Din varukorg är för närvarande tom!
Sommarså grönkål – skörda hela hösten och vintern
Eftersom grönkål växer fint under höst och även kan stå sig fin under hela vintern är det en perfekt gröda att sommarså.
Om man har en köksträdgård och vill äta egenodlad mat är det ett hett tips att så ett gäng grödor så här mitt i sommaren. Då kommer man kunna njuta av egenodlat även under hösten. Med grönkål kommer skörden troligtvis kunna bli längre än så eftersom den i bästa fall kan klara sig fint utomhus under hela vintern. Att klara kyla är inget problem för grönkål, men att stå pall för hungriga harar och rådjur är näst intill omöjligt.
Har man tur och plantorna inte blir uppätna av fyrfota marodörer kan man skörda färsk grönkål hela vintern. Eftersom grönkål är en tvåårig växt gör den sig beredd för att gå upp i blom sitt andra levnadsår. Men innan dess kan man se nya små gröna läckra blad spira på dess grova stjälk. Dessa blad är supergoda att äta av när annat i trädgården inte riktigt kommit igång ännu.
Trots att snön läcgger sig vit över odlingen kan grönkål ge fin och otroligt god skörd.
Sådd
Vi brukar alltid förkultivera grönkålen i växthuset. Det känns bäst att ha sådden och framför allt de kommande småplantorna lite gömda för kålmalen och kålfjärilen som så här års lägger mängder med ägg på de kålplantor de hittar. En liten nysådd kålplanta kan lätt bli uppäten i ett nafs ifall några larver hittar den. Av samma anledning brukar vi aldrig direktså grönkål. Det blir för riskabelt.
Det går bra att använda små krukor vid sådden, men vi brukar för det mesta använda en sådan där plastbytta som körsbärstomaten ligger i, i matbutiken. Byttan fyller vi med planteringsjord och därefter fördelar vi ut frön jämnt över ytan. Det kan vara bra om mellanrummet mellan fröna är ca 5 mm. Efter det strör vi över ett tunt lager jord, men bara så att fröna inte syns.
Vi använder oss av odlingstråg, brickor med höga kanter, som vi ställer våra krukor eller såbyttor i. Då kan vi sedan hälla vatten i tråget som jorden/sådden kan suga upp underifrån. Trågen är så bra att använda eftersom man lätt kan vattna just underifrån och då kan man ju vattna flera sådder samtidigt. Det är nästan alltid växthuset som blir den plats där sådden får stå och gro, men det fungerar lika bra att ha den inomhus. Kruxen är bara att inomhussådda plantor alltid behöver avhärdas innan de kan planteras ut. Hela den proceduren slipper vi när vi förodlar i växthuset.
Omplanterad grönkål som är beredd på slutplantering när som helst.
Omplantering
Det är inte livsviktigt att plantera om grönkålen, men med tanke på de envisa kålmarodörerna så vill vi ha stora och motståndskraftiga plantor att plantera i landet eller pallkragen sedan. Varje lite kålplanta planterar vi i ny planteringsjord i en enskild kruka. Den nya jorden ger fin näring under de veckor plantorna få stå i sina krukor.
På bilden syns förutom grönkål, även broccoli och sommarblomman zinnia.
Slutplantering
När plantorna ha blivit någon decimeter höga får de en plats i vår odling. Vi brukar satsa på att plantera kålplantor efter att vitlöken eller potatisen skördats. Att plantera en gröda där en annan precis skördats, kallar vi serieodling. Vi samplanterar även grönkål med andra kålsorter, blommor och kryddväxter.
Det enda som behöver göras är att gödsla innan grönkålen sätts ut på sin nya plats. Kål är överlag en näringskrävande växt och behöver mycket näring för att kunna utvecklas fint. Så vi myllar ner någon näve pelleterat hönsgödsel och lika mycket grönsaksgödsel. Har man något annan typ av gödsel går det lika bra.
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
- Majs – skörda, lagra och lagaNu i augusti börjar vi skörda vår majs. Det är alltid så spännande att se hur det har gått. Här delar vi med oss av våra bästa tips för skörd, lagring och mattips.… Läs mer: Majs – skörda, lagra och laga
- Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!Vi odlar kål utan nät varje år, och det fungerar alldeles utmärkt. Vi klämmer larver och äggsamlingar, men när angreppen blir för stora använder vi bakteriepreparatet Larvskydd. Det har räddat våra odlingar många… Läs mer: Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!
- Pak choi – skörda, lagra och lagaPak choi är en asiatisk snabbväxande bladgrönsak som kan användas både rå och tillagad. Här får du våra bästa tips för att skörda, lagra och laga denna mångsidiga bladgrönsak. Vi odlar allra helst… Läs mer: Pak choi – skörda, lagra och laga
- Koka kronärtskocka och ät med citronsmörDet mest klassiska att göra med sina nyskördade kronärtskockor är att koka dem med citronjuice och äta med citronsmör. Här berättar vi hur vi gör. Ingredienser: Till citronsmöret: Gör såhär: Klipp bort stjälkarna… Läs mer: Koka kronärtskocka och ät med citronsmör
- Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvaraNu är den största skördetiden här. Vissa grödor behöver skördas så fort de nått sin skördestorlek, för att inte bli övermogna, medan andra mår bättre av att stå kvar i landet eller på… Läs mer: Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvara
- 7 spännande morotsreceptHar du börjat skörda morötter än? Eller har du ett gäng i kylen som du vill använda till något gott? Här kommer våra bästa morotsrecept. Vi älskar morötter och har nästan alltid några… Läs mer: 7 spännande morotsrecept
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
12 svar till ”Sommarså grönkål – skörda hela hösten och vintern”
Hej,
Grönkål verkar vara spännande att odla själv. Det ser så frodigt ut och dessutom är det supergott och kan användas till många olika rätter. Nu undrar jag om ni kan hjälpa mig att svara på en fråga. De frön jag sådde den 20 maj har grott. De är smala stjälkar nu, tunna, de lutar sig ner nästan över kanten på krukan. De har hittills haft två små hjärtformade blad och nu kommer det ett krusigt blad mellan dessa, i toppen på den stjälk som så starkt lutar sig ner. Ska det se ut så här? Slår plantan nya rötter där stjälktoppen med bladen lutar sig mot jorden? Jag har letat efter nån form av processbilder på grönkålens olika stadier men hittar inga. Ska plantan ha många grönkålsblad innan jag sätter ut den i trädgårdslandet? Tacksam för svar //mvh StinaOm grönkålsplantor börjar hänga kan de behöva lite stöd. Sätt ner en grillpinne i trä intill plantan så att den kan luta sig mot den. Större plantor kan behöva grövre pinnar. Om en planta ändå lägger sig ner, brukar den sedan sträcka sig mot solen. Det kanske ser lustigt ut, men skörden brukar bli bra ändå.
Oj, det låter som att du har väldigt spensliga plantor. Har de inte fått lagom med ljus? 12 belysning? Vi sår all kål kallt sk vintersådd. Sök vintersådd här på vår sida och läs alla inlägg. Kolla också in växtbelysningsinläggen, använd sökrutan.
Hej!
Så smart! När sår man grönkål om man vill sommarså plantor? I maj? Mina plantor jag sådde i somras är inte så stora än så tror jag får vänta med skörd tills våren/sommaren. Jag har sått inomhus på fönsterbrädan.Lycka till
Johannes
Jag undrar hur länge måste grönkålen vara över täckt med fiberduk för larven och fjärilen? Det är nu i början på juli månad och grönkålen är ca 25-30 cm hög. Carina😊
Vi använder inte fiberduk för att hindra larvangrepp eftersom vi så många gånger upplevt att någon mal eller fjäril alltid tar sig in under nätet ändå och sedan lägger ägg helt ohämmat. Istället tittar vi till våra kålplantor nästan dagligen och mosar eventuella äggsamlingar. Hos oss brukar grönkålen sällan bli angripen av larver, de verkar hellre ta annan kål. /Theres
Hej, odlar alltid mycket grönkål, övervintrar dem och skördar året om; späda blad, stora blad och de underbara blomknopparna på vårkanten.
Odlar dem i blomrabatter, i pallkragar och stora krukor vid entré. Så vackra, har även lila Flower Sprouds som också gör trädgården vintervacker.
Men i år hänger grönkålensbladen efter 2 veckor med snö och minusgrader, bladen mjuknar efter hand nerifrån. Snart bara toppar fräscha…
Även de lila Flower Sprouds börjar mjukna, dessa hade jag tänkt skörda o februari, mars då sproudsen ännu är små.
Ska jag vattna grönkålen? Borde jag skyddat jorden för undvika djup tjäle?
Eller hur undviker jag att de mjuknar/vissnar?
Bor i växtzon 1 på Gotland.
Mvh AnneDu borde nog ingenting, ev stängsla in den så att inte djur äter upp den. Du får helt enkelt vänta att se och skördar du frysta grönsaker bör de tinas långsamt i kylskåpet ett par dagar innan användning.
Tack och lov så har vi inga djur som äter grönsakerna i vår trädgård 🙂 (Utom våra hundar som får hackad grönkål i sitt foder)
Jag får hoppas kålen överlever, nu plockar jag de mest hängande och testar lägga dem i kallt vatten i kylen så de kan suga upp vätska. De funkar ju om grönsaker mjuknat utan varit frusna.
Jag har alltid ätit/tillagat grönkål direkt från landet, även när de varit frysgrader utan att lägga dem i kylskåpet först och de har aldrig varit problem, men kan testa det med på dessa mjuka.
Sen kokar jag nog en stor sats ”grönkålsbas” på dessa halvvissna – ibland behövs snabbmat och då är dessa infrysta burkar med grönkålsbas perfekta till en soppa, en pastasås eller gryta.
Tack för svar, bra veta att vattning och täckning inte hade hjälpt.Tack för att du berättar och ger perspektiv.
jag sprider aska på kålen som jag fått tips när jag tittade på youtube. Maskarna tycker inte om aska.
Lämna ett svar