Din varukorg är för närvarande tom!
Vår bästa potatis är korad!

Åratal av poatisodlande har nu äntligen givit frukt! Nu har vi två sorter som ligger på delad förstaplats både när det gäller smak och avkastning. Jösses att det skulle ta så många år att komma fram till vilka sorter som kan få kallas vår bästa potatis!
I början av mitt odlande tyckte jag att det var ganska onödigt att odla potatis själv. Det var ju så billigt att köpa i affären och inte kunde det vara så stor skillnad på hemodlade eller köpta, eller? Fint att kunna odla annat på den yta där annars denna bulkgröda skulle ta så mycket plats i anspråk tänkte jag då.
Men det var innan jag började att botanisera bland olika sorters potatisar, framför allt olika fasta sorter. Det finns ju så många att testa! Potatis smakar ju på sätt och vis ”potatis” och dess stora styrka är ju att den är relativt neutral. Men man vill ju ändå att den ska ha en viss karaktär, smaka gott, inte vara för vattnig eller spricka när man kokar den osv. Personligen är jag inte mycket för färskpotatis, jag vill ha mer stärkelse i knölarna än så.
Bara fasta sorter än så länge
Ett kvarstående problem, trots att två sorter är korade till vår bästa potatis, är att vi inte har några mjöliga favoriter. Det saknar vi verkligen.Vi vill ha en perfekt mospotatis som vi kan använda till gratänger, mos och gnocchi. Du får hemskt gärna dela med dig av dina bästa sorter.
Balanserad gödsel ökar avkastningen
Framför allt avkastningen har varit lite av ett problem har jag tyckt genom åren. Många gånger har jag gödslat för lite för att jag varit rädd att blasten ska ränna iväg och ge dåligt med kölar. Men efterhand som jag ökat gödslingen med balanserade gödsel som inte bara innehåller kväve utan bra med fosfor och kalium har jag fått större skördar, ca 5 kg per pallkrage.
Vår bästa potatis är korad
Personligen tycker jag att ett flertal sorter så som Amandine, blå Kongo, Gaiane, röd Amalie är riktigt goda. Men att de ger alldeles för lite knölar per stånd för att vara odlingsvärda. Våra två favoriter är båda fasta delkatesspotatisar, den franska och rödskaliga delikatesspotatisen Cherie och den rosavita Anya. Båda är lätta att koka utan att de spricker, fungerar bra till raggmunk och potatiskaka men blir synnerligen delikata som klyftpotatis i ugnen ihop med lite olja och hemgjort örtsalt. Cherie är otroligt god om den får kokas med skalet på och stå över natten i kylen för att sedan dag två delas på längden och stekas knaprig på den plana ytan. Anya blir fantastisk om den kokas som pappa arrugadas potatis/ kanariepotatis med 1 – 2 dl grovt salt per kilo potatis.
När vi odlar Cherie och Anya i pallkragar kan vi ofta skörda mellan 4 – 5,5 kg per pallkrage på 7 – 12 utsädespotatisar.

Att kupa eller inte kupa
Jag kupar inte våra potatisar. Det blir så krångligt när man odlar dem i pallkragar som vi till största delen gör. På sin höjd kan jag lägga på lite överbliven jord ovanpå eller täckodla potatisarna med ogräsrensning, ensilage eller något liknande. Det gör att jag får en hel del gröna potatisar som man vid en första anblick kan bli ganska irriterad över. Tills man fattar att man kan spara dem till nästa års utsäde och därmed bli självhushållande på framtidens mat. Det blir några kronor i vinst som sänker kilopriset på ens egen potatis och som tillfredsställer självhushållarhjärtat.
Läs gärna : Släng inte din gröna potatis
På vår blogg är det lätt att söka i vår sökruta. Söker man på potatis får man upp 17 sidor med 12 inlägg som berör potatis.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Paprika – skörda, lagra, lagaFå ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen. Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen… Läs mer: Paprika – skörda, lagra, laga
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
- Majs – skörda, lagra och lagaNu i augusti börjar vi skörda vår majs. Det är alltid så spännande att se hur det har gått. Här delar vi med oss av våra bästa tips för skörd, lagring och mattips.… Läs mer: Majs – skörda, lagra och laga
- Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!Vi odlar kål utan nät varje år, och det fungerar alldeles utmärkt. Vi klämmer larver och äggsamlingar, men när angreppen blir för stora använder vi bakteriepreparatet Larvskydd. Det har räddat våra odlingar många… Läs mer: Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
5 svar till ”Vår bästa potatis är korad!”
Hmmmm! Jag fick skorv på min Cherie 🤔
Odlade Cherie i år efter att jag har hört att den ska vara så god. Och jädrans va rätt alla har haft. Första bara som kokt med smör och salt😁 Sen som stekt med lite timjan . Så jag har hittat hem i potatisvimlet🙏🏼
Letar förtvivlat efter sättpotatisen ’Anya´. Vet ni var man kan få tag i den?
Hälsningar från Märit Mårtensson
Mariehem B&B, Björka, SjöboFaktiskt inte, om inte Larsviken har den så finns den säkert inte. Tror att översvämningar i Tyskland var anledningen till att den inte fanns förra året.
Förra året odlade jag två sorters potatis bredvid varandra, Cherie och den då nya sorten Decibel. Stånden med Cherie fick bladmögel och vissnade ned, medans Decibel fortsatte att ha grön och fin blast. Båda sorterna var mycket goda, men i år fick det bli enbart Decibel.
Lämna ett svar