Spetskål – skördetips, smak och dolda problem

Spetskål Farbror Grön
Spetskål knyter sig inte lika hårt som vanlig huvudkål
I år har vi odlat två olika spetskålsorter som förgyllt våra middagar redan från augusti och som kommer ge oss mat och njutning troligtvis ända in i december. De är så otroligt goda båda två men den till vänster har något som den andra inte har, en otroligt mild kålsmak! Det räcker att stänka på lite olja och vinäger och dra ett par varv med det hemtrampade örtsaltet så är förrätten eller sidorätten klar att njutas.

Den milda purpurfärgade heter Kalibos och den vitgröna heter Filderkraut. Jag vill inte på något sätt påstå att Filderkrauten är sämre rent smakmässigt, för den har en fin kålsmak som är kraftig och lite stark, nästan så att det pirrar lite på tungan. Men vi blev så förvånade över att Kalibosen var så mild, så otroligt mild.  Vi skördar dessa huvuden mellan augusti till Januari och om du vill veta hur man skördar huvudkål på bästa sätt? Då måste du bara klicka här. Glöm inte att den bästa förvaringen av huvudkål är att lämna kvar den på sin växtplats. I odlingszon 2 och 3 fungerar det ända fram till slutet av december om förvintern inte är alldeles för svajig. Har du mycket hjortar  mm kan det vara en god idé att stängsla in dem.
Det finns ett smått jobbigt moment med spetskål och det beror faktiskt på dess löst knutna huvuden. Ibland får nämligen olika insekter för sig att de ska krypa ner i dessa huvuden och leva sina liv där. Ofta är det först efter att man skördat huvudena och när man ska använda dem, som man upptäcker att man har haft fri-passagerare med på resan mot-skörden.  Dessa huvuden kan inte bara innehålla  tex åkersniglar eller grönsaksflylarver utan också och det jobbiga, dess avföring. Det tillför inget gott rent smakmäs-sigt!

När ni skördar era spetskålshu-vuden och anar att ni haft sällskap i dem, se till att ni tar en ordentlig titt i varenda blad. Rätt som det är kan det ligga några rester från fri-passagerarnas middagsorgier. Med huvudet på bilden trodde jag att jag hittat allt och så dök detta blad upp och jag förstad att jag missat en del. Jag tar för vana att gå igenom vartenda blad efter detta huvud.

Man behöver ofta kontrollera både under och översida på varje blad. Det är bara att skölja bort insektsbajset så går kålen alldeles utmärkt att använda till i princip allt. Men till syrning använder jag aldrig kål som har haft bajs i sig. Jag tänker att i den processen vill jag inte använda grönsaker som inte är 100% tipp topp.

Vi vintersår all vår kål i slutet av februari/ början av mars och odlar gärna kålen i pallkragar, det blir ju så mycket enklare att sköta växelbruket då, det blir så tydligt avgränsat. Vill du veta hur det går till när vi vintersår? Klicka här så kommer du till ett av våra inlägg som handlar om vintersådd.

Lycka till!

Johannes Wätterbäck

 


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *