Din varukorg är för närvarande tom!
Vi sår allt i planteringsjord!

Kan man så sina frön i planteringsjord? Eller måste man använda såjord för att lyckas med sina inomhus eller utomhus/ kallsådda plantor? Behöver man tillsätta vermikulit, pimpsten eller perlit för att det ska bli bra? På bilden tomaterna som vi vanligtvis sår kallt i april.
Vi anser inte att såjord behövs, försåvitt man inte vill föröka sticklingar genom att stoppa ner dem i ett poröst material och rota dem där. Men till frösådder av perenner, grönsaker och blommor, och för oss som inte odlar industriellt, är det inte ett krav. För oss går det alldeles utmärkt att använda planteringsjord till både sådd, omplanteringar och slutplantering. Ej heller tillsätter vi vermikulit eller perlit.
Läs mer om att odla tomater kallt: Odla kallt – kallså tomat


Kom ihåg att under denna smått osäkra tid med eventuella giftrester av pyralider i ekoprodukter, är det bäst att använda oekologisk jord om du inte helt säkert vet att de ekologiska, kravmärkta jordarna är giftfria.
Läs mer här om gifter i jord: Gift i jord och gödsel 2023 – hur ska man tänka och hur gör vi?, Gift i gödsel – hur ligger det till och vad gör vi?
Läs mer om att odla tomat kallt: Kallsås tomat



Vi använder planteringsjord
Vi slutade att använda såjord för flera år sedan, säckarna tog slut och vi orkade inte köpte några nya. Vi använde plaknteringsjorden istället och märkte att det gick precis lika bra. Dessutom fins det ju lite mer näring i jorden samt att den inte torkar ut lika snabbt som såjord gör. Vi behövde inte plantera om så snabbt inpå sådderna. En del jordföretag har på senare år börjat att sälja naturgödslad såjord. Torde inte det vara i princip en planteringsjord i en ”ny” förpackning? För vitsen med såjord, som jag lärde mig för länge sedan, var ju att den skulle vara helt fri från näring. Vi blir inte riktigt kloka på det där.


Ljuset inte jorden
En anledning till att en del vill använda såjord är att de tänker att om man sår fröna i planteringsjord, som innehåller näring, så får man gängligare plantor. Att de små plantorna med planteringsjorden skulle ränna iväg på höjden pga ökad näring. Men det stämmer inte riktigt, det är allt som oftast dåligt med ljus i kombination med hög värme som är boven i dramat och som gör att man får gängliga plantor. Det är därför kallsådder, att odla kallt, blir så himla bra. Växterna badar i solens starka strålar och växer långsamt pga en låg medeltemperatur. Kallsådder är dessutom de mest energibesparande sådder man kan göra, då ingen tillsatt energi krävs utan bara naturligt solljus.
Läs mer: Ljusets inverkan på odlande inomhus och utomhus, Växtbelysning – Det här använder vi, Det där med växtbelysning…

Adjö till en onödig produkt
Så nästa gång du ska till handelsträdgården eller något liknande ställe, kan du känna dig trygg och lugn samt förhoppningsvis glad, över att du inte behöver släpa hem såjord, en produkt som egentligen inte behövs. Men var försiktig med den jorden du släpar hem, så att du inte får med dig en produkt med rester av bekämpningsmedel i. Se till, ifall du använder ekologiska och kravmärkta jordar, att de verkligen är giftfria eller välj en oekologisk jord utan djurbajs och kompost.


Jord för stora krukor och behållare
Vi har slutat att köpa planteringsjord till alla stora krukor och odlingsbehållare, vi gör egen jord. Istället för att tillföra all kompostjord till friland och pallkragar, ser vi till att det finns tillräckligt mycket kvar till våra krukor och behållare. Vad mycket pengar vi sparar och vilken härlig känsla det är att bli mer och mer självförsörjande på allt kring odlandet.
Genom att använda vår egna kompostjord till krukor, odlingslådor och backar har vi minskat vår förbrukning av säckjord radikalt. Nu för tiden använder vi bara köpt planteringsjord till sådder och till första omplanteringen, till allt annat använder vi kompostjord.
Läs mer: Vi gör egen jord – vi har slutat att köpa


Gillar du det vi gör?
Tycker du att vårt arbete känns värt och att du får ut kunskap och glädje av det vi gör. Välkomna att bli premiumläsare. Förutom att öppna upp för allt material som ligger bakom betalvägg så blir 75 kr i månaden ett sätt att säga att du gillar det vi gör och vill att vi fortsätter att sprida vår gröna glädje. Det är bara vi, Johannes och Theres som arbetar med allt på Farbror Grön. Tack för att du läser och inspireras av oss. Till Farbror Grön Premium: Premium-prenumerationer.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
- Paprika – skörda, lagra, lagaFå ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen. Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen… Läs mer: Paprika – skörda, lagra, laga
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar