Din varukorg är för närvarande tom!
Sommarså sallat – skörda under sensommar och höst

Nu börjar våra vinter- och vårsådda sallatsplantor gå upp i blom. Dessutom smakar de inte längre lika gott utan har intagit en lite mer besk ton och bladen känns mer som papper. Vilken tur då att vi har sommarsått ett gäng nya sallatsplantor så vi har ny fräsch sallat att skörda av framöver.
Eftersom sallat växer ganska snabbt är det en perfekt gröda att så på sommaren.

Direktså eller förkultivera?
Sallatsfrön har svårt att gro när det är för varmt utomhus. Den allra bästa temperaturen för groning sägs vara 15-18 grader, men det funkar också bra vid lägre temperaturer. Kruxet på sommaren är att det kan vara för varmt för sallaten att gro. I värsta fall gror inga frön eller så kan det ta ganska lång tid.
Med anledning av sallatens temperaturkrav brukar vi aldrig sommarså sallat direkt i landen. Vi strör fröna i en planteringsjordsfylld odlingsbehållare med hål i botten i stället. Därefter får behållaren med sallatsfröna bo i vår kylskåp i en vecka. Behållaren får en plastpåse omkring sig så att inte jord mm sprids i kylskåpet.
Läs mer om sallat i kylskåpet.

Omplantering och slutplantering
Efter en vecka tar vi ut sådden ur kylskåpet och då brukar de flest fröna ha grott. Behållaren får sedan stå på en odlingsbricka, vanligtvis i våra växthus, men det går också bra på ett skyddat läge i trädgården. Till en början brukar sallat vara känslig för sommarvärmen och framför allt direkt solljus. Så tänk på att ha den lite skuggigt till en början.
Sallatsplantorna behöver inte omplanteras, men plantorna blir väldigt fina om man gör det. När de är ungefär en decimeter höga planterar vi ut dem lite här och där i trädgården. Innan utplanteringen gödslar vi lite extra i jorden så att plantorna verkligen ska må bra. Vill man odla sallat i kruka eller mindre odlingslåda går det bra, såvida man näringsberikad jorden.
Vattning är a och o
Det är få salladssorter som tål torka bra. Dessutom blir de flesta beska i smaken av för lite vatten. Se därför till att vattna ofta. Just denna sommar har det regnat en del hos oss, men det behöver inte alls betyda att vattnet trängt ner så lång i jorden så att rötterna hittar det. Ett tips är att sticka ner fingret och känna efter i jorden. Är det torrt en bit ner, vattna mer.

Bästa tiden att sommarså sallat
Vill man ha ett jämt flöde av fin sallatsskörd behöver man planera när den bästa tiden för att sommarså sallat är. Vi brukar tänka att när skörden verkligen kommit igång med de sallatsplantor man redan har, är det dags att sommarså sallat. Eftersom det tar några veckor innan man kan skörda av de nya plantorna, är det bra att vara ute i god tid. Men är man inte det brukar det gå bra det också. Hellre så än att inte så.

Skörd
Det är lyxigt att kunna skörda egen sallat under hösten. När annat i köksträdgården börjar ge upp tornar våra sallatsplantor upp sig frodiga och gröna. Risken för att sallaten ska gå upp i blom är minimal under hösten. Vi brukar kunna skörda ända fram i december i odlingszon 2 vissa år.
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
- Paprika – skörda, lagra, lagaFå ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen. Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen… Läs mer: Paprika – skörda, lagra, laga
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Sommarså sallat – skörda under sensommar och höst”
[…] Lästips för sammarsådd: Sommarså sallat – skörda under sensommar och höst […]
Lämna ett svar