Din varukorg är för närvarande tom!
Våra goda gyllenbär

Vi hade visning av takodlingen och det som väckte mest uppmärksamhet var de otroligt goda gyllenbären som besökarna fick mumsa på. Vad är det för sort? Hur kan de bli så här goda, mina smakar inte alls såhär?
Det finns flera växter som ingår i släktet physalis eller lyktörtssläktet som det också kallas. I matbutiken finns ofta små plastkorgar med blekgula prassliga bladhöljen som omsluter ett guldgult bär. Dessa bär benämns ofta som physalis. Får man för sig att odla dessa bär på egen hand är det framför allt kapkrusbär eller gyllenbär som man ska odla.

Gyllenbär eller Kapkrusbär?
Gyllenbär heter på latin Physalis grisea eller Physalis pruinosa och kapkrusbär heter Physalis peruviana.Dessa två frambringar liknande bär med prassligt bladhölje, men växtsättet skiljer sig något och de härstammar från olika ställen. Kapkrusbär sägs ursprungligen komma från Peru (peruviana), men började odlas på Kaphalvön utanför Kapstaden och det är därför den fått namnet kapkrusbär. Gyllenbär härstammar från centralamerika och Mexiko och kallas ibland för markkörsbär.
Olika sorter beter sig lite olika men i stora drag kan man säga att gyllenbär blir en buskig och låg planta. Bären släpps till marken när bäret inuti håller på att mogna och man plockar alltså mogna bär på marken. Plantan kan odlas på friland och i pallkrage, men vi föredrar att ha dem i en stor kruka.
Kapkrusbär blir mer likt ett träd, högre och yvigare än gyllenbäret. Bären mognar på plantan och de brukar ta längre tid för kapkrusbär att mogna än för gyllenbär.

Varför är era gyllenbär mycket godare än våra?
Det är ju en väldigt svår fråga att besvara. Det kan kanske handla om sortvalet. Den sort vi odlar på takodlingen heter Goldie. Den sägs vara extra söt och god. Vår gyllenbärsodling finns på en takterrass vilket betyder att de befinner sig flera meter närmare solen än om de skulle vara planterade på marknivå. Även antalet soltimmar är stort där vi låtit våra gyllenbär få växa. Det kan vara så att den stora tillgången på sol gör bären något sötare i smaken.
När någon ställer en odlingsfråga till oss finns det oftast inget enkelt och supersnabbt svar. Det finns så många faktorer som gör att ens odlingar kan te sig på ett eller annat sätt. Vi missade att ta reda på om frågeställaren verkligen väntat på att bären fallit till marken innan hen ätit av dem. Ett gyllenbär som sitter kvar på plantan är ett omoget gyllenbär och smakar lite surt. Medan ett bär som legat på marken ett tag och verkligen hunnit mogna ofta har en söt och fyllig smak med lite honungskataktär.
Vill du veta mer om hur man odlar gyllenbär är du välkommen att läsa mer i vår odlingshandbok Flera fingrar gröna.
Våra senaste inlägg
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
- Skörda basilika hela sommarenBasilika är en av våra mest älskade örter – doftande, smakrik och oumbärlig i allt från pesto till pasta. Med rätt knep kan du skörda basilika i mängder hela sommaren. Här får du… Läs mer: Skörda basilika hela sommaren
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
4 svar till ”Våra goda gyllenbär”
När sår ni gyllenbär?
Har ni frön till salu?
Vi sår oftast gyllenbär i mars eller april. Några gyllenbärsfrön till försäljning har vi inte.
Hej! Jag gjorde ett experiment. Klippte ner min kapkrusbär rejält. Tog in den och planterade i en stor kruka och nu i januari skjuter den nya fina skott. Ska bli spännande att se vad det blir av den i sommar.
Så spännande! Du får höra av dig och berätta sedan vad som hände.
Lämna ett svar