Din varukorg är för närvarande tom!
Ta in paprika- och chiliplantorna och skörda fram till jul

Hjälp, mina paprika- och chiliplantor har massor av omogna frukter och snart kommer frosten! Hur får jag dem att mogna?
Visst kan det kännas surt att det är först nu när hösten nalkas som paprika och chiliplantorna verkligen sätter fart med att producera frukter. Tyvärr är det inte lika lätt att få dem att mogna avplockade som tomater. I vissa fall går det att få plockade chili- och paprikafrukter att eftermogna inomhus och ibland går det inte. Säkraste sättet att lyckas är att invänta en färgskiftning på frukten när den sitter på plantan innan man plockar den. Vi har dock kommit på en annan riktigt bra metod för att få frukter att mogna trots att hösten blir kall.
Läs mer: Hur får man tomaterna att mogna snabbare?
Chili, paprika, tomat och aubergine med mera kommer inte ursprungligen från våra breddgrader och har på sin höjd odlats hos oss i Skandinavien i ca 100 år (och då tar jag i, troligtvis är det inte mer än högst 70 år). I Sydamerika, där växterna härstammar från, är dag och natt ungefär lika långa. Men hos oss i Sverige är det under sommaren mycket längre dagar än nätter. Vi har dragit slutsatsen att växter som kommer från dessa breddgrader, nära ekvatorn, behöver följa en dygnsrytm som de är vana vid för att verkligen må bra och sätta frukt. Tänk dig själv att skaffa massor av frukter/barn och inte få sova ordentligt, det skulle aldrig fungera.

När nätterna blir långa…
Eftersom vi i Skandinavien knappt har några nätter mellan mitten av maj till början av augusti, det är ljust nästan jämt, får man vanligen ganska små skördar av chili och paprika under högsommaren. (Om man däremot tvångspollinerat sina plantor under våren kan skörden bli på annat sätt.) Under sensommar och höst däremot, när nätterna blir märkbart längre för varje vecka, sätter plantorna igång och producera frukter / barn på löpande band.
Läs mer: Ljusets inverkan på odlande inomhus och utomhus
Tips för större skördar: Tvångspollinera chili och paprika för tidig skörd


Gröna och röda paprika och chili
För oss som odlar spetspaprikor och vill ha gröna och små frukter (lite som en mild variant av Pimentos de padron), gör det inte så mycket att frukterna inte mognar, det är ju så här vi vill ha dem. Men även vi har med tiden tyckt att det blivit lite trist att det är så många stora gröna frukter som inte hinner mogna till sin mognadsfärg innan kylan dräper dem. Det är ju även gott med stora röda saftiga och söta paprikor! Speciellt chilifrukterna vill vi ska mogna till sin mognadsfärg. När vi gör fermenterad sås på frukterna måste frukterna avra mogna, som gröna går de inte att fermentera eftersom de innehåller för lite socker.
Läs om hur vi gör sås: Syra chili och paprika


Vi odlar i krukor
Vi odlar allra helst chili och paprika utomhus i stora krukor, eftersom de på det sättet inte blir lika lätt angripna av skadedjur. Dessutom blir plantorna kompakta i krukor. Vi ställer krukorna på de allra soligaste ställena i våra trädgårdar och låter dem lapa så mycket sol de bara kan. Precis som för tomaterna är det bladen som arbetar med solenergin och inte frukterna.
Genom att de står ute i full sol och i 20 – 30 liters krukor är det ingen konst att flytta dem om och när man skulle behöva. Det är det vi gör när hösten närmar sig och det börjar bli kyligt. Vi bär ner de plantor med flest omogna frukter och låter dem bo i odlingskällaren under växtbelysning.
Ta in plantorna för större och längre skörd
Så om man har många omogna frukter på sina plantor när hösten och frosten närmar sig, och om man inte vill äta merparten av alla frukter som gröna, är det dags att ta in plantorna när det börjar kännas ruggigt ute. Välj ut de plantor med flest gröna frukter och ställ dem gärna under växtbelysning med timer inställd på 12 timmar mörkt och 12 timmar ljust. Har du inte tillgång till utrymme med växtbelysning går det även bra att ställa dem i något fönster, välj de med mest sol. Man får inte lika bra resultat som under växtbelysning och inte under lika lång tid, men det blir mer kostnadseffektivt.
Vad vi använder för belysning: Den stora artikeln om växtbelysning

Det har blivit rutin för oss
Efter att vi testade att lite på skoj ta in chili- och paprikaplantor med mycket gröna frukter, första året vi odlade chili och paprika på Takfarmen, har det blivit något vi gör varje år. Det har förlängt skördarna väsentligt då vi i odlingskällaren kan skörda mogna chili-och paprikafrukter ända fram till jul, flera kilo faktiskt. Den enda nackdelen, förutom elkostnaden är att man får in massor av bladlöss som förökar sig hej vilt i inomhusmiljön. Men detta problem går givetvis att lösa om man vill.
Arbeta med nyttodjur: Bekämpa bladlöss med nyttodjur!
Lycka till!
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Spenatpaj med röd pesto-cremeDet här är en underbart god spenatpaj som hela vår familj älskar. Att servera den med pesto-creme och en god sallad gör pajen till en festmåltid man inte vill eller kan sluta att… Läs mer: Spenatpaj med röd pesto-creme
- Potatissallad med basilika och parmesanVi älskar potatissallad och tycker att potatissallad passar till så himla mycket. Det är svårt att välja vilken variant vi tycker är godast men potatissalladen med basilika, parmesan och balsamico eller egen vinäger… Läs mer: Potatissallad med basilika och parmesan
- Dags för serieodling – fyll på med fler frön!Nu är det dags för serieodling och att så framtidens skördar. När vi har sått, planterat om och planterat ut allt, då är det faktiskt dags att börja tänka framåt – och på… Läs mer: Dags för serieodling – fyll på med fler frön!
- Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!Nu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!
- Skörda spenat – så här gör viNu växer spenaten snabbt, och det är hög tid att börja skörda hos oss. Här berättar vi hur vi brukar skörda spenat – både vad vi lärt oss genom åren och våra bästa… Läs mer: Skörda spenat – så här gör vi
- Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödselDe senaste åren har det varit lite klurigt att hitta bra och giftfria gödsel i handeln. I ett samarbete med Tergent provar vi nu deras KRAV-märkta gödsel GrönTrädgård Allgödsel – ett gödsel som… Läs mer: Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödsel
- Binda upp tomaterTomater behöver man oftast stödja seller binda upp, vare sig de växer i växthus, inomhus eller i krukor utomhus. Här berättar vi om våra bästa tips kring uppbindning och stöttning. Det som är… Läs mer: Binda upp tomater
- Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigtDet är inte ovanligt att medodlare runt om i hela landet får för sig att så gurkväxter, så som gurka, melon, zucchini och pumpa, lite för tidigt. Gurkväxter växer i en rasande fart.… Läs mer: Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigt
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar