Din varukorg är för närvarande tom!
Ta in paprika- och chiliplantorna och skörda fram till jul

Hjälp, mina paprika- och chiliplantor har massor av omogna frukter och snart kommer frosten! Hur får jag dem att mogna?
Visst kan det kännas surt att det är först nu när hösten nalkas som paprika och chiliplantorna verkligen sätter fart med att producera frukter. Tyvärr är det inte lika lätt att få dem att mogna avplockade som tomater. I vissa fall går det att få plockade chili- och paprikafrukter att eftermogna inomhus och ibland går det inte. Säkraste sättet att lyckas är att invänta en färgskiftning på frukten när den sitter på plantan innan man plockar den. Vi har dock kommit på en annan riktigt bra metod för att få frukter att mogna trots att hösten blir kall.
Läs mer: Hur får man tomaterna att mogna snabbare?
Chili, paprika, tomat och aubergine med mera kommer inte ursprungligen från våra breddgrader och har på sin höjd odlats hos oss i Skandinavien i ca 100 år (och då tar jag i, troligtvis är det inte mer än högst 70 år). I Sydamerika, där växterna härstammar från, är dag och natt ungefär lika långa. Men hos oss i Sverige är det under sommaren mycket längre dagar än nätter. Vi har dragit slutsatsen att växter som kommer från dessa breddgrader, nära ekvatorn, behöver följa en dygnsrytm som de är vana vid för att verkligen må bra och sätta frukt. Tänk dig själv att skaffa massor av frukter/barn och inte få sova ordentligt, det skulle aldrig fungera.

När nätterna blir långa…
Eftersom vi i Skandinavien knappt har några nätter mellan mitten av maj till början av augusti, det är ljust nästan jämt, får man vanligen ganska små skördar av chili och paprika under högsommaren. (Om man däremot tvångspollinerat sina plantor under våren kan skörden bli på annat sätt.) Under sensommar och höst däremot, när nätterna blir märkbart längre för varje vecka, sätter plantorna igång och producera frukter / barn på löpande band.
Läs mer: Ljusets inverkan på odlande inomhus och utomhus
Tips för större skördar: Tvångspollinera chili och paprika för tidig skörd


Gröna och röda paprika och chili
För oss som odlar spetspaprikor och vill ha gröna och små frukter (lite som en mild variant av Pimentos de padron), gör det inte så mycket att frukterna inte mognar, det är ju så här vi vill ha dem. Men även vi har med tiden tyckt att det blivit lite trist att det är så många stora gröna frukter som inte hinner mogna till sin mognadsfärg innan kylan dräper dem. Det är ju även gott med stora röda saftiga och söta paprikor! Speciellt chilifrukterna vill vi ska mogna till sin mognadsfärg. När vi gör fermenterad sås på frukterna måste frukterna avra mogna, som gröna går de inte att fermentera eftersom de innehåller för lite socker.
Läs om hur vi gör sås: Syra chili och paprika


Vi odlar i krukor
Vi odlar allra helst chili och paprika utomhus i stora krukor, eftersom de på det sättet inte blir lika lätt angripna av skadedjur. Dessutom blir plantorna kompakta i krukor. Vi ställer krukorna på de allra soligaste ställena i våra trädgårdar och låter dem lapa så mycket sol de bara kan. Precis som för tomaterna är det bladen som arbetar med solenergin och inte frukterna.
Genom att de står ute i full sol och i 20 – 30 liters krukor är det ingen konst att flytta dem om och när man skulle behöva. Det är det vi gör när hösten närmar sig och det börjar bli kyligt. Vi bär ner de plantor med flest omogna frukter och låter dem bo i odlingskällaren under växtbelysning.
Ta in plantorna för större och längre skörd
Så om man har många omogna frukter på sina plantor när hösten och frosten närmar sig, och om man inte vill äta merparten av alla frukter som gröna, är det dags att ta in plantorna när det börjar kännas ruggigt ute. Välj ut de plantor med flest gröna frukter och ställ dem gärna under växtbelysning med timer inställd på 12 timmar mörkt och 12 timmar ljust. Har du inte tillgång till utrymme med växtbelysning går det även bra att ställa dem i något fönster, välj de med mest sol. Man får inte lika bra resultat som under växtbelysning och inte under lika lång tid, men det blir mer kostnadseffektivt.
Vad vi använder för belysning: Den stora artikeln om växtbelysning

Det har blivit rutin för oss
Efter att vi testade att lite på skoj ta in chili- och paprikaplantor med mycket gröna frukter, första året vi odlade chili och paprika på Takfarmen, har det blivit något vi gör varje år. Det har förlängt skördarna väsentligt då vi i odlingskällaren kan skörda mogna chili-och paprikafrukter ända fram till jul, flera kilo faktiskt. Den enda nackdelen, förutom elkostnaden är att man får in massor av bladlöss som förökar sig hej vilt i inomhusmiljön. Men detta problem går givetvis att lösa om man vill.
Arbeta med nyttodjur: Bekämpa bladlöss med nyttodjur!
Lycka till!
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 majEndagskursen ”Odla dig ur krisen” handlar om att odla och leva utifrån ett krisperspektiv. Genom att odla kallt och serieodla, att så vid flera tidpunkter och att samodla, det vill säga att blanda växter med varandra… Läs mer: Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 maj
- Rosettkål – tips för lång och stor skördDet är få kålsorter som är som rosettkål och kan leverera mycket mat under lång tid. Det här är snudd på världens bästa kål, tycker vi. Sedan vi odlade den för första gången… Läs mer: Rosettkål – tips för lång och stor skörd
- Tack för att ni gör vårt arbete möjligtVi är så otroligt glada över alla er som hittar till oss, Farbror Grön. Till dig som är premium-läsare på farbrorgron.se vill vi ge ett extra stort tack, du får verkligen vårt arbete… Läs mer: Tack för att ni gör vårt arbete möjligt
- Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberreceptHos oss är rabarberbladen frodiga och fina och det är snart dags att börja skörda på allvar. Men vad ska man göra när man tröttnat på rabarberpaj? Här följer ett gäng rabarberrecept inklusive… Läs mer: Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberrecept
- Gör gratisplantor av dina gurkorGör gratisplantor av dina gurkor: Det fina med gurksticklingar är att man slipper så nya frön och att man med hjälp av en sax och ett glas vatten kan skapa en exakt plantkopia… Läs mer: Gör gratisplantor av dina gurkor
- Langos – maten man inte kan sluta att ätaVi älskar langos. Dessa friterade knapriga bröd som efter att de svalnat toppas med olika delikata ingredienser är hysteriskt goda. Det här är en maträtt där det är svårt att sluta äta, man… Läs mer: Langos – maten man inte kan sluta att äta
- Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 majLördagen den 3 maj 2025 är det dags för Odlingskurs på Björnögården i Västerås med mig Johannes / Farbror Grön. Det kommer bli en en intensiv och samtidigt upplyftande dag där odlandet ligger… Läs mer: Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 maj
- Fleråriga lökarLök är en ovärderlig ingrediens i matlagning. I våra odlingar odlar vi en massa olika lökväxter, vissa odlar vi endast en säsong och andra är perenna och lever år efter år på samma… Läs mer: Fleråriga lökar
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar