När trädgården är full av tomater är det så gott att göra en härlig tomatsallad. Denna tomatsallad, som är vår version av Panzanella, är ganska mättande och kan ätas som ensamrätt.
Ingredienser till 3-4 personer
Panzanella
- 20-30 Gula och röda körsbärstomater
- 1 slanggurka
- 1 liten fast zucchini (eventuellt)
- 1 liten rödlök
- 2-4 skivor surdegsbröd, helst lite torrt
- Olja till stekning
- en vitlöksklyfta
- salt
Vinägrett
- 1 msk balsamico
- 2 msk olivolja
- 1 pressad vitlöksklyfta
- 1 näve finhackad basilika
- Salt
- Peppar
Gör så här: Blanda ingredienserna till vinägretten och låt stå i tumstemperatur en stund, ca 15-30 minuter.
Skär brödet i kuber. (Om brödet är väldigt färskt och saftigt, brukar vi låta brödskivorna få vara i brödrosten en vända innan vi skär kuberna) Värm upp oljan i en stekpanna och lägg ner en pressad vitlöksklyfta och brödet. Fräs kuberna knapriga och salta. Låt svalna. Om brödet är väldigt färskt och saftigt, brukar vi låta brödskivorna få vara i brödrosten
Skär tomater, gurka och ev zucchini i lika stora klyftor/bitar. Skiva rödlöken. Lägg grönsakerna i en skål och häll över vinägretten, blanda väl. Låt gärna salladen stå ett tag innan servering och blanda runt allt då och då så att vinägretten kommer överallt. Blanda på slutet ner brödkuberna och servera salladen som en ensamrätt eller som ett tillbehör.
Tips!
I en panzanella passar det också bra med kapris, kaprisbär och oliver. För att få salladen ännu lite mer matig kan vanlig mozzarella eller burrata också läggas till.
Fler tomatartiklar och recept: Odla egna tomater inomhus – steg för steg, Enkel tomatsoppa på färska tomater, 5 tomatprodukter du kan göra av dina tomater, 7 röda tomatrecept
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Lämna ett svar