Din varukorg är för närvarande tom!
Sommarså sallat – skörda under sensommar och höst

Nu börjar våra vinter- och vårsådda sallatsplantor gå upp i blom. Dessutom smakar de inte längre lika gott utan har intagit en lite mer besk ton och bladen känns mer som papper. Vilken tur då att vi har sommarsått ett gäng nya sallatsplantor så vi har ny fräsch sallat att skörda av framöver.
Eftersom sallat växer ganska snabbt är det en perfekt gröda att så på sommaren.

Direktså eller förkultivera?
Sallatsfrön har svårt att gro när det är för varmt utomhus. Den allra bästa temperaturen för groning sägs vara 15-18 grader, men det funkar också bra vid lägre temperaturer. Kruxet på sommaren är att det kan vara för varmt för sallaten att gro. I värsta fall gror inga frön eller så kan det ta ganska lång tid.
Med anledning av sallatens temperaturkrav brukar vi aldrig sommarså sallat direkt i landen. Vi strör fröna i en planteringsjordsfylld odlingsbehållare med hål i botten i stället. Därefter får behållaren med sallatsfröna bo i vår kylskåp i en vecka. Behållaren får en plastpåse omkring sig så att inte jord mm sprids i kylskåpet.
Läs mer om sallat i kylskåpet.

Omplantering och slutplantering
Efter en vecka tar vi ut sådden ur kylskåpet och då brukar de flest fröna ha grott. Behållaren får sedan stå på en odlingsbricka, vanligtvis i våra växthus, men det går också bra på ett skyddat läge i trädgården. Till en början brukar sallat vara känslig för sommarvärmen och framför allt direkt solljus. Så tänk på att ha den lite skuggigt till en början.
Sallatsplantorna behöver inte omplanteras, men plantorna blir väldigt fina om man gör det. När de är ungefär en decimeter höga planterar vi ut dem lite här och där i trädgården. Innan utplanteringen gödslar vi lite extra i jorden så att plantorna verkligen ska må bra. Vill man odla sallat i kruka eller mindre odlingslåda går det bra, såvida man näringsberikad jorden.
Vattning är a och o
Det är få salladssorter som tål torka bra. Dessutom blir de flesta beska i smaken av för lite vatten. Se därför till att vattna ofta. Just denna sommar har det regnat en del hos oss, men det behöver inte alls betyda att vattnet trängt ner så lång i jorden så att rötterna hittar det. Ett tips är att sticka ner fingret och känna efter i jorden. Är det torrt en bit ner, vattna mer.

Bästa tiden att sommarså sallat
Vill man ha ett jämt flöde av fin sallatsskörd behöver man planera när den bästa tiden för att sommarså sallat är. Vi brukar tänka att när skörden verkligen kommit igång med de sallatsplantor man redan har, är det dags att sommarså sallat. Eftersom det tar några veckor innan man kan skörda av de nya plantorna, är det bra att vara ute i god tid. Men är man inte det brukar det gå bra det också. Hellre så än att inte så.

Skörd
Det är lyxigt att kunna skörda egen sallat under hösten. När annat i köksträdgården börjar ge upp tornar våra sallatsplantor upp sig frodiga och gröna. Risken för att sallaten ska gå upp i blom är minimal under hösten. Vi brukar kunna skörda ända fram i december i odlingszon 2 vissa år.
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvaraNu är den största skördetiden här. Vissa grödor behöver skördas så fort de nått sin skördestorlek, för att inte bli övermogna, medan andra mår bättre av att stå kvar i landet eller på… Läs mer: Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvara
- 7 spännande morotsreceptHar du börjat skörda morötter än? Eller har du ett gäng i kylen som du vill använda till något gott? Här kommer våra bästa morotsrecept. Vi älskar morötter och har nästan alltid några… Läs mer: 7 spännande morotsrecept
- Vad gör du med dina tomater?Vet du inte vad du ska göra med dina tomater? Här kommer en artikel med recept på tomatprodukter för dig som gillar att leka länge och väl med dina grödor i köket. Sätt… Läs mer: Vad gör du med dina tomater?
- Vinterns kurser med Farbror GrönNu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Vinterns kurser med Farbror Grön
- Smart skördetips för morötter som växer tättVäxer dina morötter väldigt tätt? Här berättar vi om ett smart tips för tätväxande morötter som både ger mer plats och fin skörd. Morotsfrön är otroligt små, och alla som har sått egna… Läs mer: Smart skördetips för morötter som växer tätt
- Frys in persilja – enkelt och gottVi odlar gärna mycket persilja så att vi kan frysa in och ha tillgång till under resten av året. Det är både roligt och gott att odla sina egna kryddväxter, och persilja är… Läs mer: Frys in persilja – enkelt och gott
- Läcker smörgåstårta med medelhavssmakerGillar du medelhavssmaker och smörgåstårta? Då kan kanske denna matiga tårta passa? I vår enkla smörgåstårta har vi feta, soltorkade tomater, oliver, gurka och kapris. Fyll i din mailadress och få en mailnotis… Läs mer: Läcker smörgåstårta med medelhavssmaker
- Lagringstips – frys in bondbönorHar du skördeklara bondbönor och funderar på ett bra sätt att lagra dem? Vi brukar både torka och frysa in bondbönor – här berättar vi hur! Att odla egna bondbönor känns som en… Läs mer: Lagringstips – frys in bondbönor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar