Din varukorg är för närvarande tom!
Vårens läckra tillbehör

”Titta vad jag har med mig från Skogsträdgården, en vårskörd av funkia, sparris och strandkål. Ska vi lyxa till det idag Theres?” Tillsammans gjorde vi världens godaste tillbehör.
Varje vår när knoppar, stjälkar och fina små blad tittar upp i våra odlingar blir man så himla lycklig över allt gott man kan laga till och äta. Att odla egna ingredienser till matlagningen ger starka matupplevelser på flera plan. Att det är egenodlat är i sig en stor upplevelshöjare som per automatik brukar göra att det smakar mycket godare än inköpta råvaror från matbutiken. Har man utöver det ansträngt sig för att hitta extra goda grönsaker att odla, kan man få hamna i himmelriket lite då och då.
Ofta kanske man tänker att grönsaker ska ingå i sallader eller vara delar av maträtter. Vi känner ofta för att njuta av grönsakerna var och en för sig och då gör vi smårätter som vi använder som tillbehör.

Sparris
Vår sparris är odlad från frö och har efter några år börjat ge oss en hyfsad god skörd varje vår. Kruxet är dock att vi inte kan vara i vår sparrisodling dagligen och hålla koll på sparrisstänglarna. Missar man att skörda sparris under rätt tid, så växer det sig stora istället. Det fina med sparris är att den är perenn och ger skörd varje vår.
Sparris blir god nästan hur man än tillreder den. Ja även färsk är den fantastiskt god och knaprig. I köket fräser vi den oftast i rapsolja på ganska hög värme så att den får färg. Vi kokar den inte innan utan steker den färsk. När den ser klar ut lägger vi den på ett fat eller liknande, pressar över citron, strör över örtsalt och hyvlar över en god och lagrad ost, helst parmesan. Med potatisskalare blir det tunna och fina ostskivor.

Strandkål
Jag tror det var efter ett Gotlandsbesök då vi hittade enorma kålplantor invid stranden, som vi blev nyfikna på att odla strandkål. På Gotland är strandkål fridlyst och för att få smaka om den verkligen var så delikat som vissa hävdar, tänkte vi att det nog var enklast att odla själv. Första året grodde inget av de inhandlade fröna, men året därpå vintersådde vi nya strandkålsfrön och dessa växte upp fint.
Nu har de levt i Skogsträdgården i tre år och förra året gjorde vi som vi läst. Vi satte hinkar över dem, likt man gör för att frambringa glasrabarber. På så vis blev stjälkarna långa, ljusa och mjälla. Vid spisen fräste vi stjälkar och blad i rapsolja på ganska högvärme så att bladen blev knapriga. Innan servering toppades kålen med rostade pumpakärnor, örtsalt och lite citronstänk.

Funkia
Att äta funkiaskott är en riktig delikatess. Alla funkior är ätbara men det sägs att doftfunkior är de godaste. Vi har några enorma plantor i skogsträdgården, men vad de heter vet vi inte riktigt. När skotten sticker upp som spjut ur backen kan man skörda. I likhet med sparris och strandkål blir funkia godast som fräst, gärna i rapsolja och kryddad med örtsalt och pressad citron. I smak påminner ett tillagat funkiaskott mest om sparris. När vi skördar brukar vi tänka att vi inte vill skörda hela plantan. Vi vill ju kunna njuta av dess fägring i rabatten och kapar man rubbet så blir det ju inget vackert bladverk just detta år. Vår funkia-regel brukar vara att vi endast tar några skott i ytterkanterna av plantorna.

Dillsmör
Smaksatta smör har vi nästan blivit beroende av. Här har vi gjort ett av vår vintersådda dill. Till ovannämnda anrättningar passar ett dillsmör väldigt bra. Man kan ju blanda en massa olika kryddväxter i ett smör, men ibland är det också trevligt att endast välja en. När vi gör smaksatta smör utgår vi oftast från hur mycket smör vi vill ha. Sedan blandar vi ner finhackade örter och saltar med örtsalt tills vi tycker att smöret ser fint ut och smakar gott. Ett smaksatt smör går utmärkt att frysa.
Läs också: Ramslökssmör, Örtsmör med blandade örter och Basilikasmör.
Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
- Paprika – skörda, lagra, lagaFå ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen. Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen… Läs mer: Paprika – skörda, lagra, laga
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar