I år har vi odlat två olika spetskålsorter som förgyllt våra middagar redan från augusti och som kommer ge oss mat och njutning troligtvis ända in i december. De är så otroligt goda båda två men den till vänster har något som den andra inte har, en otroligt mild kålsmak! Det räcker att stänka på lite olja och vinäger och dra ett par varv med det hemtrampade örtsaltet så är förrätten eller sidorätten klar att njutas.
Den milda purpurfärgade heter Kalibos och den vitgröna heter Filderkraut. Jag vill inte på något sätt påstå att Filderkrauten är sämre rent smakmässigt, för den har en fin kålsmak som är kraftig och lite stark, nästan så att det pirrar lite på tungan. Men vi blev så förvånade över att Kalibosen var så mild, så otroligt mild. Vi skördar dessa huvuden mellan augusti till Januari och om du vill veta hur man skördar huvudkål på bästa sätt? Då måste du bara klicka här. Glöm inte att den bästa förvaringen av huvudkål är att lämna kvar den på sin växtplats. I odlingszon 2 och 3 fungerar det ända fram till slutet av december om förvintern inte är alldeles för svajig. Har du mycket hjortar mm kan det vara en god idé att stängsla in dem.
Det finns ett smått jobbigt moment med spetskål och det beror faktiskt på dess löst knutna huvuden. Ibland får nämligen olika insekter för sig att de ska krypa ner i dessa huvuden och leva sina liv där. Ofta är det först efter att man skördat huvudena och när man ska använda dem, som man upptäcker att man har haft fri-passagerare med på resan mot-skörden. Dessa huvuden kan inte bara innehålla tex åkersniglar eller grönsaksflylarver utan också och det jobbiga, dess avföring. Det tillför inget gott rent smakmäs-sigt!
När ni skördar era spetskålshu-vuden och anar att ni haft sällskap i dem, se till att ni tar en ordentlig titt i varenda blad. Rätt som det är kan det ligga några rester från fri-passagerarnas middagsorgier. Med huvudet på bilden trodde jag att jag hittat allt och så dök detta blad upp och jag förstad att jag missat en del. Jag tar för vana att gå igenom vartenda blad efter detta huvud.
Man behöver ofta kontrollera både under och översida på varje blad. Det är bara att skölja bort insektsbajset så går kålen alldeles utmärkt att använda till i princip allt. Men till syrning använder jag aldrig kål som har haft bajs i sig. Jag tänker att i den processen vill jag inte använda grönsaker som inte är 100% tipp topp.
Vi vintersår all vår kål i slutet av februari/ början av mars och odlar gärna kålen i pallkragar, det blir ju så mycket enklare att sköta växelbruket då, det blir så tydligt avgränsat. Vill du veta hur det går till när vi vintersår? Klicka här så kommer du till ett av våra inlägg som handlar om vintersådd.
Lycka till!
Johannes Wätterbäck
Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.
Vår dotter fann ett recept på sockriga saffransbullar med vaniljsmörkräm av Hanna Freed på tiktok som i sin tur hittade det hos Frida Skattberg, och tog några skärmdumpar och skickade till mig. Dessa… Läs mer: Sockriga saffransbullar med vaniljsmörkräm
Under senaste året har det dykt upp en mängd mer eller mindre vidriga videos från alla möjliga ställen i världen där folk äter surströmming. Ofta öppnar de en burk och himlar med ögonen… Läs mer: Jag ville visa hur vi äter surströmming!
Nu har Impecta Fröhandel släppt 2025 års nyheter och vi har kikat på de nya sorterna. Här presenterar vi några vi blev nyfikna på att odla nästa år och varför. 2025 fyller ovan… Läs mer: Frönyheter Impecta fröhandel 2025
Odla till det egna julbordet: Förr i tiden var julen en tid då man plockade fram sina lagrade och sparade matvaror för att kunna njuta av en härlig julmat tillsammans. Mycket av det… Läs mer: Odla till det egna julbordet
Nu kom kylan även till oss! Jag lurade mig även i år genom att tro att hösten skulle vara lite lugnare än våren och sommaren. Men denna höst har varit som de flesta… Läs mer: Nu kom kylan även till oss!
Varje år sedan vi var små har vi ätit julbord. Något år har vi förstås varit på resande fot och då har det väl inte blivit julmat på samma sätt som när vi… Läs mer: Våra julbordsminnen
Mormors kumminknäcke har varit ett stående inslag på släktkalas när jag var barn. Var det ursprungliga receptet finns vet jag inte, men detta är det närmaste jag kan komma. Kumminknäcke passar lika bra… Läs mer: Kumminknäcke på mormors vis
Lämna ett svar