Din varukorg är för närvarande tom!
Vi gör hummus på egenodlade bönor

Hummus på egna störbönor är som en dröm som gått i uppfyllelse, jag älskar att sluta cirklar och bli självförsörjande i flera led. Det här är en krämig och vacker humus som passar till det mesta.
Vi har odlat störbönan bönan blauhilde i över 14 år och den har aldrig svikit oss. Genom torra, våta, kalla och superheta somrar har den levererat sina blålila baljor. Oftast njuter vi dem lätt kokta med en vinägrett bestående av en neutral olja, vår egna äppelcidervinäger och något av våra örtsalt. Vi gillar att skörda baljorna relativt outvecklade. När vi njuter dem på det sättet så att de är så pass mjälla att man nästan kan bita av dem med sina läppar. I det här receptet använder vi dess utvecklade bönor och inte baljorna.
Bönor till humus
Hummus brukar man vanligtvis göra på kikärtor. Men kikärtor ger verkligen inte så stor skörd när vi odlar dem i våra odlingar. I år fick vi ihop 20 ärtor. Bättre är då att välja en baljväxt som fungerar i vårt klimat. För oss är blauhilde överlägsen. Förutom att ge bra med avkastning under olika väderförhållanden är denna böna otroligt vacker. Både baljorna och dess höga växtsätt på våra gamla gråa krakstörar är en prydnad i sig.
Mera bönor
De senaste 4 åren har vi varit självförsörjande på eget utsäde. Men i år har vi fått ihop mer bönor än vad vi kunnat drömma om, 620 gram på endast fem störar. Ofta klarar vi oss på 100 g till utsäde, så det blev en hel del bönor som hamnade i skafferiet för matlagning. Först ut skapade vi denna underbara hummus men vi ska framöver testa flera recept med dem, bla bönor i tomatsås.
Ingredienser hummus
- 1, 5 dl torra bönor
- 2 – 4 msk flytande tahini helst av märket Alwadi för bäst smak, den är överlägsen. Tahini är sesampasta som ger en viktig smak till humusen.
- Några nypor havssalt
- 0,5 – 1 dl vatten
- 1 vitlöksklyfta pressad
- Saften från en halv citron.
Gör så här: Lägg bönorna i blöt i ca 8 – 12 h. Byt vatten och koka dem i ca 20 – 30 min och låt svalna. Blanda alla ingredienser utom tahini och vatten och stavmixa till en slät pasta. Häll i vatten till lagom konsistens och därefter tahini och späd ev med lite till vatten. Tahini är en krämig pasta gjord av sesamfrön. Förutom dess goda smak fungerar tahini även som konsistensgivare och kan, om man råkar överdosera vatten, göra hummusen fastare.

För att få bönor till hummus behöver man lämna kvar baljorna tills bönorna i baljorna är utvecklade. Vi skördar de fullmatade baljorna under oktober eller november, innan frosten kommer. Efter skörden torkar vi dem noga och det är jätteviktigt, de kan mögla ganska lätt. Baljorna placeras på stora brickor tills de är knastertorra innan vi tröskar dem. Både bönor till nästa års utsäde och till matlagning förvaras torrt i rumstemperatur. Vill du vara helt säker på att ha utsäde intakt och inte angripet av bönvivel rekommenderas frysförvaring.
Läs mer om bönvivel här: Hur utrotar man bönviveln
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Rosettkål – tips för lång och stor skördDet är få kålsorter som är som rosettkål och kan leverera mycket mat under lång tid. Det här är snudd på världens bästa kål, tycker vi. Sedan vi odlade den för första gången… Läs mer: Rosettkål – tips för lång och stor skörd
- Tack för att ni gör vårt arbete möjligtVi är så otroligt glada över alla er som hittar till oss, Farbror Grön. Till dig som är premium-läsare på farbrorgron.se vill vi ge ett extra stort tack, du får verkligen vårt arbete… Läs mer: Tack för att ni gör vårt arbete möjligt
- Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberreceptHos oss är rabarberbladen frodiga och fina och det är snart dags att börja skörda på allvar. Men vad ska man göra när man tröttnat på rabarberpaj? Här följer ett gäng rabarberrecept inklusive… Läs mer: Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberrecept
- Gör gratisplantor av dina gurkorGör gratisplantor av dina gurkor: Det fina med gurksticklingar är att man slipper så nya frön och att man med hjälp av en sax och ett glas vatten kan skapa en exakt plantkopia… Läs mer: Gör gratisplantor av dina gurkor
- Langos – maten man inte kan sluta att ätaVi älskar langos. Dessa friterade knapriga bröd som efter att de svalnat toppas med olika delikata ingredienser är hysteriskt goda. Det här är en maträtt där det är svårt att sluta äta, man… Läs mer: Langos – maten man inte kan sluta att äta
- Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 majLördagen den 3 maj 2025 är det dags för Odlingskurs på Björnögården i Västerås med mig Johannes / Farbror Grön. Det kommer bli en en intensiv och samtidigt upplyftande dag där odlandet ligger… Läs mer: Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 maj
- Fleråriga lökarLök är en ovärderlig ingrediens i matlagning. I våra odlingar odlar vi en massa olika lökväxter, vissa odlar vi endast en säsong och andra är perenna och lever år efter år på samma… Läs mer: Fleråriga lökar
- Odla egen svampAtt odla egen svamp sätter guldkant på odlar- och självhushållartillvaron. Det är ett intressant komplement till grönsaker både när det gäller skörd och smak, och framförallt när det gäller spänning. Man kan odla… Läs mer: Odla egen svamp
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar