Din varukorg är för närvarande tom!
Tomatsallad – panzanella

När trädgården är full av tomater är det så gott att göra en härlig tomatsallad. Denna tomatsallad, som är vår version av Panzanella, är ganska mättande och kan ätas som ensamrätt.
Ingredienser till 3-4 personer
Panzanella
- 20-30 Gula och röda körsbärstomater
- 1 slanggurka
- 1 liten fast zucchini (eventuellt)
- 1 liten rödlök
- 2-4 skivor surdegsbröd, helst lite torrt
- Olja till stekning
- en vitlöksklyfta
- salt
Vinägrett
- 1 msk balsamico
- 2 msk olivolja
- 1 pressad vitlöksklyfta
- 1 näve finhackad basilika
- Salt
- Peppar

Gör så här: Blanda ingredienserna till vinägretten och låt stå i tumstemperatur en stund, ca 15-30 minuter.
Skär brödet i kuber. (Om brödet är väldigt färskt och saftigt, brukar vi låta brödskivorna få vara i brödrosten en vända innan vi skär kuberna) Värm upp oljan i en stekpanna och lägg ner en pressad vitlöksklyfta och brödet. Fräs kuberna knapriga och salta. Låt svalna. Om brödet är väldigt färskt och saftigt, brukar vi låta brödskivorna få vara i brödrosten
Skär tomater, gurka och ev zucchini i lika stora klyftor/bitar. Skiva rödlöken. Lägg grönsakerna i en skål och häll över vinägretten, blanda väl. Låt gärna salladen stå ett tag innan servering och blanda runt allt då och då så att vinägretten kommer överallt. Blanda på slutet ner brödkuberna och servera salladen som en ensamrätt eller som ett tillbehör.
Tips!
I en panzanella passar det också bra med kapris, kaprisbär och oliver. För att få salladen ännu lite mer matig kan vanlig mozzarella eller burrata också läggas till.
Fler tomatartiklar och recept: Odla egna tomater inomhus – steg för steg, Enkel tomatsoppa på färska tomater, 5 tomatprodukter du kan göra av dina tomater, 7 röda tomatrecept
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Odla kallt – vårså majsSist ut bland våra kalla sådder utomhus är de som görs i maj månad. Däribland har vi majs av alla de slag. Här berättar vi om vårså majs kallt. Under en massa år… Läs mer: Odla kallt – vårså majs
- Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att geDet är väldigt många som använder kiss, eller guldvatten som många av oss kallar det, i sina odlingar. För varje år blir vi bara fler och fler. Kiss är den bärbara gåvan vi… Läs mer: Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att ge
- Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 majEndagskursen ”Odla dig ur krisen” handlar om att odla och leva utifrån ett krisperspektiv. Genom att odla kallt och serieodla, att så vid flera tidpunkter och att samodla, det vill säga att blanda växter med varandra… Läs mer: Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 maj
- Rosettkål – tips för lång och stor skördDet är få kålsorter som är som rosettkål och kan leverera mycket mat under lång tid. Det här är snudd på världens bästa kål, tycker vi. Sedan vi odlade den för första gången… Läs mer: Rosettkål – tips för lång och stor skörd
- Tack för att ni gör vårt arbete möjligtVi är så otroligt glada över alla er som hittar till oss, Farbror Grön. Till dig som är premium-läsare på farbrorgron.se vill vi ge ett extra stort tack, du får verkligen vårt arbete… Läs mer: Tack för att ni gör vårt arbete möjligt
- Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberreceptHos oss är rabarberbladen frodiga och fina och det är snart dags att börja skörda på allvar. Men vad ska man göra när man tröttnat på rabarberpaj? Här följer ett gäng rabarberrecept inklusive… Läs mer: Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberrecept
- Gör gratisplantor av dina gurkorGör gratisplantor av dina gurkor: Det fina med gurksticklingar är att man slipper så nya frön och att man med hjälp av en sax och ett glas vatten kan skapa en exakt plantkopia… Läs mer: Gör gratisplantor av dina gurkor
- Langos – maten man inte kan sluta att ätaVi älskar langos. Dessa friterade knapriga bröd som efter att de svalnat toppas med olika delikata ingredienser är hysteriskt goda. Det här är en maträtt där det är svårt att sluta äta, man… Läs mer: Langos – maten man inte kan sluta att äta
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar