Tomatsådd och omplantering

Tomatsådd
Tomatsådd

I unga år sådde jag tomater alldeles för tidigt på året utan växtbelysning och de blev taniga och gängliga. Nu är jag inte alls lika hetsig utan sår fröna i mars – april och det duger gott och väl. Då har också det naturliga ljuset kommit åter och det är inte nödvändigt att använda växtbelysning, även om jag gör det idag. Jag sår inte hysteriskt många frön eftersom jag endast behöver 4- 6 plantor av samma sort, då jag senare under året skördar dem på sticklingar. Sticklingsfröking är ett riktigt snabbt sätt att göra nya plantor på men som sagt, först ska fröna ska ner i jorden och plantorna växa upp så att det överhuvudtaget blir möjligt att tillverka nya. Så här går det till hemma hos oss.

Tomatsådd under växtbelysningen i köket.
Bästa odlingsbehållaren

Som med de flesta sådder hamnar även tomatfröna i de återvunna frukt och grönsaksaskarna. Maken till bättre behållare för frösådd får man leta efter. I år använder jag steriliserad planteringsjord till alla tomatsådder ( för att slippa sorgmyggor) och jag sår dem utan värmematta och utan miniväxthus. Jag ser bara till att hålla jorden fuktig och efter 10 dagar har de flesta frön tittat upp.

Ett perfekt bestånd av tomater. Dessa plantor kommer ge ca 300 kg tomater uppe på takfarmen.
Vi håller dem korta

Alla ni som odlat tomater ett tag vet att man hamnar i det här yviga tillståndet helt plötsligt. Tomater växer snabbt när de väl sätter fart, vilket kan skapa ganska mycket stress och huvudbry. Inte sällan ser man nya odlare på sociala medier som förfasas över växtkraften och känner sig villrådiga. Då kan det vara bra att veta och känna till, att tomater är en gröda man kan arbeta med på flera olika sätt och att den inte är speciellt ömtålig. Tomater kan planteras jättedjupt i jorden utan att de tar skada, de bildar nämligen rötter längs hela stammen. Tomater går också att klippa och både stumpen som lämnas kvar och toppen du klipper av går att använda och används alltid i våra odlingar.

Omplantera så djupt du kan.
Omplantering 1 – plantera dem en och en

Är man ute i god tid är det fantastiskt trevligt att plantera om sina små plantor en och en i enskilda krukor. Men det är inte alltid jag hinner. När detta dock sker sätter jag alltid plantan så djupt att bara de översta bladen tittar upp. Nu för tiden odlar jag dem under växtbelysning för enkelhetens skull, men tidigare om åren var det faktiskt fönstren som gällde. Jag har har bara använt växtbelysning i 6 år.

Vinn tid och plats, plantera fyra plantor i samma kruka.
Omplantering 2 – plantera dem fyra tillsammans

Har man platsbrist är det verkligen ingen fara med att plantera om flera plantor i en och samma kruka. Då köper man både tid och plats. Det är bättre att göra så här än att vänta tills man har mer plats. Plantorna hinner växa sig större och kraftigare på grund av näringen i den nya jorden än om de skulle stå kvar i behållaren de såddes i.

Klipp bort din gänglighetsångest.
Klip dina plantor men spara rotklumpen.

Ibland hinner man inte med allt som ska göras. Då är det här en mycket bra lösning som får dina plantor att inte bara överleva utan dessutom växa sig större och ge flera plantor på ett tidigt stadium. Man klipper helt enkelt ner dem och låter dem börja om på ny kula, Var noga med att du inte klipper för lång ner, du bör klippa ovanför det första eller andra riktiga bladparet. Den här operationen ger, på de avklippta plantorna, möjligheten för varje planta att bilda två toppar. Dessutom ger topparna du klippt av nya plantor om du rotar dem i vatten eller såjord ( tar 10 dagar). Låter det inte lite väl fantastiskt? Så tänkte i alla fall jag när jag skrev texten. Men jag lovar det är sant!

Klipp inte för långt ner
Ett varningens ord!

Se verkligen till att du inte klipper för djupt. Man klipper inte under första bladparet för så vitt man inte vill döda plantorna. Det bästa är att klippa strax ovanför det andra bladparet. Då har du två bladveck kvar där det kan skjuta upp nya toppar. En planta med två parallella toppar ger dubbelt så stor skörd för såvitt du ser till att plantan får näring så att den klarar av att producera dubbelt så mycket.

10 dagar i vatten och nya rötter
Tomater bildar lätt rötter

De avklippta topparna hamnar i ett högt glas med vatten eller ibland i en kruka med såjord. På ca 10 dagar har sticklingarna utvecklat rötter och är då redo att planteras i planteringsjord och växa vidare. Ni kanske anar vad som händer med dessa plantor när jag tycker att de blir för långa? Ja, du gissar rätt. Jag klipper av dem också och så håller jag på i all oändlighet. Vissa år övervintrar jag plantor som jag tagit som sticklingar på sensommaren och planterat i krukor under hösten. Jag förvarar dem i källaren under växtbelysningen under vintern och då slipper jag köpa frön nästa år, jag bara klipper sticklingar från dessa moderplantor och liksom mjölkar dem på nya plantor. Det fungerar perfekt på alla tomatsorter och är riktigt användbart om du odlar F1 hybrider, då dessa frön oftast är ganska mycket dyrare.

Perfekta tomatplantor är låga.
Rotklumpen

När plantorna är klippta lyfter jag ur hela rotklumpen från odlingsbehållaren och delar upp den i 2- 4 delar. Det gör inget om några rötter går sönder, tomater klarar ganska tuffa tag. Sedan får dessa plantkluster leva vidare.

Plantklumpen planteras i ny planteringsjord.
Rotklumpen i ny jord

Jag planterar ner rotklumparna i nya större krukor och använder planteringsjord. I dessa krukor får de stå tills jag har plats att lirka ur plantorna en och en och plantera om dem i enskilda krukor. Antagligen har jag också kunnat skörda dem på ytterligare en omgång sticklingar innan jag planterar om dem. Ska du ha dem stående så här under en lång tid bör du vattna med en svag näringslösning varje gång du vattnar för att de verkligen ska må bra.

Tomatlabyrinten på takfarmen. Vi planterar ut våra plantor i dessa odlingslådor veckan innan midsommar.
Tomaterna på takfarmen

Mer eller mindre alla tomatplantor vi planterar uppe på takfarmen i erathboxarna har två toppar på varje planta. Det gör att vi får dubbelt så stora skördar. Jag skulle nu för tiden aldrig plantera en tomatplanta som inte är avklippt och under 30 cm hög. Vill du göra likadant, se bara till att gödsla lite extra så att det finns näring till plantan med två toppar att utveckla fler tomater.  För visst vet du att planteringsjord på säck bara innehåller näring för 3-4 veckor? Det innebär att om du inte tillför någon extra näring är jordens näring redan slut när plantan sätter fart med att blomma och bilda frukt. Resultatet blir en dålig eller ingen skörd alls.

Vintersådda plantor tittar upp i växthuset i början av april. Inget extraljus och ingen värme. Visst är det fantastiskt.
Man kan så tomater kallt!

För er som gillar att experimentera kan jag passa på att berätta att man kan så sina tomater kallt i ett ouppvärmt växthus sk vintersådd. Det har gått bra flera år men förra året, 2017, kom det en extrem köldperiod under påsken. På påskaftonsmorgonen tog jag in alla plantor från växthuset för att rädda dem. 1/3 del av alla plantor dog men resten klarade sig och jag slapp så en ny omgång. Kika gärna in på det här inlägget om du tror att du våga dig på att så tomater kallt.

Tomater skörare från vintersådda plantor jag räddade under kylan under påsken.
Jag vill ha en riklig skörd

Det är ju så här man vill ha det och det är verkligen ingen omöjlighet. Vi har skrivit mycket om tomater på vår sida och kommer skriva mycket mer. Det finns så mycket att berätta om denna underbara grönsak och hur man odlar den. Vill ni läsa ännu mer detaljerat är ni välkomna att kika i vår bok Alla fingrar Gröna. Där berättar vi ingående om denna fantastiska växt. Klicka här så kommer ni till Adlibris, där är den billigast just nu. Jag önskar oss en underbar tomatsäsong.

Johannes


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *