Din varukorg är för närvarande tom!
Vad är skillnaden på sockerärt, sugar snaps och märgärt?
Har du också undrat över skillnaden mellan olika slags ärtor? Jag gjorde helt fel och fick en aha-upplevelse när jag förstod mitt misstag.
När jag var liten var en av mina bästa grönsaker ärtor. När mina föräldrar arbetade var jag och min syster dagbarn i en lantbrukarfamilj. Där odlades ärtor som jag ibland kunde mumsa på till lunchen. Det var lite extra gott att få äta kokta hemodlade ärtor. Vi hade lite ärtor hemma hos oss också i vårt grönsaksland om somrarna, men dessa åt vi upp råa. Vi öppnade skidorna och pillade ut de söta små ärtorna på plats i landet.
När det gäller ärtor har jag också ett annat starkt minne. Ibland fanns det grönsaksförsäljning på torget i min hemstad och då köpte min mamma färska ärtor i skidor som vi sedan smaskade på. Skalen lade vi åt sidan och det var bara själva ärtorna vi åt. Det var något särskilt med detta att skala och äta. Åkte vi till Stockholm blev det en tradition att besöka hötorget, just för ärtornas skull.
I Johannes och mina odlingar har vi också alltid ärtor. Johannes väljer sorter som vi hjälps åt att så, och sköta om. Mest blir det till trädgårdssnacks.
På en sensommarfest för några år sedan började jag och mina vänner prata om ärtor och vilken typ av ärtor vi odlar. Jag vet att det är sockerärtor vi har, men medger att jag inte vet skillnaden på märgärtor, spritärtor, brytärtor och sugarsnaps. Jag och vännerna enas om att några är till för att kokas och lagras, några ätes råa, några ska vara platta och ätas hela och några har tjockt och saftigt skal. Jag påstår att de ärtor vi odlar som heter sockerärtor är sådana som man äter söta ärtor ur.
Väl hemma efter festen börjar jag googla runt för att utröna vad som är vad. Till min förvåning läser jag på flera ställen att sockerärtor är de platta varianterna som ska ätas hela och gärna kan fräsas och användas i matlagningen. Ganska uppjagad frågar jag Johannes om det är sant. Och, ja, jag har alltså helt missuppfattat och varje år väntat med att skörda bara för att invänta de ”riktiga ärtorna”. Så jäkla dumt. Jag har helt enkelt utgått ifrån att de ärtor vi odlar är samma slags ärtor som jag ätit av som barn.
Vad är vad?
Kanske finns det fler förvirrade själar i odlingarna runt om, så därför tänker jag ge mig på en slags redogörelse.
Spritärt odlas för ärtorna. Man plockar ur ärtorna ut skidorna, vilket kallas just för att sprita ärtorna. Ärtorna är inte så söta.
Märgärt har fler likheter med spritärtan, baljan äts inte utan bara själva ärtorna. Ärtan är söt och god och vill man odla ”egna gröna ärtor” brukar man välja märgärtor.
Sockerärt odlas för den platta baljans skull. Det betyder att man skördar innan ärtorna har hunnit utvecklas. De platta baljorna är söta och goda och kan ätas både råa och tillagade.
Brytärtor har i likhet med sockerärten aptitlig balja. Baljan brukar vara tjock och krispig. Ärtorna är också söta och goda och man kan äta både ärtor och baljor råa eller tillagade. Vad jag förstår är salladsärt och Sugar snap brytärtor.
På bilderna högst upp och längst ned kan man se hur sockerärtor ser ut när de har stora ärtor i sin balja. Jättefina, eller hur? Dessa bilder tog jag för några år sedan. Jag minns att ärtorna var lite beska och inte så goda som jag hoppats. Hade jag vetat bättre hade jag aldrig låtit dem bli så där, utan skördat dem platta, så som det är tänkt.
Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Farbror Grön – NorrbottenturnéUnder V 45 gör jag Johannes en Norrbottenturné och föreläser på 4 olika ställen i de riktigt höga zonerna. Den 3 november besöker jag biblioteket i Gällivare, den 4 november Folkets hus i… Läs mer: Farbror Grön – Norrbottenturné
- Vi dukar upp för höstens fåglarVid den här tiden på året brukar vi börja tänka på våra flygande vänner, fåglarna. I ett samarbete med pippifoder.se berättar vi mer om årets fågelmat hos oss. Dessutom får du som läsare… Läs mer: Vi dukar upp för höstens fåglar
- Stekta lila morötter med persilja och jordnötterVi älskar morötter! Något som är otroligt gott och kan ätas som en sidorätt eller mellanmål är stekta morotsskivor, toppade med persilja och jordnötter. Vi odlar ofta morötter, gärna i olika färger. I… Läs mer: Stekta lila morötter med persilja och jordnötter
- Rotselleri – skörda, lagra, lagaNär är det dags att skörda rotselleri och hur ska man lagra och tillaga den? Här kommer våra bästa tips. Under september växer rotsellerin som mest och i oktober är den redo att… Läs mer: Rotselleri – skörda, lagra, laga
- Möt oss på Nordiska Trädgårdar HöstNu är hösten på intåg och snart är det dags för höstens trädgårdsmässa Nordiska Trädgårdar Höst på Stockholmsmässan i Älvsjö. Vi kommer som vanligt hålla föredrag, prata odling i vår monter och sälja… Läs mer: Möt oss på Nordiska Trädgårdar Höst
- Potatisbladmögel – hur man räddar knölarnaPotatisbladmögel eller brunröta som det också kallas är ett gissel som kan drabba både potatis och tomater. Under alla år vi odlat har vi knappt haft några angrepp som verkligen skadat potatisarna –… Läs mer: Potatisbladmögel – hur man räddar knölarna
- Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakesoVi älskar sallad och olika typer av sallader! Ibland har vi dem som sidorätter och ibland som hel maträtt. Här har vi blandat till en sallad med vintersallat, gurka, zucchini och tomater. Till… Läs mer: Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakeso
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
7 svar till ”Vad är skillnaden på sockerärt, sugar snaps och märgärt?”
Vilken bra info, tack Theres. Kollade även upp ordet "märg". Det betyder:
• den centrala mjuka delen i vissa organ: benmärg, ryggmärg
• innersta delen i en träd- eller växtstam
• bildlig betydelse, det innersta; kraft, styrka; gå genom märg och bentränga igenom alltNamnet brytärt kommer sig av att om man bryter av en färsk brytärt, snäpper/knäpper det till.
innersta delen i en träd- eller växtstamทางบ้าน
Precis den info jag behövde! Tack!
Men gråsockerärtor då? Hur är det tänkt att man gör då?
Det är väl lite olika om man vill spara själva ärtorna eller plocka baljorna.
[…] Lästips:Så ärtor ofta för att skörda länge, Skörda ärtor för att äta eller spara, Odla ärtskott – en superenkel gröda att odla själv, Gör en ärtskottspesto av dina ärtskott, Vad är skillnaden på sockerärt, sugar snaps och märgärt? […]
Lämna ett svar