Rensa bort gamla solrosor

Avklippta överblommade solrosor

Vi tycker det känns tråkigt att de flesta av våra solrosor har blommat över. Genom att ta bort överblommade blommor hoppas vi på mer solrosblomning.

I våra odlingar har vi ofta solrosor i olika utföranden. Oftast har vi traditionellt gula, citrongula, bronsfärgade och tvåfärgade. Det blir nästan som ett skådespel när alla sätter igång med att blomma. Eftersom vi dels förodlar solrosor och gödslar rejält förgrenar sig varje planta och blommar med flera blommor under sin levnad. I veckan fick jag för mig att helt enkelt rensa bort alla överblommade solrosor, för de gjorde hela odlingen ganska risig.

Före-bilder

De senaste dagarna har det blåst kraftigt och våra höga och kraftiga solrosor har haft det svårt att stå emot vindarna. Trots rejäla bambupinnar som stöd har några plantor gått av och flera har börjat luta. Att de flesta solrosorna var överblommade gjorde också att odlingen såg mer eller mindre förstörd ut. Projektet ”restaurering” tog sin början. Först ville jag ha bort allt överblommat. Jag vet att fåglar brukar snaska i sig fröna i de vissnade blommorna och det är på sätt och vis trevligt. Men de skulle lika gärna kunna äta fröna på annan plats.

Lästips: Solrosor – kan inte leva utan dem

Förhoppning om mer blomning

När jag började titta efter bland plantorna och blommorna såg jag att det var många knoppar i bladvecken. Nästan varenda solros skulle kunna utveckla minst en blomma till. Det borde ju betyda att solrosblomningen inte alls är över. Dessutom kunde jag känna hur otroligt tunga de överblommade blommorna var. I varje överblommad solros fanns fullt med frön. Inte undra på att de tyngde ner plantorna och inte stod pall för blåsten.

Med en sekatör klippte jag bort allt överblommat. Direkt märkte jag hur lätta stjälkarna blev. Vissa stora plantor med grov och hög stjälk behövde förstärkt växtstöd eftersom den nästan hade blåst omkull. Men annars så blev de flesta plantor mycket mer stabila när de tunga ”fröhållarna” avlägsnades.

Överblommade solrosor i back
Tillsvidare förvaras blommorna med frön i backar. Vi får se hur mycket frön som finns kvar sedan.

Vad ska vi göra med fröna?

I nuläget ligger alla gamla blommor i backar i växthuset. Vi vet inte riktigt än om det ska få bli mat till fröätande djur eller om våra barn ska sälja fröna i sin fröshop. Vi skulle ju också kunna samla fröna och äta dem. Men det är ganska tidskrävande. Tiden får utvisa.

Lästips: Skörda solrosfrön från egna solrosor

Rabatt med solrosor
Odlingen utan överblommade solrosor.

Resultatet

Odlingen med solrosorna i bakkant fick ett lite fräschare utseende helt klart. Nu gäller det att hålla tummarna för lite mer blomning och lite mindre med blåst.

Theres Lundén & Johannes Wätterbäck


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *