Din varukorg är för närvarande tom!
Sommartips från Farbror Grön

I morse medverkade Johannes Wätterbäck i Nyhetsmorgon och pratade om odling. En hel del sommartips stod på agendan. Här nedan kan du läsa mer om tipsen och se klippet.
Odling av olika slag hör verkligen sommaren till. Men hur gör man om mördarsniglarna vill äta upp ens växter? Hur räddar man sin odling ifrån torka och vad ska man göra för att hålla sin odling i liv under semestern?

Så sallat i bytta och ställ i kylskåpet
Visste du att sallatsfrön gror bäst när det är ganska svalt. Under sommaren kan det vara i varmaste laget för sallatsfrön och då kan många frön ha svårt att gro. Genom att så i en bytta, ställa den i kylskåpet en vecka, ger man fröna den kyla de behöver för att gro. När veckan i kylskåpet är slut, tar vi ut sådden och ställer utomhus eller i växthuset. Inom kort kommer ett myller av sallatsblad titta upp och växa till en liten grön matta. När plantorna är 5 centimeter höga kan det vara lagom att plantera dem en och en i enskilda krukor i planteringsjord, för att sedan, när de blivit ca 10- 15 cm höga, plantera ut dem där man vill ha dem.
Har du möjlighet vid utplantering, att sätta plantorna så att de får lite utrymme, kan varje planta växa maximalt och skörden kommer att bli superfin. Tänk på att sallat önskar sig mycket vatten, så vattna sallaten regelbundet. Om sallaten smakar beskt är det ett tecken på för lite vatten, vissa sorten är även beskare än andra.
Lästips! Vi ställer vår sallatssådd i kylskåpet

Så många frön i samma bytta
Vi brukar nästan alltid så i byttor först, för att sedan omplantera växterna en gång innan utplantering på friland och i pallkragar. Det är smart tycker vi. För om man sår direkt kan skadedjur ganska lätt ge sig på de små plantorna och äta rent innan de hinner ge skörd. Om vi istället planterar ut färdiga plantor som är omkring 5 – 15 centimeter höga, brukar de lättare kunna stå pall för sniglar och andra glupska besökare.
En annan bra grej med att ha en mängd småplantor i en plastask är att man inte behöver plantera ut alla plantor samtidigt. Man kan ta en fjärdedel först och så väntar man någon eller några veckor innan man planterar om några till. På så sätt får man plantor i olika stadier som kommer ge skörd vid olika tidpunkter. De plantor som planteras ut växer i regel mycket snabbare än de som står kvar i lådan. Dessutom är det smart att ha reservplantor kvar ifall de utplanterade dör, äts upp av skadedjur eller behöver skördas.
Lästips! Så från frö, bästa odlingsbehållaren.


Så i omgångar så skörden blir lång
Under många år har vi serieodlat, det vill säga sått frön vid flera tillfällen under året så att vi får skörd under så lång tid som möjligt. Sådant som växer snabbt som tex kålrabbi, rucola, dill, sallat, majrova, koriander mm kan man så lite då och då under hela sommaren. Annat som växer mer långsamt tex olika huvudkål och rotfrukter behöver man så senast nu i juli för att hinna få skörd av.

Gräv upp de känsliga älsklingsplantorna
Om det blir torka och några perenner verka må riktigt dåligt, kan det vara en god idé att vårda dem lite extra. Vi brukar gräva upp vissa plantor och plantera dem i krukor med näringsrik jord och ställa dem på en odlingsbricka. När krukor står i brickor eller på fat är det lättare att förse dem med vatten. I en rabatt eller liknande kan vattnet så lätt ledas bort i jorden åt annat håll än dit man verkligen vill. När hösten kommer kan man plantera tillbaka plantorna igen, förhoppningsvis mer livfulla än tidigare.
Lästips! Så räddar jag mina perenner under torra perioder
Punktbevattna
Om det blir regnlöst under en längre tid är det bättre att punktbevattna än att använda vattenspridare. När vi punktbevattnar vattnar vi med vattenkanna precis där plantorna står så att vattnet ska komma rakt ner i jorden till dess rötter. Minst en liter vatten till en vuxen planta. Till en dubbel pallkrage brukar vi ta 2-4 stora vattenkannor, alltså 20 – 40 liter vid varje vattningstillfälle.

Semestertips!
Om du har en snäll kompis som vattnar när du är borta, se till att hon ( det är oftast en hon) också får lite skörd. Köp gärna en stor vattentunna och flera stora vattenkannor som du kan fylla upp med vatten innan du åker på semester så blir det lättare för vännen att sätta igång med vattningen sedan. Om du inte har någon vattningshjälp bör du först och främst se till att din jord innehåller mycket organiskt material som till exempel kompost eller biokol. Täckodlare du är det otroligt bra. Dagen innan du åker hemifrån ser du till att vattna rejält, 20-40 liter per kvadratmeter.


Mördarsniglar
När det är torrt kan man få en känsla av att sniglarna försvinner. Men så fort regnet kommer, kommer de fram. Det gäller att vara på sin vakt. I våra odlingar har vi inte jättestora problem, men för den sakens skull vill vi inte att de vi hittar ska föröka sig hejdlöst. Vi sprider ut snigelpellets, blåa små korn, som har en dödande effekt mot sniglar utan att var giftiga för annat. Dessutom klipper vi de mördarsniglar vi ser med en sekatör. Ett tips är att ha lite tagetesplantor i odlingen. Mördarsniglar drar sig nämligen till tagetes och då är det lätt att hitta de slemmiga djuren vid ett koncentrerat ställe.
Lästips! Mördarsniglar – SnigelNIX vårt tysta vapen, Farbror Gröns bästa tips mot mördarsniglar
Gratis supergödsel
Om du har en gräsmatta, samla allt gräsklipp till din odling. Gräsklipp har visat sig gör underverk för växterna, särskilt färskt och nyklippt. Lägg ett tjockt lager ovanpå jorden mellan plantorna efter varje gång du klipper. Grufsa gärna ner gräsklippet lite i jorden innan du lägger på ett nytt lager
Se klippet från Nyhetsmorgon! https://www.tv4play.se/klipp/f4ff0da549b8f613ff46/s%C3%A5-r%C3%A4ddar-du-dina-torra-v%C3%A4xter-hemmaodlarens-b%C3%A4sta-tips
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Farbror Grön
Våra senaste inlägg
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar