Din varukorg är för närvarande tom!
Snabbmarinerad morot till sushi

Att komponera nya ingredienser till vår hemgjorda sushi är ett äventyr. Vår marinerade morot till sushi kom att bli till ett egen alternativ till marinerad japansk rättika och vi blev förälskade i den från första stund.
Första gången jag åt japanska marinerade rättickor höll jag på att smälla av i denna fullkomliga smak och konsistens explosion. Herre min skapare vad jag tyckte att de var goda! De var liksom sötsyrliga och hade en flerstegskrispighet som kändes väldigt spännande, ni vet när man biter i något och det crunchar på flera nivåer efter varandra, i samma tugga. Samma krispighet har jag upplevt en gång när jag ätit sushi med jellyfisch på, alltså maneter. Tyvärr är dessa rättickor inte lätta att få tag på i Sverige, om man inte bor i de två största städerna och vet var man ska leta. Jag blev som brukligt tvungen att använda mitt minne i kombination med mina mest kreativa stunder och skapa något som påminde om detta mästerverk. Jag skapade sushimoroten.
Flera år senare har detta sushitillbehör ”snabbmarinerade morötter” kommit att bli mer eller mindre standard när jag lagar sushi, Jag kan inte leva utan dem. Morötterna är långt ifrån rättikorna både i konsistens och smak men de har givit mig ett vegetariskt, krispigt och smakrikt alternativ som både jag och familj tycker är underbart goda.

När grabben fyllde 10 i slutet av mars hade han svårt att bestämma sig för vad han ville ha till födelsedagsmiddag. Alternativen var hemgjord gnocchi eller sushi till middag. Det var en inre kamp på flera timmar innan sushin till slut kvalade in som vinnare. Självklart var moroten med både på och i bitarna. På bilden med sushibitarna syns också philadelfiaost, avokado, gurka samt vår egen sesamfrökrydda som vi blandar med takodlad Shiso perilla och Japansk bladmynta.
Ingredienser
4 – 6 normalstora morötter
0, 5 – 1 dl Japansk soja
0, 5 dl risvinäger
En nypa salt
1-3 msk socker
Gör så här: Dela först morötterna på längden så att du får två halva morötter. Skär sedan, även nu på längden, så att du får långa stavar av halvorna. En del stavar blir väldigt snygga och en del blir lite ojämna och tunna. Du kan använda alla. Lägg stavarna i en vid kastrull eller stekpanna och häll på alla andra ingredienser och rör om, vätskan ska täcka eller nästan stavarna. Koka upp och sjud morötterna på medelstarkvärme tills du tycker att konsistensen är fin. Det blir godast om de inte blir sönderkokta. Häll av spadet i en skål,det blir en fin dippsås, som ett sött komplement till sojan.
__________________________________
Vårens andra odlingskurs
Den 10 – 11 maj, Kristi Himmelsfärd, finns möjlighet för dig som är odlingsintresserad att komma till Hedenlunda Slott mitt i hjärtat av Södermanland och inspireras Johannes Wätterbäck och Theres Lundén (Farbror Grön). I priset ingår fika, två luncher, en tre rätters middag, frukost, övernattning i enkel- eller dubbelrum, inträde till SPA och odlingskurs.
Våra senaste inlägg
- Så får vi läckra och stora sallatsplantorVill du odla sallat som blir riktigt stor, frodig och smakrik? Det handlar inte bara om att så fröna – utan också om hur du planterar plantorna. Vi delar med oss av enkla… Läs mer: Så får vi läckra och stora sallatsplantor
- Spenatpaj med röd pesto-cremeDet här är en underbart god spenatpaj som hela vår familj älskar. Att servera den med pesto-creme och en god sallad gör pajen till en festmåltid man inte vill eller kan sluta att… Läs mer: Spenatpaj med röd pesto-creme
- Potatissallad med basilika och parmesanVi älskar potatissallad och tycker att potatissallad passar till så himla mycket. Det är svårt att välja vilken variant vi tycker är godast men potatissalladen med basilika, parmesan och balsamico eller egen vinäger… Läs mer: Potatissallad med basilika och parmesan
- Dags för serieodling – fyll på med fler frön!Nu är det dags för serieodling och att så framtidens skördar. När vi har sått, planterat om och planterat ut allt, då är det faktiskt dags att börja tänka framåt – och på… Läs mer: Dags för serieodling – fyll på med fler frön!
- Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!Nu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!
- Skörda spenat – så här gör viNu växer spenaten snabbt, och det är hög tid att börja skörda hos oss. Här berättar vi hur vi brukar skörda spenat – både vad vi lärt oss genom åren och våra bästa… Läs mer: Skörda spenat – så här gör vi
- Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödselDe senaste åren har det varit lite klurigt att hitta bra och giftfria gödsel i handeln. I ett samarbete med Tergent provar vi nu deras KRAV-märkta gödsel GrönTrädgård Allgödsel – ett gödsel som… Läs mer: Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödsel
- Binda upp tomaterTomater behöver man oftast stödja seller binda upp, vare sig de växer i växthus, inomhus eller i krukor utomhus. Här berättar vi om våra bästa tips kring uppbindning och stöttning. Det som är… Läs mer: Binda upp tomater
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Snabbmarinerad morot till sushi”
[…] Recepttips: Nudelsoppa med pak choi, rädisa och morot, Sushi ”vegetarisk” göra själv, Snabbmarinerad morot till sushi […]
Lämna ett svar