukar hålla isär sorterna men inte alltid. Lite sent men varför inte testa och få era eventuell höstblomning.
Oj att rekommendera det bara så här, oj oj. Det är en resa oavsett vad du odlar. Kasta dig in i det. Om du köper och läser våra böcker ”Alla fingrar gröna” och ”Flera fingrar gröna” har du en bra grund att stå på.
Vi vana odlare börjar tänka på vad vi ska odla redan i december och januari och har fröna hemma i brevlådan redan i februari. Mvh Johannes
Hej
Tror du att man kan så Zinnia i februari-Mars i vindruvslådor som ställs i en plastback med lock och då låta den stå så utomhus i skuggan?
Kanske för riskabelt… Har tyvärr inget växthus.Mvh Helene
Testa med några frön i din zon och utvärdera. Jag kommer göra några olika försök i vinter.
/ Johannes
[…] inlägg som berör zinnia: Vi sår zinnia kallt och lyckas så bra!, Zinnia en kärleksförklaring!, Zinnia – jag älskar den blomman!, Så skördar vi frön från […]
Bra tips och lärdomar!
Lämna ett svar